ΚΡΗΤΗ

Λασίθι: Στα σκαριά ένα υπερσύγχρονο Open Mall

Τελευταία ενημέρωση:

Σε προχωρημένες συζητήσεις για το σχεδιασμό που αφορά στη δημιουργία του Ιεραπετρίτικου Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall) βρίσκονται ο Εμπορικός Σύλλογος και ο Δήμος Ιεράπετρας, το οποίο ελπίζουν, ότι θα δώσει άλλη ώθηση στη ντόπια επιχειρηματικότητα και θα απαντήσει στην επέκταση και τη διείσδυση των πολυεθνικών κολοσσών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τις 15 Μαΐου θα δημοσιευτεί η προκήρυξη για τις μελέτες των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου – Οpen Mall.

Όσοι τα έχουν υιοθετήσει, σε πολλές μεγάλες Ελληνικές πόλεις, όπως η Ιεράπετρα, πιστεύουν ότι θα αλλάξουν ριζικά την επισκεψιμότητα, την εικόνα και τη φιλοσοφία των παραδοσιακών εμπορικών κέντρων των πόλεων, που φθίνουν τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της επιθετικής πολιτικής των πολυεθνικών και των κλειστών τύπου Mall.

Σε αυτά αναφέρθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, η ειδική γραμματέας ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομίας κ. Ευγενία Φωτονιάτα, στο 4o Συνέδριο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, το οποίο είχε θέμα του «Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα, ο Μεγάλος Πρωταγωνιστής της Ανάπτυξης».

Η κ. Ευγενία Φωτονιάτα, παρουσίασε στους εκπροσώπους του Εμπορικού κόσμου, τους βασικούς άξονες του νέου προγράμματος, υποστηρίζοντας ότι εκτός από την αναβάθμιση των πόλεων και των άμεσων θετικών επιπτώσεων που θα έχει αυτό, για την τοπική κοινωνία και οικονομία, βάζει τις βάσεις για μια άλλη κουλτούρα συνεργασίας και σχεδιασμού, μεταξύ των Δήμων, της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας.

«Το πρόγραμμα που θα βγει στον αέρα μέχρι τις 15 Μαΐου, αναφέρεται στα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου που σχεδιάζονται και υλοποιούνται σε συνεργασία του Εμπορικού Συλλόγου και του Δήμου, για τους οποίους προβλέπεται ξεχωριστή χρηματοδότηση. Το καινούργιο πρόγραμμα διαφέρει με εκείνο του 2014 που γινόταν σε συνεργασία της ΕΣΕΕ και του κάθε Εμπορικού Συλλόγου», μας είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Βαγγέλης Μπινιχάκης, που έχει ξεκινήσει τη διαδικασία της σύνταξης των μελετών πριν από δυο χρόνια.

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Ιεράπετρας έχει κάνει τη μελέτη επιχειρηματικότητας, έχει ολοκληρώσει την οικονομική γεωγραφία της πόλης και θα τις παρουσιάσει στα μέλη του, όταν θα βρίσκεται στην πόλη μας, η διοίκηση της ΕΣΕΕ και ιδιαίτερα ο πρόεδρος της κ. Βασίλης Κορκίδης.

Με το Δήμο Ιεράπετρας βρισκόμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις για να καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση από κοινού, όταν ανοίξει το πρόγραμμα», προσθέτει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Βαγγέλης Μπινιχάκης.

Η πρώτη απόπειρα για δημιουργία ανοικτών κέντρων εμπορίου, ξεκίνησε στο προηγούμενο ΕΣΠΑ μέσω των τοπικών εμπορικών συλλόγων, αλλά η τελική καταγραφή έδειξε, ότι απλώς δημιουργήθηκε μία δυναμική. Έτσι έγιναν αρκετές βελτιώσεις στο καινούργιο πρόγραμμα, όπου με τη νέα πρόσκληση αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που υπήρξαν σε τεχνικό επίπεδο και αλλάζει πλήρως η κλίμακα παρεμβάσεων, που θα χρηματοδοτηθούν για να γίνουν στα νέα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου.

Σημείο αναφοράς για την Ιεράπετρα το Open Mall

Στο νέο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο, με αύξηση του προϋπολογισμού και μετατόπιση του κέντρου του σχεδιασμού από τη μεμονωμένη επιχείρηση στον δημόσιο χώρο. Το Οpen Mall δεν θα είναι μια σύνδεση κάποιων επιχειρήσεων που έτυχε να συνυπάρχουν στο κέντρο, αλλά θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για την κάθε πόλη.

«Η φιλοσοφία του νέου προγράμματος έχει να κάνει με την αναβάθμιση και των εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και κυρίως με τη νέα τους ταυτότητα, η οποία θα τις κάνει ξεχωριστές και πιο ελκυστικές στον καταναλωτή», προσθέτει ο κ. Μπινιχάκης.

Ο προϋπολογισμός του νέου προγράμματος για τη δημιουργία των Open Mall θα ξεκινήσει από τα 50 εκατομμύρια ευρώ και αφορά σε παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα.

Οι Δήμοι σε συνεργασία με τους Εμπορικούς Συλλόγους, θα κληθούν να συγκροτήσουν κοινά σχήματα και να καταθέσουν κοινή πρόταση που θα αφορά στη δημιουργία ανοικτού κέντρου εμπορίου.

Αν ο Εμπορικός Σύλλογος δεν συμφωνεί, τότε ο Δήμος θα έχει τη δυνατότητα να συνεργαστεί με το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο και να καταθέσει σχετική πρόταση.

Ο καθένας από τους δύο συμμετέχοντες στο σχήμα, θα διαχειριστεί ένα διακριτό προϋπολογισμό και θα έχει την ευθύνη της υλοποίησης των παρεμβάσεων που θα προτείνει. Ο δήμος θα μπορεί να λάβει κονδύλι πάνω από 1,5 εκατομμύρια ευρώ και ο εμπορικός σύλλογος ή το επιμελητήριο για το δικό του κομμάτι παρεμβάσεων, θα διαχειριστεί ένα ποσό 2.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση που θα συμμετάσχει.

Στην Ιεράπετρα ο σχεδιασμός που έχει γίνει, στοχεύει να περιλάβει τις περισσότερες επιχειρήσεις του κέντρου , ξεκινώντας από τη Βόρεια είσοδο της πόλης και φτάνοντας μέχρι το λιμάνι στα νότια της πόλης.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν τουλάχιστον 50 επιχειρήσεις, ακόμη κι αν δεν είναι μέλη του Εμπορικού Συλλόγου, όπως επιχειρήσεις εστίασης, ξενοδοχεία, κινηματογράφοι, ιατρεία, κέντρα αισθητικής κ.λπ.

CNA Stream

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close