Nbaxevanis

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητάνε οι σεισμόπληκτοι

BOX CAFE
Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την επίσκεψή του στην Κρήτη τις επόμενες ημέρας, ζητούν οι σεισμόπληκτοι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας,19 μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Οι σεισμόπληκτοι αναφέρουν ότι έχουν βαλτώσει τόσο οι διαδικασίες για την αδειοδότηση επισκευής και ανοικοδόμησης των κτιρίων όσο και τα γενικότερα θέματα που αφορούν στην ανασυγκρότηση της σεισμόπληκτης περιοχής.

“IN_AND_OUT

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Σεισμόπληκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας “Η ελπίδα” αναφέρονται τα εξής:

Η κατάσταση στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος, δεκαεννέα μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 είναι απελπιστική. Έχουν βαλτώσει τόσο οι διαδικασίες για την αδειοδότηση επισκευής και ανοικοδόμησης των κτηρίων όσο και τα γενικότερα θέματα που αφορούν την ανασυγκρότηση της σεισμόπληκτης περιοχής, σε αντίθεση με τη Βόρεια Εύβοια, όπου ήδη υλοποιούνται οι 72 μελέτες του επιχειρησιακού σχεδίου, που εκπονήθηκε για την περιοχή.

Mechanical Solutions

Ο Σύλλογός μας προσπάθησε με πολλές παρεμβάσεις, επιστολές και συνεχείς επαφές με θεσμικούς φορείς να προωθήσει τη λύση για τριάντα τρία θέματα που είχαν αποτυπωθεί ως τα πλέον σημαντικά αλλά δεν υπήρξε η ανάλογη ανταπόκριση από τους Υπουργούς και τους αρμόδιους φορείς.

Έτσι προχωρήσαμε σε έκτακτη γενική συνέλευση 12/03/2023, στην οποία αποφασίστηκε να κατατεθεί ψήφισμα στην Γ.Γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με έντεκα ζητήματα τα οποία κρίθηκαν ως επείγοντα και απαραίτητα να επιλυθούν κατά προτεραιότητα ανάμεσα στα οποία:

α) η αλλαγή και η απλοποίηση των διαδικασιών έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης και

β) η άμεση διενέργεια διαβούλευσης για την εκπόνηση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου για την περιοχή.

Στις 24/03/2023 με την συμμετοχή εκατοντάδων σεισμόπληκτων πολιτών επιδώσαμε θεσμικά στην Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Κοζυράκη το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης το οποίο προωθήθηκε αρμοδίως και σας επισυνάπτεται μαζί με την απάντηση που λάβαμε για αυτό.

Δυστυχώς αντί απάντησης από τους αρμόδιους Υπουργούς Υποδομών και Περιβάλλοντος για τα ζητήματα που θέσαμε και τις τεκμηριωμένες προτάσεις που καταθέσαμε, λάβαμε υπηρεσιακές απαντήσεις.

Από την ΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Υποδομών μας ενημέρωσαν για την ισχύουσα γραφειοκρατία την οποία όχι μόνο γνωρίζαμε αλλά βιώνουμε και τις αρνητικές συνέπειές της, γι’ αυτό και ζητούμε την αλλαγή της.

Η Διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, σχετικά με το αίτημά μας να γίνει διαβούλευση με την τοπική κοινωνία πριν την οριστικοποίηση των προτάσεων των μελετών του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, απάντησαν πάλι υπηρεσιακά ότι η διαβούλευση προβλέπεται να πραγματοποιηθεί αφού ολοκληρωθεί η πρόταση από τους μελετητές, όταν δηλαδή τα πράγματα θα είναι δρομολογημένα και δεν θα μπορούν να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές.

Κύριε Πρωθυπουργέ, μετά την αποποίηση των ευθυνών από τους αρμόδιους Υπουργούς για σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζουμε και χρήζουν νομοθετικών ρυθμίσεων και κυβερνητικών αποφάσεων και την μετακύλησή τους στις Υπηρεσίες, απευθυνόμαστε σε εσάς .

Σας υπενθυμίζουμε ότι κατά την επίσκεψή σας στο Αρκαλοχώρι σαν πρωθυπουργός, είχατε δεσμευθεί ότι δεν θα μας ξεχάσετε όταν θα σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας και μάλιστα θεωρήσατε τον σεισμό ως ευκαιρία για να δημιουργηθεί μια νέα σύγχρονη πόλη.

Σήμερα ως πρωθυπουργός και ως υποψήφιος πρωθυπουργός, σας ζητούμε να μας δώσετε άμεσα τις απαντήσεις που απέφυγαν εντέχνως να μας δώσουν οι Υπουργοί σας στα θέματα που θέσαμε.

Είναι αυτονόητο ότι η ανάληψη ή μη των ευθυνών θα αξιολογηθεί από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

Θα ήταν εξαιρετικά εποικοδομητικό και ελπιδοφόρο για εμάς σε επικείμενη επίσκεψη σας στο νησί μας να δεχτείτε μια συνάντηση μαζί μας.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button