ΚΡΗΤΗ

Λασίθι, Κριτσά: Συζήτηση για την βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου

Μια ιδιαίτερα σημαντική προσπάθεια καταβάλλεται από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κριτσάς, να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τα μέλη του, για να βελτιωθεί η ποιότητα και η ποσότητα του παραγόμενου ελαιολάδου της περιοχής.

Είναι γνωστό ότι το Λάδι Κριτσάς έχει αποσπάσει κατ επανάληψη διεθνή βραβεία ενώ πρόσφατα καταχωρήθηκε στην ΕΕ ως «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη» (ΠΓΕ).

caffeine adv2020b

Κατά καιρούς δημοσιεύονται στα τοπικά μέσα ανακοινώσεις προς τα μέλη για «καλές πρακτικές» που αποσκοπούν στην βελτίωση της ποιότητας – ποσότητας και κατ’ επέκταση του εισοδήματος τους. Για αυτήν την προσπάθεια είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ, ως μέλος της ομάδας παραγωγών του συνεταιρισμού, την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου από την αρμόδια Γεωπόνο κ. Νίκη Νιργιανάκη έπειτα από πρόσκληση.

Η συζήτηση υπήρξε ενδιαφέρουσα, κάλυψε όλη την διαδικασία, καλλιέργεια, μάζεμα, άλεση, αναλύσεις εδάφους κλπ. Η εφαρμογή των οδηγιών θα βελτίωση ακόμα παραπέρα το παραγόμενο λάδι. Μια δύσκολη προσπάθεια που αξίζει να στηριχθεί. Ο συνεταιρισμός προσφέρει πέρα από την ενημέρωση και σχετικά μέσα για την βελτίωση της καλλιέργειας.

neratzoulis neo

Σημαντική παράμετρος η ανάλυση εδάφους, βασική προϋπόθεση για την σωστή καλλιέργεια. Πότε και πώς κλαδεύουμε – λιπαίνουμε – τι λίπασμα χρησιμοποιούμε, ποτέ ποτίζουμε -μαζεύουμε – αλέθουμε κλπ. Υπήρξε αναλυτική ενημέρωση και οι απαντήσεις στα ερωτήματα ενδιαφέρουσες ακόμα και σε θέματα που θεωρούμε γνωστά.

Υ Γ. Οι προσκλήσεις, απ’ ότι ενημερώθηκα στέλνονται τυχαία, αφορούν όλα τα μέλη της Ομάδας Παραγωγών του συνεταιρισμού, είναι ατομικές για να τηρούνται τα μέτρα προστασίας λόγω Covid 19.

Μανόλης Θραψανιώτης

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button