GMG Constructions | adv


Κρήτη

Λασίθι | Ξεκινάει η συγκομιδή ελαιοκάρπου – Δείτε ανά νομό

Ανακοινώνουμε ότι ολοκληρώθηκαν οι δολωματικοί ψεκασμοί κατά του δάκου της ελιάς, για την τρέχουσα περίοδο.

Σε συνέχεια των προηγούμενων δελτίων τύπου, που εξέδωσε η Υπηρεσία μας, σε σχέση με την έναρξη των ψεκασμών και λαμβάνοντας υπόψη τις ημέρες που πρέπει υποχρεωτικά να μεσολαβήσουν από τον ψεκασμό μέχρι τη συγκομιδή ( με βάση τις εγκρίσεις κυκλοφορίας κάθε φυτοπροστατευτικού προϊόντος), προκειμένου να μην υπάρχουν υπολείμματα εντομοκτόνων στο παραγόμενο ελαιόλαδο, ορίζουμε τις επιτρεπόμενες ημερομηνίες έναρξης συγκομιδής:

apostolakis adv 2

Magali-Elounda

ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ                                            ΔΗΜΟΤΙΚΗ/ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
 A) ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΑΜΕΣΑΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΕΛΟΥΝΤΑΣ, ΚΑΛΟΥ ΧΩΡΙΟΥ, ΠΡΙΝΑΣ, ΚΡΟΥΣΤΑ, ΤΑΠΩΝ, ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
04/11/2021ΒΡΟΥΧΑ, ΛΟΥΜΑ, ΣΚΙΝΙΑ, ΛΑΤΣΙΔΑΣ
05/11/2021ΜΙΛΑΤΟΥ
06/11/2021ΝΕΑΠΟΛΗΣ, ΜΕΤΟΧΙΩΝ, ΒΟΥΛΙΣΜΕΝΗΣ, ΚΡΙΤΣΑΣ, ΦΟΥΡΝΗΣ-ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ-ΚΑΡΥΔΙΟΥ, ΒΡΥΣΩΝ, ΖΕΝΙΩΝ, ΣΙΣΙΟΥ.
07/11/2021ΒΡΑΧΑΣΙΟΥ, ΜΕΣΑ & ΕΞΩ ΛΑΚΩΝΙΩΝ
10/11/2021ΛΙΜΝΩΝ-ΧΟΥΜΕΡΙΑΚΟΥ-ΝΙΚΗΘΙΑΝΟΥ
Β) ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ:
ΑΜΕΣΑΣΤΑΥΡΟΧΩΡΙΟΥ, ΜΥΡΤΟΥΣ, ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ, ΑΝΑΤΟΛΗΣ, ΓΔΟΧΙΩΝ, ΚΑΒΟΥΣΙΟΥ, ΠΑΧΕΙΑΣ ΑΜΜΟΥ, ΜΥΘΩΝ, ΟΡΕΙΝΟΥ, ΣΧΙΝΟΚΑΨΑΛΩΝ, ΜΑΚΡΥΛΙΑΣ, ΜΕΣΕΛΕΡΩΝ, ΜΟΥΡΝΙΩΝ, ΚΑΛΑΜΑΥΚΑΣ.
4/11/2021ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ, ΡΙΖΑΣ.
15/11/2021ΜΕΤΑΞΟΧΩΡΙΟΥ, ΧΡΙΣΤΟΥ, ΚΑΤΩ ΧΩΡΙΟΥ.
17/11/2021ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ, ΝΕΩΝ ΜΑΛΛΩΝ
Γ) ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΗΤΕΙΑΣ:
ΑΜΕΣΑΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΑΧΛΑΔΙΩΝ, ΚΡΥΩΝ, ΠΑΛΑΙΚΑΣΤΡΟΥ, ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΔΩΝ, ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙΩΝ, ΠΕΥΚΩΝ, ΠΡΑΙΣΟΥ, ΣΗΤΕΙΑΣ & ΠΙΣΚΟΚΕΦΑΛΟΥ, ΡΟΥΣΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ & ΑΓ. ΦΩΤΙΑΣ, ΣΚΟΡΔΥΛΟΥ, ΣΦΑΚΑΣ, ΔΑΦΝΗΣ, ΚΑΡΥΔΙΟΥ, ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ, ΖΗΡΟΥ, ΣΚΟΠΗΣ, ΖΑΚΡΟΥ & ΧΟΧΛΑΚΙΩΝ
9/11/2021ΑΡΜΕΝΩΝ
10/11/2021ΧΑΝΔΡΑ
11/11/2021ΑΠΙΔΙΩΝ, ΚΑΤΣΙΔΩΝΙΟΥ, ΛΙΘΙΝΩΝ, ΜΕΣΑ &ΕΞΩ ΜΟΥΛΙΑΝΩΝ, ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ, ΧΑΜΕΖΙΟΥ
12/11/2021ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ
16/11/2021ΜΑΡΩΝΙΑΣ

Στις Τοπικές Κοινότητες Μυρσίνης, Τουρλωτής και Λάστρου, όπου δεν εφαρμόστηκε πρόγραμμα δακοκτονίας από την Υπηρεσία μας, οι παραγωγοί θα πρέπει να ξεκινήσουν τη συγκομιδή, τηρώντας πάντα το χρονικό όριο από τον ψεκασμό ως την συγκομιδή, ανάλογα με το φυτοπροστατευτικό που έχουν χρησιμοποιήσει. Για τον ελαιόκαρπο που παράγεται στις περιοχές αυτές, δεν θα πρέπει να καταβληθεί εισφορά δακοκτονίας στα ελαιουργεία κατά την άλεση.

mechanical adv 2021

Για την αποφυγή ύπαρξης υπολειμμάτων εντομοκτόνων στο παραγόμενο ελαιόλαδο, γεγονός που όπως είναι γνωστό έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών, αλλά και δυσφημίζει το προϊόν της περιοχής μας και το αποκλείει από τις αγορές, παρακαλούνται:

zuper adv 2021

1) Οι ελαιοπαραγωγοί να πειθαρχήσουν στα παραπάνω χρονικά πλαίσια, όσον αφορά τη συγκομιδή και εφόσον έχουν διενεργήσει παράλληλα ψεκασμούς κάλυψης, να εφαρμόσουν το χρονικό όριο που αναγράφεται στην ετικέτα, από τον ψεκασμό ως τη συγκομιδή.

2) Οι ελαιοτριβείς: α) να μη δέχονται προς άλεση ελαιόκαρπο από περιοχές που δεν ενδείκνυται η συγκομιδή τους πριν τις παραπάνω ημερομηνίες, εκτός από τους βιοκαλλιεργητές.  (β) Στους ελαιοπαραγωγούς οι οποίοι έχουν συγκομίσει πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες να ζητούν βεβαίωση από τον εργολάβο της περιοχής προέλευσης του ελαιόκαρπου, ότι δεν ψεκάστηκε το κτήμα του στον ή στους τελευταίους ψεκασμούς.

Υπενθυμίζουμε ότι γίνονται δειγματοληψίες ελαιόλαδου τόσο από την Υπηρεσία μας, όσο και από άλλους φορείς για τον έλεγχο υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων και σε περίπτωση που από την εργαστηριακή εξέταση αποδειχτεί η ύπαρξή τους, επιβάλλονται διοικητικές (πρόστιμα) και ποινικές (δικαστήριο) κυρώσεις στους παραβάτες.

Ειδικά στις παραλιακές περιοχές, εφόσον συνεχίσει να επικρατεί καλός καιρός και η συγκομιδή καθυστερεί, πιθανόν να προκληθούν ζημιές από το δάκο μετά το τέλος του προγράμματος. Για την αποτροπή του παραπάνω γεγονότος και με δεδομένο ότι τη φετινή περίοδο οι ζημιές ήταν ελάχιστες, θα πρέπει οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί να φροντίσουν ώστε:

1) Να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι συγκομιδές, όπου αυτό είναι εφικτό.

2) Εάν καθυστερήσουν οι συγκομιδές, οι παραγωγοί θα πρέπει  μόλις διαπιστώσουν πρόβλημα να φροντίσουν μόνοι τους για την προστασία της παραγωγής τους από τώρα και στο εξής, πάντα εφαρμόζοντας την ετικέτα του σκευάσματος που χρησιμοποιούν, ώστε αυτό να είναι εγκεκριμένο για τη χρήση αυτή και οπωσδήποτε τηρώντας τη δοσολογία και το προβλεπόμενο χρονικό όριο από την εφαρμογή έως τη συγκομιδή.

Υπενθυμίζουμε ότι στις περιοχές που παράγεται ελαιόλαδο ΠΟΠ, δεν επιτρέπονται ψεκασμοί κάλυψης.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ψεκάζονται ελαιόφυτα που είναι διψασμένα και αφυδατωμένα και ο ελαιόκαρπος έχει πάρει ήδη το ιώδες χρώμα της ωρίμανσης.

Για πληροφορίες: κα Λιόλιου Ελένη

Τηλέφωνο: 2841-340521

Email: e.lioliou@crete.gov.gr










Σχετικά άρθρα

Back to top button