ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: «Έπεσαν» τα πρώτα πρόστιμα στα λιόφυτα λόγω κορωνοϊούΉδη υπάρχουν βεβαιώσεις προστίμων για το θέμα αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμο Ιερωνυμάκη, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης και στην Μαρία Μπινιχάκη.

Σχετικά με την τοποθέτηση της καθηγήτριας Βάνας Παπαευαγγέλου, όπου ανέφερε πως παρατηρείται μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα και αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει έως τώρα, μεταξύ αυτών και η Κρήτη, πιθανότατα, λόγω της συγκομιδής της ελιάς, ο κ. Ιερωνυμάκης ανέφερε πως ήταν τελείως άτοπη.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

«Όντως υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να παίρνουμε μέτρα προφύλακης, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Η ένσταση μου είναι στο κομμάτι που έχει να κάνει με την αγροτική εργασία, που δεν διαφέρει από έναν αθλητή που κάνει κάποιο είδος γυμναστική και τους εξαιρεί από την μάσκα. Δεν είναι θέμα αν θέλουμε τη μάσκα ή όχι, οι επιστήμονες δεν μπορούν να τα ξέρουν όλα. Δεν γίνεται με μάσκα να κάνει κάποιος αγροτική εργασία» ανέφερε ο κ. Ιερωνυμάκης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Ιερωνυμάκη, τα συνεργεία συνήθως είναι οικογενειακά. «Γι’ αυτό πρέπει να λέμε πως σωστά πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα, αλλά μια οικογένεια όταν ζουν όλοι μαζί και πάνε για να μαζέψουν τις ελιές, γιατί να τους επιβληθεί πρόστιμο;»

swell adv 2021

Όπως ανέφερε ο κ. Ιερωνυμάκης έχουν επιβληθεί κάποια πρόστιμα ήδη αλλά θεωρεί ότι η αστυνομία θα δείξει κάποια ανοχή. «Επίσης, την κ. Παπαευαγγέλου, την διέψευσαν άλλοι επιστήμονες. Πότε έγινε μελέτη ότι φταίει η ελαιοπαραγωγή για την αύξηση; Ξεκίνησε πριν μια εβδομάδα. Έγινε μελέτη και είχαμε και αποτελέσματα; Κάποια πράγματα πρακτικά δεν γίνονται. Έπρεπε να γίνει ένας έλεγχος στους εργάτες είτε αλλοδαποί είτε Έλληνες. Αυτά όμως δεν έγιναν».

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Ερωτηθείς τι θα σήμαινε μια ενδεχόμενη απαγόρευση για την ελαιοσυγκομιδή, ο κ. Ιερωνυμάκης απάντησε πως και ακόμη τα σώματα ασφαλείας, γνωρίζουν την όλη διαδικασία. «Διότι έχουν και οι ίδιοι ελιές, γνωρίζουν τι σημασία έχει αυτό. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι στάνταρ, για να επιβάλουν κάποιο πρόστιμο. Σε κάποια πράγματα που ξεφεύγουν οι κανόνες, να επιβληθεί. Εκεί που υπάρχει ασάφεια, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο».

Τέλος, όπως πρόσθεσε ο κ. Ιερωνυμάκης είναι καλό να τηρούμε τους νόμους αλλά κάποια πράγματα δεν μπορούν να συμβούν. «Ένας άνθρωπος την ώρα που κάνει αγροτική εργασία, αν φοράει μάσκα θα πάθει ζημιά. Ο οργανισμός θέλει περισσότερο οξυγόνο. Μακάρι να τη βάλει κάποιος αν μπορεί, αλλά δεν μπορείς να δουλέψεις έτσι, τουλάχιστον εμείς που είμαστε στην αγορά. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο».


Σχετικά άρθρα

Back to top button