ΚΡΗΤΗ

Η Κρήτη πόλος έλξης Ευρωπαίων φοιτητών και νέων επιστημόνων

Το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) συμμετέχει στα προγράμματα ERASMUS, και φιλοξενεί ξένους φοιτητές στο Ινστιτούτο κατά τη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού.

Η Ελλάδα είναι ένα ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Κέντρου Ανώτατων Μεσογειακών Γεωπονικών Σπουδών (CIHEAM), και φιλοξενεί ένα από τα τέσσερα Μεσογειακά Αγρονομικά Ινστιτούτα (MΑΙs), τα οποία βρίσκονται στο Μπάρι-Ιταλία, Μονπελιέ-Γαλλία, Σαραγόσα-Ισπανία, και τα Χανιά-Ελλάδα, το οποίο ήταν το τελευταίο ΜΑΙ που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1985. Το CIHEAM ιδρύθηκε μετά από κοινή πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ και του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 21 Μαΐου 1962 και πλέον περιλαμβάνει δεκατρείς χώρες: Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Αλβανία, Τουρκία, Λίβανο, Αίγυπτο, Μάλτα, Τυνησία, Αλγερία, και Μαρόκο. Κάθε ΜΑΙ επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της δικής του ειδικής ερευνητικής δραστηριότητας που περιλαμβάνει μεταπτυχιακή εκπαίδευση, προηγμένη έρευνα και συνεργασία.

Με το πέρασμα των ετών, το ΜΑΙΧ έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό διεθνές εκπαιδευτικό περιβάλλον για φιλόδοξους ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες μέσα από το συνδυασμό της εκπαίδευσης και της έρευνας. Σε ετήσια βάση, ο μέσος αριθμός των καθηγητών-επισκεπτών που συμμετέχουν στα προγράμματα M.Sc στο ΜΑΙΧ είναι περίπου 120, και προέρχονται από 13 διαφορετικές χώρες, ενώ ο μέσος αριθμός των υποψηφίων φοιτητών που συμμετέχουν στα προγράμματα M.Sc είναι περίπου 150 από 18 διαφορετικές χώρες.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν απονεμηθεί περισσότερα από 1400 μεταπτυχιακά διπλώματα ή <aster of MAICh (60 ECTS), και σχεδόν 1.000 φοιτητές έχουν αποκτήσει Μaster of Science (120 ECTS). Φοιτητές από 50 χώρες έχουν λάβει μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο Ινστιτούτο από την ίδρυσή του. Μόνο κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, υπήρξαν 150 υποψήφιοι από 20 διαφορετικές χώρες που συμμετείχαν στα προγράμματα του ΜΑΙΧ στα 5 τμήματα που διαθέτει:
– Οικονομία-Διοίκηση Επιχειρήσεων-Χρηματοοικονομικά
– Γεω-πληροφορική στη Διαχείριση Περιβάλλοντος
– Ποιότητα Τροφίμων και Χημεία Φυσικών Προϊόντων
– Γεωργική Γενετική και Βιοτεχνολογία
– Αειφόρο Γεωργία

Πολλά άρθρα που έχουν προκύψει από μεταπτυχιακές εργασίες έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά (με σύστημα κριτών), καθώς επίσης έχουν γίνει παρουσιάσεις και έχουν δημοσιευθεί σε πρακτικά διεθνών και εθνικών συνεδρίων, ενώ το επιστημονικό προσωπικό του ΜΑΙΧ έχει δημοσιεύσει βιβλία, κεφάλαια βιβλίων και ειδικά τεύχη σε επιστημονικά περιοδικά. Στο πέρασμα των ετών, έχουν προκύψει 300 διδακτορικά (Ph.D.) από φοιτητές που συνεχίζουν τις σπουδές τους μετά την αποφοίτησή τους από το ΜΑΙΧ όλοι μέχρι σήμερα σαν υπότροφοι. Οι απόφοιτοι του ΜΑΙΧ βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, και κατέχουν κορυφαίες ακαδημαϊκές θέσεις και διοικητικούς ρόλους τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Το ΜΑΙΧ διατηρεί πολύ ισχυρούς δεσμούς με πανεπιστήμια πρώτης κατηγορίας, την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα και πολλά φημισμένα ιδρύματα.

Το ΜΑΙΧ φιλοξενεί επίσης ένα διεθνές πιστοποιημένο με ISO Συνεδριακό Κέντρο μοντέρνας τεχνολογίας στην πανεπιστημιούπολη του, το οποίο είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές που απαιτούνται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, ώστε να παρέχει το υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών . Το Συνεδριακό Κέντρο ιδρύθηκε το 1998, και μέχρι στιγμής έχει φιλοξενήσει στους χώρους του περίπου 700 συνέδρια και συναντήσεις, με πάνω από 60.000 συμμετέχοντες σε όλα αυτά τα χρόνια.

Το πρόγραμμα ERASMUS, που χρηματοδοτείται μέσω ευρωπαϊκών πόρων, προσφέρει στους φοιτητές τη δυνατότητα να σπουδάσουν ή να κάνουν πρακτική άσκηση στο εξωτερικό για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 μηνών με μέγιστη διάρκεια 12 μηνών. Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου έτους των σπουδών τους, οι φοιτητές μπορούν να επωφεληθούν από ένα πρόγραμμα σπουδών ή πρόγραμμα εργασίας ERASMUS, χωρίς περιορισμό ηλικίας. Το ERASMUS προσφέρει και τη δυνατότητα κινητικότητας και πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα, δίνοντας στους φοιτητές που συμμετέχουν την ευκαιρία να ζήσουν στο εξωτερικό, να γνωρίσουν καινούργιους ανθρώπους και να μάθουν μια ξένη γλώσσα. Με αυτόν τον τρόπο εμπλουτίζουν τις σπουδές τους υπό ξένη επιρροή, η οποία μπορεί να τους δώσει καλύτερες πιθανότητες στην μελλοντική εύρεση εργασίας.

Οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν ιδέες με άλλους φοιτητές από όλο τον κόσμο. Λαμβάνουν μια επιχορήγηση που καλύπτει μέρος των εξόδων διαμονής τους στο εξωτερικό, η οποία διαφέρει ανάλογα με το βιοτικό επίπεδο των χώρων αποστολής και υποδοχής. Η επιχορήγηση μπορεί συχνά να συμπληρωθεί από περιφερειακές ή εθνικές επιδοτήσεις. Ένα από τα βασικά δικαιώματα που έχει κάθε φοιτητής ανταλλαγής είναι η πλήρης αναγνώριση των μαθημάτων που συμπλήρωσε με επιτυχία στο εξωτερικό από το πανεπιστήμιο στο οποίο φοιτά.

Οι φοιτητές ERASMUS στο ΜΑΙΧ το φετινό καλοκαίρι προέρχονται από Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Κύπρο, Φινλανδία, Ρουμανία, Τουρκία και Βουλγαρία. Ρωτήθηκαν σχετικά με το τι τους παρακίνησε να ζητήσουν να εργαστούν μέσω ERASMUS στο ΜΑΙΧ, τις εμπειρίες τους κατά τη διάρκεια της διαμονής τους, και αν θα συνιστούσαν το ΜΑΙΧ σε πιθανές ανταλλαγές φοιτητών ERASMUS.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close