ΚΡΗΤΗ

Κρήτη, Δήμος Ηρακλείου: «Προσλαμβάνουμε μόνο… υγιείς»!

Η πανδημία δίνει το άλλοθι για αδιαφανείς προσλήψεις αλλά και για απάνθρωπους όρους στις προκηρύξεις των ΟΤΑ. Περίεργα φαινόμενα στις προκηρύξεις για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού εμφανίστηκαν σε δήμους της Κρήτης με ιδανική αφορμή τις επείγουσες ανάγκες της πανδημίας.

Πιο κραυγαλέο παράδειγμα, αυτό του Δήμου Ηρακλείου, όπου μέσα στους όρους για την πρόσληψη προσωπικού παρεισέφρησε άρθρο που θέτει ως προϋπόθεση οι υποψήφιοι «να μην έχουν χρόνια ή υποκείμενα νοσήματα και να μην ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ευάλωτες στον ιό του κορονοϊού COVID-19».

neratzoulis neo

Τη συγκεκριμένη διαδικασία καταδίκασαν με σκληρές ανακοινώσεις τόσο η Εθνική Συνομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών Ελλάδος όσο και σωματεία εργαζομένων της Αυτοδιοίκησης στην Κρήτη. Στην ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών χαρακτηρίζει πολιτικά και ηθικά εντελώς απαράδεκτη την απόφαση αυτή, τονίζοντας ότι παραβιάζει το ιατρικό απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα. Επίσης, τονίζει πως δημιουργείται επικίνδυνο προηγούμενο για… μίμηση αυτών των πρακτικών και από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η ΔΑΣ ΟΤΑ επισημαίνει πως πέρα από την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, ο συγκεκριμένος όρος αποτελεί ωμή παραδοχή ότι δεν υπάρχει και δεν τηρείται κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο στους χώρους εργασίας.

Από την πλευρά του Δήμου Ηρακλείου η αντιδήμαρχος Μαρία Καναβάκη σε ανακοίνωσή της τονίζει πως οι προκηρύξεις αφορούν συμβάσεις τετράμηνης διάρκειας για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών Διευθύνσεων του Δήμου Ηρακλείου για τον περιορισμό της διασποράς του Covid 19. «Θα ήταν εντελώς ανεύθυνο να προσληφθούν με τετράμηνες συμβάσεις προκειμένου να καλύψουν έκτακτες ανάγκες εν μέσω πανδημίας Covid 19 άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες» αναφέρει.

bakaliko lagos

Και στη Χερσόνησο

Καταγγελία για αδιαφανείς διαδικασίες στις προσλήψεις έφτασε στην «Εφ.Συν.» και για τον Δήμο Χερσονήσου. Εργαζόμενος που υπέβαλε αίτηση ενημερώθηκε έκπληκτος πως για τις συγκεκριμένες θέσεις δεν πρόκειται ούτε να δημοσιευτεί πίνακας επιτυχόντων ούτε να γίνει μοριοδότηση ανάλογα με τα προσόντα τους. «Για το ποιοι θα προσληφθούν θα αποφασίσει ο δήμαρχος» ήταν η απάντηση που δόθηκε στον υποψήφιο.

Σε δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος αναφέρει πως αυτή είναι μια πάγια πρακτική εδώ και χρόνια στους δήμους όταν χρειάζεται να καλύψουν έκτακτες ανάγκες, όπως π.χ. θεομηνίες και φυσικές καταστροφές. «Η μόνη διαφορά είναι ότι τώρα στις προκηρύξεις αναφέρεται ως αιτιολογία η πανδημία», λέει ο δήμαρχος.

«Προφανώς γίνεται έκπτωση στην αντικειμενικότητα της διαδικασίας προς όφελος της ταχύτητας όταν είναι άμεσες οι ανάγκες» αναφέρει ο δήμαρχος, ενώ τονίζει πως όσοι προσλαμβάνονται με αυτή τη διαδικασία, με δίμηνες ή τετράμηνες συμβάσεις, δεν κατοχυρώνουν κανένα δικαίωμα μονιμοποίησης.
Μέσω
Μάριος Διονέλλης

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button