ΚΡΗΤΗ

Η Κρήτη θα συμμετέχει σε πρόγραμμα πρόληψης σκουπιδιών στην θάλασσα

Σε ένα νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης, το οποίο αφορά την πρόληψη των απορριμμάτων στη θάλασσα.

Η περιφέρεια Κρήτης, ακολουθώντας τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Στρατηγικών και αξιοποιώντας και επεκτείνοντας τις δράσεις της στην Κρήτη και των συναφών Διαπεριφερειακών Συνεργασιών της, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Έργο «Interreg Europe CAPonLITTER – Capilasing good coastal practices and improving policies to prevent marine litte – Κεφαλαιοποιώντας καλές παράκτιες πρακτικές και βελτιώνοντας πολιτικές για τον μετριασμό των απορριμμάτων στη θάλασσα».

caffeine adv2020b

Το πρόγραμμα στοχεύει στη βελτίωση των πολιτικών και των πρακτικών που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των απορριμμάτων που προέρχονται από τον παράκτιο τουρισμό και τις δραστηριότητες αναψυχής.

Παράλληλα, θα επικεντρωθεί σε βασικά κλάσματα αποβλήτων, όπως πλαστικά δοχεία τροφίμων και ποτών που προέρχονται από εγκαταστάσεις παραλιών και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις λόγω ακατάλληλης συμπεριφοράς των καταναλωτών, αλλά και λόγω έλλειψης κινήτρων και δομών πρόληψης, συλλογής και ανακύκλωσης αποβλήτων.

neratzoulis neo

Επίσης, μέσω διαπεριφερειακής διαδικασίας ανταλλαγής εμπειριών και γνώσης, θα διερευνηθούν τρόποι βελτίωσης των περιφερειακών πολιτικών και θα προωθηθούν βέλτιστες πρακτικές ενώ η διαπεριφερειακή συνεργασία θα οδηγήσει σε επτά νέα περιφερειακά σχέδια δράσης, προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή των πρακτικών στις οικείες περιοχές και με στόχο και την ευθυγράμμισή τους με άλλα μέσα πολιτικής, όπως τα επιχειρησιακά προγράμματα και άλλα, που μπορούν να τα χρηματοδοτήσουν

Το έργο «CAPonLITTER» συντονίζει στην Περιφέρεια Κρήτης η Ελένη Χατζηγιάννη διευθύντρια Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού ενώ στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου, συμμετείχε και η Ελένη Τζαγκαράκη Αρχιτέκτων Μηχανικός, στέλεχος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων ΠΕ, αρμόδια για την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου του έργου και επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας.

Κατά την εναρκτήρια συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στην Λισσαβώνα, η Ελένη Τζαγκαράκη παρουσίασε τις δραστηριότητες της Περφέρειας Κρήτης,καθώς και τα επιτυχημένα αποτελέσματα του συναφούς Ευρωπαϊκού Έργου «BLUEISLANDS Interreg MED», και για το συνδυασμό του με το νέο έργο. Πραγματοποιήθηκε επίσης επίσκεψη σε παραλία της ιβηρικής χερσονήσου που ακολουθεί πρότυπο τρόπο συλλογής απορριμμάτων που προέρχονται από τον παράκτιο τουρισμό και δόθηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες για την υλοποίηση του προγράμματος.

Στο νέο έργο «CAPonLITTER» συμμετέχουν φορείς από την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Γερμανία, περιοχές στις οποίες ο παράκτιος τουρισμός αποτελεί βασική οικονομική δραστηριότητα, η οποία δεν επηρεάζεται μόνο από τα απορρίμματα των θαλασσών, αλλά μπορεί επίσης να ασκήσει σημαντική πίεση στις τοπικές υποδομές και δημιουργούν μεγάλες ποσότητες μη διαχειριζόμενων αποβλήτων.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button