ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Επίσκεψη Πομπέο με πολύπλευρους συμβολισμούς

Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα - Τι σηματοδοτεί η σημερινή επίσκεψη στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Σούδα

Μνήμες από το μακρινό καλοκαίρι του 1991, με τη θρυλική τότε επίσκεψη του αείμνηστου Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη, ξύπνησαν στα Χανιά, όπου βρίσκεται από χθες το βράδυ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, φιλοξενούμενος προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μια επίσκεψη, αν μη τι άλλο, υψηλής και πολύπλευρης σημασίας για τη χώρα μας, σε μια ιδιαίτερη συγκυρία λόγω της τουρκικής προκλητικότητας, που, πέρα από τους συμβολισμούς στήριξης προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό, δίνει το στίγμα της αμερικανικής παρουσίας στο γεωστρατηγικό παζλ της Ανατολικής Μεσογείου…

caffeine adv2020b

Όσο βεβαίως και στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με το βλέμμα στραμμένο φυσικά και στις πολυσυζητημένες διερευνητικές επαφές όπως και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης και των επαφών Πομπέο θα βρεθούν σήμερα οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Σούδα. Γεγονός βεβαίως διόλου τυχαίο, αφού φαίνεται πως δρομολογείται ήδη από την ελληνική κυβέρνηση μια ριζική αναβάθμιση του Ναυστάθμου, που μένει να δούμε σε τι βαθμό και με ποια μορφή θα σφραγιστεί από την αμερικανική συνδρομή και συνεργασία, ενώ δεδομένη θεωρείται και κάποιου είδους αναβάθμιση και της αεροπορικής διευκόλυνσης στη Σούδα. Είτε υπό το πλαίσιο μεταφοράς μέρους της αμερικανικής Βάσης από το Ιντσιρλίκ της Τουρκίας (ένα σενάριο που επανεκκινείται έντονα τις τελευταίες ημέρες) είτε ξέχωρα από τις όποιες τυχόν εξελίξεις σε σχέση με το Ιντσιρλίκ.

neratzoulis neo

Το σημερινό πρόγραμμα

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, σήμερα το πρωί οι κ.κ. Μητσοτάκης και Πομπέο θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Βάσης της Σούδας.

Στη συνέχεια, στις 11:20 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπιών στην 115 Πτέρυγα Μάχης. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στη 1:15 μ.μ., ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πομπέο θα έχουν γεύμα εργασίας στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού.

Στις συναντήσεις θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Στις 5 σήμερα το απόγευμα, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη.

Τα μηνύματα και οι συμβολισμοί

Κι αν η επιλογή του Μάικ Πομπέο να φιλοξενηθεί προσωπικά στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στέλνει πολιτικά μηνύματα, το γεγονός ότι ο ίδιος, πέρα από τη Θεσσαλονίκη, επέλεξε να επισκεφτεί τα Χανιά και τη βάση της Σούδας σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο.

Αντιθέτως, έχει ισχυρούς συμβολισμούς με γεωστρατηγικές προεκτάσεις. Από πολιτικής-διπλωματικής σκοπιάς, πέρα από την αυτονόητη δήλωση αναγνώρισης της Ελλάδος ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η ελληνική κυβέρνηση “βλέπει” ή προσδοκά τουλάχιστον σε ένα πιο ηχηρό μήνυμα. Ένα κομψό, διπλωματικό μεν, αλλά σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα πως υπάρχουν και κάποια όρια, κάποιες “κόκκινες γραμμές”, που ο αμερικανικός παράγοντας δε θα ήθελε να δει την τουρκική πλευρά να τα ξεπερνά.

Back to top button