Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη | Drones στον ΒΟΑΚ για την καταγραφή των παραβάσεων

BOX CAFE
DROP Cafe Palermo TECH HUB

«Ζωντανή» μετάδοση τροχαίων ατυχημάτων και οδηγικών παραβάσεων σε κέντρα επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. Κλήσεις από αέρος θα μοιράζουν σύντομα τα Τμήματα Τροχαίας του ΒΟΑΚ καθώς το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να προμηθευτούν 2 υπερσύγχρονα drones για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Το ιπτάμενο σύστημα αστυνόμευσης θα δοκιμαστεί πιλοτικά σε έναν από τους πιο «αιματοβαμμένους» δρόμους της Ευρώπης, με την προοπτική να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια και στους υπόλοιπους μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας.

Mechanical Solutions

Στον ΒΟΑΚ

Οδηγοί που μιλάνε στο κινητό τηλέφωνο, επιβάτες χωρίς ζώνη, επικίνδυνες προσπεράσεις. Είναι μερικές μόνο από τις παραβάσεις που τα νέα υπερσύγχρονα drones θα μπορούν να καταγράφουν με ευκολία πετώντας σε ύψος που θα φτάνει τα 120 μέτρα. Η εμβέλεια θα αγγίζει τα 10 χλμ. έτσι ώστε να μπορούν να καταγράφουν εικόνα στο μεγαλύτερο μέρος του ΒΟΑΚ το μήκος του οποίου φτάνει τα 313 χιλιόμετρα. Οι αστυνομικοί της Τροχαίας που θα χειρίζονται τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναμένεται να περάσουν το επόμενο διάστημα ειδική εκπαίδευση για να μπορέσουν να εξοικειωθούν με τα εξελιγμένα τεχνικά μοντέλα που θα καταφθάσουν στη χώρα μας. Παράλληλα θα δημιουργηθούν ειδικά κέντρα επιχειρήσεων σε διαφορετικά σημεία του οδικού άξονα για τον χειρισμό και την «υποδοχή» της εικόνας που θα καταγράφεται. Το συνολικό κόστος της νέας υλικοτεχνικής υποδομής που θα χρησιμοποιηθεί από τα τμήματα της Τροχαίας του ΒΟΑΚ, αλλά και σε άλλους αυτοκινητόδρομους της χώρας, θα φτάσει τα 4 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν εγκριθεί.

Κρήτη και Πάτρα

Η χρήση των drones αναμένεται μεταξύ άλλων να βοηθήσει στην ομαλότερη λειτουργία της κυκλοφορίας των οχημάτων, να επιταχύνει σειρά από χρονοβόρες διαδικασίες συλλέγοντας από αέρος στοιχεία για τροχαία ατυχήματα, ενώ θα αποτελέσει και ένα ακόμα «όπλο» στην καταγραφή παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Με πρωτοβουλία του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγου Μιχάλη Καραμαλάκη, αποφασίστηκε τα πρώτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να εγκατασταθούν στην Κρήτη, ενώ επόμενη προτεραιότητα είναι το οδικό δίκτυο μεταξύ Πάτρας και Πύργου. Εκεί σε δεύτερη φάση θα ξεκινήσουν να πετάνε 3 ακόμα, μετά την πρώτη πιλοτική δοκιμή στον ΒΟΑΚ. Πρόκειται για τους δύο δρόμους στους οποίους καταγράφονται τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα στη χώρα, αλλά και δύο από τους πιο αιματοβαμμένους δρόμους στην Ευρώπη.

«Θα βοηθήσει πολύ, θα είναι το αποκορύφωμα της εποπτείας. Πρόκειται για προσωπική απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., πιέσαμε κι εμείς να γίνει κάτι καλό. Είναι ένα πολύ καλό εργαλείο αλλά πρέπει κι εμείς να συνετιστούμε με τις προδιαγραφές αυτού του δρόμου», αναφέρει χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Σταύρος Πολέντας, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων «Αγιος Χριστόφορος».

Ο συγκεκριμένος σύλλογος είχε δωρήσει ένα χρόνο, πριν με την οικονομική συνδρομή από φορείς των Χανίων, 2 drones τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται πιλοτικά από το Τμήμα του ΒΟΑΚ Χανίων και την Τροχαία του νομού. Τα συγκεκριμένα, που διαφέρουν τεχνολογικά από αυτά που θα εγκατασταθούν το επόμενο διάστημα στην Κρήτη, καταγράφουν αεροφωτογραφίες στα τροχαία ατυχήματα διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο το έργο των αρχών.

Τροχαία

Από την αρχή του 2021, 7 θανατηφόρα τροχαία έχουν καταγραφεί στον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης, ενώ κατά μέσο όρο τα θύματα της ασφάλτου στον κρητικό αυτοκινητόδρομο φτάνουν κάθε χρόνο τα 11. Παρά τις αρκετές παρεμβάσεις που έχουν γίνει την τελευταία 15ετία με την τοποθέτηση διαχωριστικού στηθαίου σε 41 από τα συνολικά 313 χλμ. του οδικού άξονα, ο συγκεκριμένος δρόμος παραμένει ένας από τους πιο θανατηφόρους σε όλη την Ευρώπη. Τα θλιβερά στατιστικά στοιχεία είναι ο λόγος που οδήγησε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να επιλέξει τον ΒΟΑΚ για την πιλοτική χρήση των νέων υπερσύγχρονων drones, ευελπιστώντας ότι μεταξύ άλλων θα συμβάλουν στο να περιοριστούν οι οδηγικές παραβάσεις.

«Η αστυνόμευση είναι καλοδεχούμενη. Μια μονάδα αύξησης της αστυνόμευσης ισούται με 13 μονάδες αύξησης της οδικής ασφάλεια. Πρέπει όμως πρώτα να φτιάξουμε και τις υποδομές. Εχουμε 37 κάμερες στον ΒΟΑΚ που έχουν καταγράψει πολλές κλήσεις αλλά δεν βελτίωσαν την κουλτούρα των Κρητικών. Χρειαζόμαστε έναν καλύτερο δρόμο και μετά να εφαρμοστούν οι κανόνες», αναφέρει χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων Γιάννης Λιονάκης, σχολιάζοντας την ενίσχυση της Τροχαίας με μη επανδρωμένα εναέρια μέσα.

Σημαντική θα είναι η συνεισφορά των drones και στη διαχείριση της κυκλοφορίας. Τους θερινούς μήνες περίπου 130.000 ενοικιαζόμενα οχήματα χρησιμοποιούν τον Βόρειο Οδικό Αξονα, με τη μέση ωριαία ταχύτητα να πέφτει από τα 90 χλμ. στα 40. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας οδηγός για να διανύσει 58 χιλιόμετρα χρειάζεται 1 ώρα και 15 λεπτά, ενώ στην Εγνατία οδό για την ίδια απόσταση χρειάζονται 40 λεπτά. Παράλληλα μόνο στα 14 από τα 313 χιλιόμετρα του ΒΟΑΚ μπορούν οι οδηγοί να πραγματοποιήσουν νόμιμη προσπέραση, με αποτέλεσμα αρκετοί οδηγοί να παρανομούν προσπαθώντας να φτάσουν πιο γρήγορα στον προορισμό τους.

ΠΡΩΤΗ Η ΙΣΠΑΝΙΑ

Τον δρόμο για την εναέρια επιτήρηση των αυτοκινητοδρόμων έδειξε το φετινό καλοκαίρι η Ισπανία επιβλέποντας την κυκλοφορία σε όλη τη χώρα με έναν «στόλο» που αποτελείται πλέον από συνολικά 39 drones. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιεί η Dirección General de Tráfico, η υπεύθυνη αρχή για τους αυτοκινητόδρομους της Ισπανίας, είναι αντίστοιχων προδιαγραφών με αυτά που θα πετούν σύντομα στην Ελλάδα. Εχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται στον αέρα για 40 λεπτά χωρίς αλλαγή μπαταρίας με ταχύτητα 80 χιλιόμετρα την ώρα. Οσον αφορά τις καιρικές συνθήκες μπορούν να πετάξουν το καλοκαίρι σε θερμοκρασίες που θα αγγίζουν τους 45 βαθμούς, τον χειμώνα όμως βροχές και ισχυροί άνεμοι θα καθιστούν απαγορευτική τη χρήση τους.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button