Macrame-Voulisma
Karnagians Toyland - Jumbo Ποτηράκι

BOX Cafe
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Η ολοκλήρωση της σήραγγας του Αποσελέμη θα αποτρέψει τον εφιάλτη της λειψυδρίας

GMG

SKALA

LE DELICE Γραφανάκη Καίτη Kosa

Όχι απλά ικανοποίηση, αλλά βαθιά ανακούφιση προκαλεί η είδηση της ολοκλήρωσης της σήραγγας του Αποσελέμη, αφού επιτρέπει να πάρει “σάρκα και οστά” μια ασυνήθιστη – υπό άλλες φυσιολογικές συνθήκες – κίνηση, που θα αποτρέψει τoν εφιάλτη της λειψυδρίας για το Ηράκλειο, τη Χερσόνησο και τον Άγιο Νικόλαο το προσεχές καλοκαίρι!

Με τη σήραγγα ολοκληρωμένη, έστω και χωρίς να υπάρχει αγωγός, ο οποίος σημειωτέον αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του επόμενου χειμώνα, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης μπορεί κάλλιστα να προχωρήσει σε ελεγχόμενη παροχή νερού (μια ποσότητα της τάξης των 4 εκατ. κυβικών) μέσα στο φράγμα Αποσελέμη από τα πλημμυρικά νερά του Οροπεδίου. Θα προηγηθεί βεβαίως η απαιτητική τεχνικά αλλά και χρονικά (μιλάμε για ένα δίμηνο) διαδικασία αποσυναρμολόγησης του θηριώδους μετροπόντικα, μήκους 180 μέτρων και βάρους 1.600 τόνων!

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Η ελεγχόμενη παροχή 4 εκατ. κυβικών μέτρων από τα πλημμυρικά νερά του Οροπεδίου προς τον ταμιευτήρα του Αποσελέμη αποτελεί το μεγάλο τεχνικό, πρακτικό “στοίχημα” για τον ΟΑΚ. Δε λείπει όμως και ένα πολιτικό “στοίχημα”. Στον Οργανισμό θέλουν να προγραμματιστεί άμεσα, πριν τις γιορτές, κάθοδος κυβερνητικών στελεχών, όπου συνδυαστικά μαζί με την απαραίτητη φιέστα και την πανηγυρική χροιά για την ολοκλήρωση της σήραγγας θα προκύψουν χειροπιαστές εξελίξεις για το θέμα των αρδευτικών δικτύων του Οροπεδίου.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά: Σε ό,τι αφορά το τεχνικό σκέλος του προγραμματισμού του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, για τα επόμενα βήματα μετά την ολοκλήρωση της σήραγγας μίλησε στη “Νέα Κρήτη” ο διευθυντής Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ Α.Ε. Μάρκος Πατρελάκης.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

«Με τη σήραγγα ολοκληρωμένη, το επόμενο πλέον στάδιο είναι η αποσυναρμολόγηση του μετροπόντικα που έφτιαξε τη σήραγγα. Δεν είναι κάτι τόσο απλό βεβαίως. Μιλάμε για ένα τεράστιο μηχάνημα. Αρκεί να πούμε ότι έχει μήκος 180 μέτρα και βάρος 1.610 τόνους! Όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι απλή υπόθεση το να αποσυναρμολογηθεί ο μετροπόντικας. Οι εργασίες θα διαρκέσουν 2 μήνες, μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου 2018, όπως είναι ο προγραμματισμός.

Από εκεί και πέρα, το βάρος πέφτει στην υλοποίηση προσωρινών έργων διαμόρφωσης της εισόδου της σήραγγας στο Οροπέδιο, ώστε να πάμε σε ελεγχόμενη παροχή νερού προς τον ταμιευτήρα μέσω της σήραγγας και όχι αγωγού, ο οποίος φυσικά θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται μετά και θα είναι έτοιμος στα μέσα του επόμενου χειμώνα», ανέφερε ο κ. Πατρελάκης και συνέχισε: «Ως προς την ελεγχόμενη παροχή κοιτάμε ακόμα τις τεχνικές λεπτομέρειες. Μάλιστα, τον ακριβή τρόπο θα μας υποδείξει μελέτη που έχει αναλάβει υδραυλικός μελετητής. Το σκεπτικό μας είναι να πάμε σε μια παροχή της τάξης των 1.800 κυβικών/ώρα μέσα από 6 διαφορετικά σημεία, από τα οποία θα πέφτει νερό στην ειδικά διαμορφωμένη είσοδο της σήραγγας.

Zuper Service

Η ελεγχόμενη παροχή αυτή σε αυτούς τους ρυθμούς – μιλάμε δηλαδή για 2-3 μέτρα ανά δευτερόλεπτο – εκτιμάται ότι δε θα δημιουργήσει προβλήματα στο κέλυφος της σήραγγας. Σίγουρα δεν είναι η συνηθισμένη διαδικασία, το να κατεβάζουμε νερό χωρίς να υπάρχει αγωγός. Όμως ευελπιστούμε ότι όλα θα πάνε καλά και, εφόσον βεβαίως έχουμε μέσα στο χειμώνα τα συνήθη έστω πλημμυρικά νερά πάνω στο Οροπέδιο, θα μπορέσουμε να κατεβάσουμε ελεγχόμενα μια ποσότητα γύρω στα 4 εκατ. κυβικά νερού μέσα στον ταμιευτήρα».

«Θα είναι πολύ σημαντικό, διότι με τα 4 αυτά εκατ. κυβικά και με άλλα τόσα που θεωρούμε πως θα μπουν στον ταμιευτήρα από την ίδια του τη λεκάνη, από τις βροχοπτώσεις δηλαδή, θα εξασφαλίσουμε τη συνέχιση της παροχής υδροδότησης προς τους τρεις δήμους που υδρεύονται από τον Αποσελέμη, Ηράκλειο, Χερσόνησο και Άγιο Νικόλαο.

Βεβαίως, αυτή είναι μια έκτακτη, προσωρινή κατάσταση. Όταν με το καλό ολοκληρωθεί τον επόμενο χειμώνα ο αγωγός της σήραγγας, θα κατεβάζει πλέον 15 εκατ. κυβικά μέσα στο φράγμα Αποσελέμη», κατέληξε ο διευθυντής Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ Α.Ε.

Φιέστα και δεσμεύσεις

Την ίδια ώρα, δε λείπουν και οι πολιτικές διεργασίες από πλευράς Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, που επιδιώκει – ορθά, αν μη τι άλλο, πράττοντας – να κατεβάσει εδώ κυβερνητικά στελέχη σε διπλό καμβά. Από τη μια να γίνει μια πανηγυρική εκδήλωση για το ευτυχές γεγονός της ολοκλήρωσης της σήραγγας του Αποσελέμη, και από την άλλη όμως να συνδυαστεί η φιέστα με ανακοινώσεις ως προς την πολυσυζητημένη δημοπράτηση των αντισταθμιστικών έργων που περιμένει ο Δήμος και η κοινωνία του Οροπεδίου, προεξεχόντων βεβαίως των αρδευτικών δικτύων…

«Πράγματι έχουμε κάτι συγκεκριμένο κατά νου σε σχέση με το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε η σήραγγα. Ως διοίκηση του ΟΑΚ δεν παρευρεθήκαμε τις προάλλες στη διαδικασία ολοκλήρωσης της σήραγγας, όπου αποκαλύφθηκε ο μετροπόντικας στη μεριά του Οροπεδίου. Δεν παρευρεθήκαμε σκόπιμα. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνει μια εκδήλωση αποκαλυπτηρίων της σήραγγας, παρουσία κυβερνητικών στελεχών. Θέλουμε, και έχουμε κάνει ήδη κάποιες κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή, να έρθει εδώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, να κάνουν οι ίδιοι τα αποκαλυπτήρια και συνάμα να κάνουν ανακοινώσεις για τα αντισταθμιστικά έργα που δικαίως περιμένει το Οροπέδιο. Η υπόθεση των αρδευτικών δικτύων είναι πολύ σημαντική και για εμάς. Ευχής έργον, λοιπόν, να έχουμε άμεσα, πριν τις γιορτές, χειροπιαστές εξελίξεις ως προς τη δημοπράτηση των αρδευτικών δικτύων του Οροπεδίου», ανέφερε στη “Νέα Κρήτη” ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ Α.Ε. Φώτης Καζάσης.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button