ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Φοιτητές έφτιαξαν φορητό αναπνευστήρα

Ο Σωτήρης Καλαϊτζάκης και ο Γιώργος Πατού, δύο φοιτητές του τμήματος Μηχανολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, προχώρησαν στη σχεδίαση και στην 3D εκτύπωση ενός πλήρως λειτουργικού αναπνευστήρα.

Ο χώρος εργασίας ήταν το σπίτι τους και ο σχεδιασμός και η κατασκευή του αναπνευστήρα ολοκληρώθηκαν σε ένα διάστημα μιας περίπου εβδομάδας. Στη συνέχεια χρειάστηκε η δοκιμή του πρωτότυπου σε συνεχή λειτουργία για 48 ώρες, προκειμένου να ελεγχθεί η ασφάλεια και η αξιοπιστία του.

caffeine adv2020b

Tα χαρακτηριστικά του αναπνευστήρα

Οι φοιτητές που έλαβαν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι ο Γιώργος Πάτου και ο Σωτήρης Καλαϊτζάκης, οι οποίοι αναζήτησαν τη βοήθεια της σχολής νοσηλευτικής για να προχωρήσουν στις αναγκαίες δοκιμές σε ανθρώπινο ομοίωμα. Η παραπάνω έκδοση αναπνευστήρα διαθέτει διαστάσεις 210 x 180 x 220 mm ενώ η μπαταρία 12V της συσκευής την καθιστά πλήρως φορητή, γεγονός που διευκολύνει την ανεμπόδιστη μεταφορά των ασθενών.

Ένα επίσης αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της συσκευής είναι το χαμηλό της κόστος, καθώς η τιμή της ανέρχεται στα 70 με 80 ευρώ. Το προσιτό της κόστος αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα επιλογής της εάν αναλογιστεί κανείς τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που δαπανώνται από το δημόσιο σύστημα υγείας για την εξασφάλιση των αναπνευστήρων της αγοράς.

neratzoulis neo

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...
Back to top button