ΚΡΗΤΗ

Κρήτη | Κοινωνικά απομονωμένοι αισθάνονται οι φοιτητές, κατά τη διάρκεια της πανδημίας | Video

Πρωτόγνωρες είναι οι συνθήκες και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τα κλειστά πανεπιστήμια να φέρνουν την κοινότητα αντιμέτωπη με ένα ακόμα κοινωνικό πρόβλημα που σίγουρα δεν μπορεί να επιλυθεί από τα μαθήματα εξ αποστάσεως.

Οι άδειες πανεπιστημιακές αίθουσες αλλά και οι έρημες πόλεις από φοιτητές, σίγουρα προκαλούν έναν έντονο προβληματισμό, που πέρα από τον προβληματικό τρόπο εκπαίδευσης, προκαλεί και ένα σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες.

neratzoulis neo

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες φοιτητικές πόλεις βιώνουν την μοναξιά της εγκατάλειψης των φοιτητών που αναγκάζονται να ξεστήσουν και το νοικοκυριό τους για να επιστρέψουν στις πατρικές εστίες έως ότου ξεκαθαρίσει αυτή η κατάσταση με την πανδημία.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV, ο καθηγητής Κοινωνιολογίας τοπικών κοινωνιών και πολιτισμού του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννης Ζαϊμάκης, παρουσίασε μια ποιοτική έρευνα μέσα από την οποία αποτυπώνεται η άποψη των φοιτητών στην νέα… κανονικότητα της εκπαίδευσης εξ αποστάσεως στην εποχή του κορωνοϊού.

bakaliko lagos

Από τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν φοιτητές από πανεπιστημιακά Τμήματα του Ρεθύμνου, φαίνεται ότι, παρά τις δυσκολίες, οι φοιτητές χαρακτηρίζουν, σε αρκετά μεγάλο ποσοστό, ως καλό τον τεχνολογικό εξοπλισμό μέσα από τον οποίο γίνεται η παρακολούθηση των μαθημάτων.

Μάλιστα η πλειοψηφία των φοιτητών παρακολουθεί τα μαθήματα από τον προσωπικό τους χώρο, κυρίως, το σπίτι τους και ελάχιστοι είναι αυτοί που παρακολουθούν μαθήματα κατά ομάδες. Το πιο σημαντικό πρόβλημα που αναφέρουν είναι η αίσθηση απομόνωσης από την διαδικασία του μαθήματος αλλά και η αδυναμία αλληλεπίδρασης με τους συμφοιτητές τους. Με λίγα λόγια, και εδώ καταγράφεται έντονα το πρόβλημα της κοινωνικής απομόνωσης. Πάντως, από καλή ως μέτρια χαρακτηρίζουν οι φοιτητές την εμπειρία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Στα συμπεράσματα της έρευνας αποτυπώνεται ως θετικό η εξοικείωση των φοιτητών με την τεχνολογία τονίζοντας όμως ότι αυτό θα μπορούσε να έχει γίνει από το παρελθόν. Χωρίς, βέβαια, να σημαίνει ότι έπρεπε να «έρθει» μια πανδημία για να σταθεί αυτός ο μηχανισμός…

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία των καθηγητών Γιάννη Ζαϊμάκη και Μαρίνα Παπαδάκη. Πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως 24 Μαΐου 2020 και σε αυτήν συμμετείχαν φοιτητές και φοιτήτριες από τα τμήματα οικονομικών επιστημών, ψυχολογίας, πολιτικών επιστημών και κοινωνιολογίας.

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή «Ώρα Αιχμής»:
Βαγγέλης Βαρνακιώτης

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button