ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Νέο κοινωνικό φροντιστήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Στη λειτουργία κονωνικού φροντιστηρίου, με στόχο την παροχή ενισχυτικής διδασκαλίας μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προχωρά η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.

Η δράση αυτή έχει ως ομάδα στόχο μη προνομιούχους οικονομικά μαθητές της Περιφέρειας Κρήτης, δικαιούχους του Προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας και Βασικής Υλικής Συνδρομής της Περιφέρειας Κρήτης, που επιδιώκουν να ολοκληρώσουν το Λύκειο και θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

caffeine adv2020b

Το πρόγραμμα, θα δημιουργήσει το θεσμό του «Κοινωνικού Φροντιστηρίου». Αυτό σημαίνει ότι θα δώσει την ευκαιρία σε ένα ικανό αριθμό μαθητών της Α και Β Λυκείου να παρακολουθήσουν μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας και Μαθηματικών δωρεάν, σε φροντιστηριακά τμήματα που θα δημιουργηθούν στην περιοχή κατοικίας τους, προκειμένου να ενισχυθούν στην προσπάθειά τους να ολοκληρώσουν το σχολείο και να επιτύχουν την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο.

Τμήματα θα λειτουργήσουν και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Κρήτης και η διδασκαλία θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο του 2020.

neratzoulis neo

Μεγαλύτερα ποσοστά μαθητικής διαρροής

Οι μαθητές που ζουν σε συνθήκες στέρησης θεωρούνται ότι είναι πιο ευάλωτοι στη σχολική εγκατάλειψη και λιγότερο προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν με επιτυχία στρεσογόνες καταστάσεις όπως οι εξετάσεις.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) (2017) η μαθητική διαρροή στη χώρα έχει υποχωρήσει και είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό ΜΟ, παρόλα αυτά τα ποσοστά εμφανίζονται να είναι στο Γυμνάσιο 4,23%, στο Λύκειο στο 1,92% ενώ στην επαγγελματική εκπαίδευση (ΕΠΑΛ) εκτοξεύεται στο 11,02%.

Η Κρήτη είναι μεταξύ των περιφερειών της χώρας που διατηρούν τα μεγαλύτερα ποσοστά μαθητικής διαρροής. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι οι συνήθεις λόγοι για τη σχολική εγκατάλειψη φαίνεται να είναι η φτωχή συναισθηματική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ μαθητή και σχολικής κοινότητας, και ιδίως μεταξύ του μαθητή και του καθηγητή, η κακή σχολική επίδοση και αποτυχία.

Σημειώνεται ότι ο νομός Ρεθύμνου είναι πρώτος σε ποσοστό, σε επίπεδο χώρας, στη μαθητική διαρροή στα αγόρια.

Οι παράγοντες αυτοί κρύβονται σχεδόν πάντα πίσω από την ανάγκη για πρόωρη είσοδο στην αγορά εργασίας και την εμπλοκή των νέων είτε στη πρωτογενή παραγωγή είτε στον τομέα του τουρισμού, σε ότι αφορά την Κρήτη. Μεγαλύτερη εμφανίζεται η διαρροή στην Π.Ε. Ρεθύμνου και στην Π.Ε. Λασιθίου και στις αστικές και αγροτικές περιοχές σε σχέση με τις ημιαστικές.

Το κοινωνικό φροντιστήριο θα αποτελέσει ένα μέτρο για την πρόληψη τυχόν μαθητικής διαρροής και θα ενισχύσει τη σχολική επιτυχία των δικαιούχων.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button