ΚΡΗΤΗ

Λύσεις στα προβλήματα των λιμενικών ταμείων

Τελευταία ενημέρωση:

Με καθυστέρηση μιάμιση ώρας περίπου, έφτασε στην Ιεράπετρα, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Χρήστος Λαμπρίδης, συνοδευόμενος από στελέχη του Υπουργείου, ερχόμενος από τον Άγιο Νικόλαο, όπου είχαν προηγηθεί συναντήσεις με την αντιπεριφερειάρχη Ν. Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Αντώνη Ζερβό και το τοπικό δημοτικό λιμενικό ταμείο.

Σκοπός της περιοδείας του κ. Λαμπρίδη και του επιτελείου του στο Ν. Λασιθίου, ήταν να ενημερώσει τους προέδρους των λιμενικών ταμείων και τους Δήμους για τα εργαλεία που θα έχουν στη διάθεση τους στο εξής, μετά την ψήφιση του νέου νόμου 4504/2017 που δίνει πάρα πολλές λύσεις σε ζητήματα αρμοδιότητας τους, που παρέμεναν άλυτα τόσα χρόνια.

«Ο νέος νόμος που πέρασε στη Βουλή το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, δίνει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα των λιμενικών ταμείων, και για το λόγο αυτό ήρθαμε να ενημερώσουμε τους τοπικούς φορείς πως μπορούν να αξιοποιήσουν, αυτά τα εργαλεία που θα έχουν πλέον στη διάθεση τους, με αυτόν το νέο νόμο.

«Παράλληλα ήρθαμε να δούμε από κοντά με τα στελέχη του Υπουργείου, που έχουν εμπειρία και γνώση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικοί φορείς στην ανατολική Κρήτη, και να προωθήσουμε λύσεις. Νομίζω ότι οι αναπτυξιακές δυνατότητες του Ν. Λασιθίου είναι πολύ μεγάλες. Απομένει να συνεργαστούμε όλοι μαζί, κεντρική κυβέρνηση, περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα, τα οποία τελικά νομίζω ότι θα τα έχουμε», μας είπε ο γ.γ. του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Χρήστος Λαμπρίδης, τονίζοντας επίσης ότι και στον Άγιο Νικόλαο, οι συναντήσεις που είχε με τους τοπικούς φορείς, ήταν πάρα πολύ χρήσιμες και διεξήχθησαν σε πολύ καλό κλίμα.

Στην Ιεράπετρα τον κ. Λαμπρίδη υποδέχθηκε ο πρόεδρος του δημοτικού λιμενικού ταμείου κ. Αντώνης Πετράς, και όλοι οι αντιδήμαρχοι με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς ο δήμαρχος κ Θεοδόσης Καλαντζάκης απουσίαζε στο εξωτερικό.

Ο κ. Πετράς τον ενημέρωσε για τις λιμενικές υποδομές της περιοχής, αναφερόμενος σε προβλήματα που έχουν επεξεργαστεί από τον Δήμο και βρίσκονται στα χέρια της κυβέρνησης οι λύσεις τους.

Του έθεσε μεταξύ άλλων το θέμα της ένταξης της χερσαίας ζώνης του παραλιακού μετώπου στο νέο σχέδιο, που θα κατατεθεί μετά την σύμβαση που θα υπογραφεί με την Περιφέρεια Κρήτης, έτσι ώστε να βρεθεί τρόπος να βγουν από την ανασφάλεια δεκάδες επαγγελματίες, που απειλούνται από την Κτηματική Υπηρεσία με κατεδαφίσεις και πρόστιμα για τις πέργκολες, κάτω από τις οποίες έχουν αναπτύξει από παλιά τα τραπεζοκαθίσματα τους, με την άδεια του Δήμου, αλλά και για να μπορεί η Δημοτική Αρχή να εκτελεί νόμιμα έργα που έχουν να κάνουν π.χ. με την ανάπλαση του παραλιακού πεζόδρομου, ο οποίος παραμένει τόσα χρόνια στρωμένος με φθαρμένα μάρμαρα νεκροταφείων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον πρόεδρο του Λιμενικού ταμείου Ιεράπετρας κ. Αντώνη Πετρά, για την βελτίωση των λιμενικών υποδομών, του προβλήτα όπου δένουν τα ημερόπλοια, τα οποία εκτελούν τις ημερήσιες κρουαζιέρες προς τη νήσο Χρυσή, καθώς και για την αναγκαιότητα χρηματοδότησης της μελέτης μιας μαρίνας που έχει χωροθετηθεί δυτικά του λιμανιού της Ιεράπετρας, και βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής μελέτης.

Από όλους τους τοπικούς φορείς που πήραν το λόγο τέθηκαν διάφορα προβλήματα που έχουν σχέση με τις λιμενικές εγκαταστάσεις του Δήμου, την προβλήτα για τα ημερόπλοια προς τη Χρυσή, τα αλιευτικά καταφύγια Μακρύ Γιαλού, Αγίου Ιωάννου, Γρα Λυγιάς και Μύρτου, ενώ για το μεγαλόπνοο σχέδιο της επαναδημιουργίας του ιστορικού εμπορικού λιμανιού της Παχιάς Άμμου, μίλησε η κ. Πελαγία Πετράκη και ο κ. Αντώνης Πετράς.

Τέθηκε επίσης το θέμα της σύνταξης ενός master plan, που θα αποτελεί το στρατηγικό σχέδιο για τα αλιευτικά καταφύγια της περιοχής.

Αναλύθηκαν ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας λιμένων, το νομικό πλαίσιο γύρω από παραχωρήσεις, δράσεις και χρηματοδοτήσεις αλλά και για τα τουριστικά σκάφη αναψυχής.

Η περιοδεία του κ Χρήστου Λαμπρίδη ξεκίνησε από τον Άγιο Νικόλαο, συνεχίστηκε στην Ιεράπετρα και κατέληξε το απόγευμα στη Σητεία, μία μέρα πριν την ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο και διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων και όπου θα συμμετάσχει και ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Θέμα της ημερίδας η ενημέρωση των Φορέων Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης Λιμένων για τις Διατάξεις του Νόμου 4504/2017.

CNA Stream

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close