ΚΡΗΤΗ

Η λειτουργία του δικτύου Κρητικού τυριού (Cluster) είναι πια γεγονός

To πρώτο και καθοριστικό βήμα για τη σύσταση και λειτουργία του Δικτύου (Cluster) Κρητικού Τυριού έγινε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και  Tουρισμού κ. Αντώνη Παπαδεράκη.

Τυροκόμοι απ΄ όλη την Κρήτη υπέγραψαν το Καταστατικό της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας που δημιουργήθηκε με σκοπό την προβολή και ανάδειξη των εξαιρετικών Κρητικών τυροκομικών προϊόντων, καθώς και την προώθησή τους στην εσωτερική αλλά και τη διεθνή αγορά.

Η εταιρεία δεν θ’ ασκεί δραστηριότητες παραγωγής, μεταποίησης ή εμπορίας τυριού και άλλων τυροκομικών προϊόντων, αλλά θ’ αναπτύσσει πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στην τόνωση της ταυτότητας και αναγνωρισιμότητας του Κρητικού Τυριού.

Η διαδικασία εγγραφής στο Δίκτυο Κρητικού Τυριού παραμένει ανοικτή για φυσικά ή νομικά πρόσωπα και ολοκληρώνεται με την έγκριση της σχετικής αίτησης από τη Γενική Συνέλευση.
Στόχος της προσπάθειας που ξεκίνησε το Επιμελητήριο Ηρακλείου – μέλος του Enterprise  Europe Network – είναι να πραγματοποιηθούν  δράσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα σε μικρές και μεγάλες τυροκομικές μονάδες της Κρήτης να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε νέες αγορές και κυρίως να γίνει γνωστό το ΚΡΗΤΙΚΟ ΤΥΡΙ ως βασικό στοιχείο της Κρητικής Διατροφής και της πολιτιστικής της κληρονομιάς.Είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια, μια εξαιρετική πρωτοβουλία γιατί αποδεικνύει ότι έχουμε αντιληφθεί την ανάγκη συνεργασίας προκειμένου να έχουμε μερίδιο στη διεθνή αγορά, τόνισε ο κ. Παπαδεράκης, συγχαίροντας το Επιμελητήριο Ηρακλείου για την πρωτότυπη ιδέα που παίρνει σάρκα και οστά μέσα σε λίγους μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση  δίνει μεγάλη βαρύτητα σε τέτοιες συνεργασίες, και το επόμενο διάστημα θα δημοσιευθεί Πρόσκληση για τη ανάπτυξη Cluster μέσω του ΕΣΠΑ με την πρόθεση να χρηματοδοτηθούν και αντίστοιχες θέσεις εργασίας, υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου.

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων τυροκομικών μονάδων της Κρήτης στο Cluster Κρητικού Τυριού και την υπογραφή του Καταστατικού εξέφρασε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, τονίζοντας ότι ο σύγχρονος ρόλος των Επιμελητηρίων είναι να υλοποιούν δράσεις που ανοίγουν νέους δρόμους για την τόνωση της επιχειρηματικότητας.

Τα Κρητικά τυροκομικά προϊόντα είναι εξαιρετικά, έχουν ταυτότητα και ιστορία και πρέπει να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει, τόνισε ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου – Παράρτημα Κρήτης, κ. Αλέκος Στεφανάκης και ανέφερε ότι η Κρήτη διαθέτει περισσότερες από 100 τυροκομικές μονάδες, οι οποίες μέσω του Cluster μπορούν να βρουν πρόσβαση σε νέες αγορές.

Στη σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα Τεχνολογικά και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα για την ανάδειξη των ποιητικών χαρακτηριστικών του Κρητικού τυριού αναφέρθηκε ο κ. Γιώργος Φραγκιαδάκης, Καθηγητής του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, επισημαίνοντας ότι η Κρήτη παράγει το ¼ των γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας.

Την αμέριστη συμπαράστασή του στις δράσεις εξωστρέφειας που θα επιχειρήσεις σταδιακά το Δίκτυο εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close