ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Καθησυχαστικός ο Ευθύμιος Λέκκας για τη σεισμική δραστηριότητα

Καθησυχαστικός ήταν ο Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας για τους δύο σεισμούς εντάσεως 5,1 και 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκαν Βόρεια Βορειοανατολικά της Σητείας.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), ανέφερε αρχικά ότι δεν υπάρχει ενεργό ρήγμα στην περιοχή ενώ οι μετασεισμοί είναι ένα θετικό σημάδι καθώς δείχνουν πως αποκλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή.

caffeine adv2020b

Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη ωστόσο είναι θετικό ότι είναι σε θαλάσσια περιοχή πολλά χιλιόμετρα μακρυά από κατοικημένη περιοχή.

Αναφορικά με τους δύο σεισμούς άνω των 5 Ρίχτερ τόνισε ότι πιθανόν πρόκειται για δύο κύριους σεισμούς.

neratzoulis neo

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Χουλιάρας είπε «είναι νωρίς ακόμα, παρακολουθούμε το φαινόμενο». Πρόσθεσε δε πως οι σεισμοί είναι υποθαλάσσιοι και το επίκεντρο είναι σε απόσταση από την Κρήτη, και συνέστησε «να είμαστε ψύχραιμοι για λίγη ώρα να δούμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο».
Ξεκαθάρισε πάντως πως αυτό που συμβαίνει είναι απολύτως φυσιολογικό και πως είναι πιθανοί σεισμοί με παρόμοια ή και ίσα μεγέθη.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος σεισμός εντάσεως 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας και είχε επίκεντρο 49 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σητείας.

Το επίκεντρο ήταν σε θαλάσσια περιοχή βόρεια μεταξύ της Κρήτης και της Καρπάθου, ενώ το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 21,3 χλμ.

Ακολούθησαν αρκετές μετασεισμικές δονήσεις.

Η πρώτη ήταν μεγέθους 3,2 Ρίχτερ (στις 03:41), η δεύτερη που ήταν και η πιο ισχυρή, 4,4 Ρίχτερ (03:44 με εστιακό βάθος 27 χλμ) και άλλη μία μεγέθους 3,1 Ρίχτερ στις 03:56.

Ακολούθως, έγιναν άλλοι τρεις μετασεισμοί μεγέθους 3,4 (04:10), 4,1 (04:11) και 3,5 (04:35) Ρίχτερ.

Στις 07:11 το πρωί της Δευτέρας σημειώθηκε ένας ακόμη ισχυρός σεισμός εντάσεως 5.2 Ρίχτερ.Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο σεισμός σημειώθηκε στις 07:11 το πρωί της Δευτέρας και είχε επίκεντρο 43 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σητείας.

Το επίκεντρο ήταν σε θαλάσσια περιοχή βόρεια μεταξύ της Κρήτης και της Καρπάθου, ενώ το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 10 χλμ.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button