Κρήτη: Η σταδιακή «αποκατάσταση» των αρμοδιοτήτων του ΟΑΚ

39

Το θέμα της επαναφοράς των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κυριάρχησε στην τηλεδιάσκεψη που είχε σήμερα, Δευτέρα, ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη.

Ο κ. Βολουδάκης έθεσε εκ νέου το ζήτημα της «αποκατάστασης» των αρμοδιοτήτων του ΟΑΚ, σύμφωνα και με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ο Υπουργός Υποδομών τον διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη η τροπολογία με την οποία ενσωματώνεται στον ΟΑΚ η ΕΥΔΕ Κρήτης και Δωδεκανήσων, η υπηρεσία δηλαδή την οποία δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό ακριβώς να υποκαταστήσει τον ΟΑΚ. Η τροπολογία αυτή θα κατατεθεί και ψηφιστεί πολύ σύντομα, μόλις ολοκληρωθεί η νομοθέτηση των πιο επειγόντων διατάξεων σχετικά με τις συνέπειες της πανδημίας.

Παράλληλα, τις αμέσως επόμενες ημέρες, ο Υπουργός Υποδομών θα ορίσει τον ΟΑΚ ως προϊσταμένη Αρχή των έργων οδικής ασφάλειας που πρόκειται να γίνουν στον ΒΟΑΚ. Θα είναι μια πρώτη έμπρακτη ενίσχυση του Οργανισμού, στον τομέα της οδικής ασφάλειας για τον οποίο υπάρχει ανάγκη επείγουσας δράσης.

Ως προς το κύριο έργο του ΒΟΑΚ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Πολιτικό Γραφείο τού κ. Βολουδάκη, επιβεβαιώθηκε αυτό που ελέχθη από τον Υπουργό σε προηγούμενη συνομιλία με τον κ. Βολουδάκη, ότι το καθεστώς της καραντίνας προκαλεί μεν κάποιες καθυστερήσεις ως προς την υλοποίηση των απαραίτητων μελετών, οι οποίες όμως δε θα ξεπεράσουν τους τρεις μήνες περίπου. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθεί να είναι εφικτή η ολοκλήρωση των μελετών αρμοδιότητας Υπουργείου Υποδομών εντός του 2020. Ακολουθούν οι περιβαλλοντικές μελέτες, οι οποίες πρέπει να επιταχυνθούν με τρόπο ώστε να είναι εφικτή η προκήρυξη εντός του 2021, όπως έχει εξαγγελθεί.

Ο κ. Βολουδάκης ζήτησε, επίσης, την επιτάχυνση των έργων της αποκατάστασης των ζημιών του ΒΟΑΚ στα Μεγάλα Χωράφια (έργο που έχει ήδη ανατεθεί) αλλά και στα Νοπήγεια.