ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Υψηλές θερμοκρασίες και αφρικανική σκόνη σε όλο το νησίΤις μεγαλύτερες θερμοκρασίες του τελευταίου τριημέρου θα βιώσουμε στην Κρήτη σήμερα, με το θερμόμετρο – σύμφωνα με τις δηλώσεις στη “Νέα Κρήτη” του μετεωρολόγου Μανόλη Λέκκα – να φτάνει κατά περιοχές μέχρι και τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Μάλιστα χθες, ένα βοριαδάκι διέψευσε ευχάριστα σε κάποιες περιοχές τους μετεωρολόγους, κρατώντας τη θερμοκρασία γύρω στους 32-34 βαθμούς, αλλά για σήμερα και αύριο Τρίτη οι άνεμοι που περιμένουμε θα είναι μόνο δυτικοί και νότιοι, ενώ θα πρέπει να κάνουμε υπομονή μέχρι μεθαύριο Τετάρτη, οπότε και θα αρχίσει να δροσίζει αισθητά και θα παρουσιαστούν μέχρι και νεφώσεις.

«Υψηλές θερμοκρασίες ναι… Καύσωνας όχι. Μη μιλάμε για καύσωνα. Ο καύσωνας είναι κάτι πολύ χειρότερο», τόνισε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας χθες ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας. Μάλιστα για τη χθεσινή μέρα σημείωσε πως «κατά τόπους είχε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα στα κεντρικά και νότια του Ηρακλείου. Και σίγουρα σε όλο το νότο είχαμε θερμοκρασίες που έφτασαν μέχρι και τους 38 βαθμούς Κελσίου η μέση θερμοκρασία. Ευτυχώς όμως στις άλλες περιοχές, απ’ ό,τι φάνηκε, ιδιαίτερα στο Ηράκλειο αλλά και ανατολικότερα στο Ρέθυμνο, τελικά τα πράγματα εξελίχθηκαν καλύτερα απ’ ό,τι τα περιμέναμε, γιατί οι θερμοκρασίες κινήθηκαν από 32 μέχρι 34 βαθμούς Κελσίου»…

Όπως εξηγεί ο Μανόλης Λέκκας, οι καλύτερες αυτές συνθήκες που διαμορφώθηκαν σε σχέση με τις προβλεπόμενες οφείλονταν κατά βάση στο βόρειο ρεύμα που φύσηξε. Τώρα, σε ό,τι αφορά το σήμερα, «εξαιτίας του ότι η θερμή αέρια μάζα κορυφώνει την εισβολή της, θα έχουμε σαν αποτέλεσμα να σημειωθούν υψηλότερες τιμές στο νησί, όπου αυτές οι περιοχές που και πάλι θα δώσουν τις μέγιστες τιμές θα είναι τα κεντρικά και τα νότια: δηλαδή στην ενδοχώρα στο Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και νότια, όπου το θερμόμετρο αναμένεται να καταγράψει τιμές από 36 μέχρι 38 βαθμούς Κελσίου και δεν αποκλείεται κατά τόπους να δούμε τη θερμοκρασία να κινείται και λίγο υψηλότερα»…
Και ξεκαθαρίζει: «Δεν είναι καύσωνας. Είναι υψηλές θερμοκρασίες. Γιατί το να πούμε “καύσωνας” είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Δηλαδή, τον όρο “καύσωνας” δεν πρέπει να τον λέμε καθόλου, μα καθόλου»…

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες περιοχές, η θερμοκρασία προβλέπεται ότι θα κυμανθεί γύρω στους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου. «Αισιοδοξούμε δηλαδή και πάλι σε ένα καλό σενάριο θερμοκρασιών και για τη Δευτέρα (σ.σ. σήμερα). Επίσης περιμένουμε να ενισχυθούν λίγο οι δυτικοί-νοτιοδυτικοί άνεμοι, κάτι το οποίο ενδεχομένως να θέλει μια προσοχή, γιατί θα ενταθούν κυρίως στα δυτικά, αρχικά, και λίγο αργότερα το μεσημέρι στα ανατολικά. Μάλιστα, στα νοτιοδυτικά του νησιού φαίνεται ότι θα ενισχυθούν και περισσότερο, φτάνοντας τα 5 και τοπικά τα 6 μποφόρ. Αυτά είναι νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου και των Χανίων κυρίως. Ανατολικότερα θα φτάσουν τα 4 με 5 μποφόρ»…

Πότε δροσίζει

Σε ό,τι αφορά τη μέρα που θα αρχίσει και πάλι να δροσίζει, ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας λέει στην εφημερίδα μας «Οι υψηλές θερμοκρασίες θα παραμείνουν μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας (σ.σ. σήμερα). Οι θερμοκρασίες για την Τρίτη το πρωί περιμένουμε ότι θα είναι υψηλές, αλλά παρ’ όλα αυτά η θερμή εισβολή υποχωρεί. Φαίνεται ότι από την Τρίτη (αύριο δηλαδή) ναι μεν από το πρωί θα σημειωθούν λίγο υψηλές τιμές θερμοκρασίας στο νησί, αλλά θα είναι καλύτερες από αυτές της Δευτέρας. Και βέβαια και πάλι θα έχουμε τους δυτικούς ανέμους που θα είναι λίγο ενισχυμένοι. Και από την Τετάρτη η θερμοκρασία θα επιστρέψει σε χαμηλότερα επίπεδα και μάλιστα φαίνεται ότι θα κάνουν την εμφάνισή τους και κάποιες νεφώσεις κυρίως σε ορεινές περιοχές, αλλά φυσικά χωρίς να περιμένουμε βροχή».

Πώς θα προστατευτούμε από τις υψηλές θερμοκρασίες

Μία εγκύκλιος από το υπουργείο Υγείας, που αφορά στην «πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα», εμπεριέχει όλες εκείνες τις χρήσιμες οδηγίες για την προστασία όλων μας. Βέβαια, μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί εγκύκλιος για τους εργαζόμενους από το υπουργείο Εργασίας…
Στην εγκύκλιο αναφέρεται μεταξύ των άλλων:

«Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργεια με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λπ.), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση αλλά και στο θάνατο. Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία. Το σύνδρομο της θερμοπληξίας εκδηλώνεται με αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, εμέτους, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος και απουσία εφίδρωσης. Μπορεί ακόμη να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επακολουθεί κωματώδης κατάσταση και θάνατος.

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό κ.λπ.

Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα είναι τα εξής:
– Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων. Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό και κάλυψη κεφαλής (χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ.λπ.).

– Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.
– Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως: πρόσληψη άφθονων υγρών (κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών), αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών, ολιγοθερμιδική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών κ.λπ.
– Συχνά λουτρά με καταιωνιστήρες (ντους).

– Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ.λπ.

– Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι: όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ., όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων), κ.λπ. Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

– Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

– Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού».

CNA Stream

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close