ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Πολλοί αγρότες αποχωρούν από τις ομάδες παραγωγώνΤελευταία ενημέρωση:

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των συνεταιρισμών στην Ελλάδα, κυρίως λόγω υπερφορολόγησης και αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών, έκρουσε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ,  ο πρόεδρος του Α.Σ. Ανατολή, στην Κρήτη, Παναγιώτης Καρφάκης, σημειώνοντας ότι ήδη τα τελευταία δύο χρόνια ο κλάδος έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα, αφού ποσοστό άνω του 30% των αγροτών έχουν επιλέξει τον δρόμο διάθεσης των προϊόντων τους εκτός Ομάδων Παραγωγών, πουλώντας τα τρόφιμά τους απευθείας από το χωράφι.

«Οι Έλληνες αγρότες βρίσκονται σε πανικό» επισήμανε ο κ. Καρφάκης και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων παραγωγών αψηφούν το ρίσκο και λόγω ανάγκης επιλέγουν έναν δρόμο που δεν είναι ο απόλυτα νόμιμος, βλάπτοντας την προσπάθεια που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια για να οργανωθούμε και να λειτουργούμε πιο στοχευμένα στις αγορές, εντός και εκτός χώρας».

Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος του ΑΣ Ανατολή, με τον συνεταιρισμό που έδωσε το «παρών» στο Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρούτων και Λαχανικών «Freskon» (27-29/4), σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει σοβαρά την παροχή κινήτρων στους συνεταιριζομένους.

Στο μεταξύ, ξεκίνησε την 1η Απριλίου και ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2020 ο δεύτερος κύκλος υλοποίησης του κοινοτικού προγράμματος «Vegiterraneo», ύψους 3 εκατ. ευρώ, που αφορά την προώθηση των πωλήσεων κηπευτικών σε εξωτερικό και Ελλάδα και αποτελεί cluster, στο οποίο συμμετέχουν έξι συνεταιρισμοί, μία ομάδα παραγωγών και μία εταιρεία, όλοι με έδρα Κρήτη και δραστήριοι εξαγωγικά. Πρόκειται για τους Α.Σ. Ανατολή, Α.Σ. Τυμπακίου, Α.Σ. Νότος, Α.Σ. Κουντούρας, Α.Σ. Ψαρής, Α.Σ. Κάμιρος, την Ο.Π. Φαλάσαρνα και τη Στ. Κομπογεννητάκης & Σία Ο.Ε.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close