ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Τι δείχνει έρευνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους λαγοκέφαλουςΤελευταία ενημέρωση:

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο αντιδήμαρχος Σητείας, Νίκος Λαντζανάκης, ο οποίος επέστρεψε με μια έρευνα τουλάχιστον ανησυχητική, στις αποσκευές του. Την έρευνα διεξήγαγε επιστημονική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασχολείται με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και χρησιμοποιεί αλγόριθμους και δεδομένα σε συστήματα big data.

Τα αποτελέσματα της έρευνας τοποθετούν την Κρήτη στο επίκεντρο της ζώνης όπου πρόκειται να καταγραφεί ραγδαία αύξηση του πληθυσμού του λαγοκέφαλου.

Όπως προκύπτει από την παραπάνω εικόνα, η περιοχή της Κρήτης θα έχει την μεγαλύτερη αύξηση σε λαγόψαρα στην Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2050 όπως φαίνονται στις 2 τελευταίες εικόνες που παρουσιάζουν τις επιπτώσεις ανα Γεωγραφικές υποπεριοχές (Impact per GSA – Geographic Sub Areas) και επίσης τις επιπτώσεις στους πληθυσμούς αλιευμάτων σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO Food and Agriculture Organization).

Οι κόκκινες περιοχές έχουν την μεγαλύτερη επίπτωση.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς η τετροδοτοξίνη, στο εν λόγω ψάρι, προκαλεί μυϊκή παράλυση, μπλοκάρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Η συγκεκριμένη τοξίνη συγκεντρώνεται κυρίως στο ήπαρ και στα γεννητικά όργανα του λαγοκέφαλου αλλά και στον μυϊκό ιστό που τρώει ο άνθρωπος.

Ο λαγοκέφαλος είναι ένα από τα 90 είδη ψαριών και τα περίπου 1.000 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας που πέρασαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close