ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Οι προτάσεις των εμπορικών φορέων για τον ΕΝΦΙΑ και τις τραπεζικές χρεώσεις

Θέματα τα οποία αφορούν τον ΕΝΦΙΑ στα επαγγελματικά ακίνητα, τις τραπεζικές χρεώσεις και την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου Κρήτης, συζητήθηκαν σε συνάντηση φορέων της Κρήτης, με τους βουλευτές και την Περιφέρεια Κρήτης, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο κι συμμετείχαν το Επιμελητήριο Ηρακλείου, το Οικονομικό Επιμελητήριο Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης (ΟΕΣΚ), η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Έμπορων Ν. Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ), ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Ηρακλείου, ο Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Φοινικιάς –Μαλάδων, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ Ηρακλείου και ο Σύλλογος Έμπορων Αυτοκίνητων Ν. Ηρακλείου.

caffeine adv2020b

Οι θέσεις οι οποίες διατυπώθηκαν, θα προωθηθούν, μέσω υπομνήματος, στα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να δοθούν λύσεις.

Αναλυτικά το υπόμνημα:

neratzoulis neo

ΕΝΦΙΑ στις επιχειρήσεις

Στην πρόσφατη μείωση του ΕΝΦΙΑ ( Ν.4621/2019 παρ.1 ) που έγινε για τα φυσικά πρόσωπα, δεν συμπεριλαμβάνονται τα νομικά πρόσωπα (ενδεικτικά οι βιοτεχνίες, οι βιομηχανίες) και γενικότερα οι ελληνικές επιχειρήσεις που αποτελούν τον παραγωγικό ιστό της Ελληνικής οικονομίας.

  • Τροποποίηση του Ν.4621/2019 παρ.1 ώστε να συμπεριλάβει μείωση του ΕΝΦΙΑ στις επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα) αναλογικά όπως προβλέπει για τα φυσικά πρόσωπα γιατί αυτό επιτάσσει η ισονομία.
  • Αύξηση στο αφορολόγητο όριο για τον συμπληρωματικό φόρο για τις επιχειρήσεις και να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα μη παραγωγικά επαγγελματικά ακίνητα.

Τα επαγγελματικά ακίνητα αποτελούν “εργαλεία” παραγωγής και όχι εκμετάλλευσης υπεραξιών θεωρούμε δε ότι η σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ στα νομικά πρόσωπα θα συμβάλει στην παραγωγική επανεκκίνηση της οικονομίας και θα δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη του τόπου που είναι και δική σας επιθυμία και προεκλογική εξαγγελία.

Τραπεζικές χρεώσεις

Ο επιχειρηματικός κόσμος βρίσκεται το τελευταίο διάστημα αντιμέτωπος με μια σειρά τραπεζικών επιβαρύνσεων οι οποίες δημιουργούν σημαντικά κόστη και μειώνουν ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, σε περίοδο κρίσης.

Ενδεικτικά οι τράπεζες έχουν από κοινού προχωρήσει σε νέες επιβαρύνσεις για:

  • Συντήρηση τραπεζικών λογαριασμών
  • Εκτυπώσεις κινήσεων λογαριασμών
  • Συντηρήσεις μηχανημάτων πληρωμής πιστωτικών καρτών (pos) κλπ

Σας καλούμε αφού διαπιστώσετε το μέγεθος του προβλήματος να ζητήσετε άμεσα την επανεξέταση και κατάργηση αυτών των επιβαρύνσεων. Στην εποχή της ηλεκτρονικής πληροφόρησης και επικοινωνίας είναι γνωστό ότι τα πραγματικά κόστη όλων αυτών των εργασιών είναι πολύ μικρά και η Ελληνική επιχείρηση δεν αντέχει άλλες επιβαρύνσεις.

Μεταφορικό ισοδύναμο

Με αφορμή την «Κ.Υ.Α 568/2019 Πρόσκληση επιχειρήσεων για υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη Δράση Μεταφορικό Ισοδύναμο (Μ.Ι.), για το έτος 2019» η οποία δημοσιεύθηκε στις 08/03/2019 άρχισε να εφαρμόζεται το πρόγραμμα του ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ και στις νησιωτικές επιχειρήσεις κάτι το οποίο ικανοποίησε ένα πάγιο αίτημα των νησιωτών ώστε να εξομοιωθεί το κόστος χερσαίων και ακτοπλοϊκών μεταφορών. Σημειωτέων ότι το παραπάνω μέτρο εφαρμόζεται ήδη εδώ και πολλά χρόνια και σε άλλες χώρες της ΕΕ με αξιοσημείωτα αποτελέσματα στην ανταγωνιστικότητα των εκεί νησιωτικών περιοχών.

Στην παραπάνω πρόσκληση δεν συμπεριλήφθηκε η Κρήτη αρχικώς εκτός της Γαύδου και της Χρυσής. Μετά όμως από προσπάθειες των τοπικών επιμελητηρίων καθώς επίσης και τοπικών βουλευτών του νησιού μας και με βάση μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιώς συμπεριλήφθηκαν αρχικώς κάποιες δραστηριότητες επιχειρήσεων με την προοπτική από την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου να ενταχθούν και άλλες δραστηριότητες σταδιακά.

Δυστυχώς όμως, στην παρούσα φάση του προγράμματος εντοπίζεται πρόβλημα, στο ότι ενώ έχει ανοίξει το σύστημα για να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα δεν έχει ανοίξει ακόμα η αίτηση χρηματοδότησης. Δηλαδή δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να υποβάλουν αιτήματα για να υποβάλουν δαπάνες (φορτωτικές) μέσω του πληροφοριακού και να χρηματοδοτούνται. Ο λόγος είναι ότι ακόμα δεν έχει τροποποιηθεί η παραπάνω ΚΥΑ που να συμπεριλαμβάνει και τις επιχειρήσεις της Κρήτης.

Με δεδομένο ότι ήδη υπάρχει μεγάλος αριθμός υποβολών αιτήσεων συμμετοχής και λαμβάνοντας υπόψη και την αγωνία των επιχειρήσεων, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα εξής ζητήματα:

  1. Λόγω καθυστέρησης έκδοσης της απαραίτητης τροποποίησης της ΚΥΑ για την Κρήτη δεν έχει «ανοίξει» το πληροφοριακό σύστημα ώστε οι επιχειρήσεις να αρχίσουν να υποβάλουν αιτήματα χρηματοδότησης (δαπάνες) και να χρηματοδοτούνται.
  2. Λόγω της προαναφερθείσας καθυστέρησης, θεωρούμε ότι θα πρέπει να δοθεί παράταση στην περίοδο υποβολών για τις επιχειρήσεις της Κρήτης.
  3. Επιπλέον, κρίνουμε σκόπιμο να ενταχθούν επιπλέον επιχειρηματικές δραστηριότητες ως επιλέξιμες πέραν των υφιστάμενων που ορίζει το πρόγραμμα (π.χ. Χονδρικό και λιανικό εμπόριο, φυτική και ζωική παραγωγή, κατασκευές προϊόντων, επισκευές, αγρότες ειδικού καθεστώτος, βιομηχανία τροφίμων, ποτοποιία κλπ)
  4. Προτείνουμε την πρόβλεψη κονδυλίου στο πρόγραμμα για δαπάνη συμβούλου με σκοπό την σύνταξη και παρακολούθηση του προγράμματος για λογαριασμό των δικαιούχων.
  5. Τέλος, ζητούμε το παραπάνω μέτρο να επεκταθεί και για τα φυσικά πρόσωπα τόσο στις ακτοπλοϊκές όσο επίσης και στις αεροπορικές συγκοινωνίες όπως ήδη συμβαίνει και στα υπόλοιπα νησιά της χώρας μας.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button