ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Χιλιάδες στην ουρά για ένα χειρουργείο

Τελευταία ενημέρωση:

Ο ασθενής προσήλθε στο νοσοκομείο στις 6 Ιουνίου για τη διενέργεια τριπλού bypass, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είχε γίνει δυόμισι μήνες πριν με τον διευθυντή της θωρακοχειρουργικής κλινικής, τον οποίο είχε επισκεφθεί στα απογευματινά ιατρεία. Αφού έγινε η εισαγωγή, ο ασθενής έλαβε αυθημερόν εξιτήριο λόγω υπερπληρότητας. Τελικά εισήχθη στην κλινική στις 23 Ιουνίου όπου και παρέμεινε επί 33 ημέρες, χωρίς όμως να υποβληθεί σε επέμβαση, παρότι δεν είχε εμφανίσει επιπλοκές που να δικαιολογούσαν την καθυστέρηση.

Ολο αυτό το διάστημα ουδέποτε ενημερώθηκε για τους λόγους της μακροχρόνιας παραμονής του στην κλινική, ούτε για το πότε θα γινόταν η επέμβαση. Στις 25 Ιουλίου έλαβε εξιτήριο μετά αίτηση των συγγενών του. Ο ασθενής τελικά υποβλήθηκε σε εγχείρηση σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας, με μεγάλο οικονομικό κόστος για τον ίδιο.

Αν και ακραίο το συγκεκριμένο περιστατικό που συνέβη το 2016 σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της περιφέρειας, δεν είναι μεμονωμένο και σαφώς καταδεικνύει έλλειμμα διαφανούς οργάνωσης στον προγραμματισμό των χειρουργείων σε πολλά νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Σύμφωνα άλλωστε με τους επιθεωρητές Υγείας που ερεύνησαν τη σχετική καταγγελία (το πόρισμα παραδόθηκε στο υπουργείο Υγείας πριν από τρεις μήνες), στο νοσοκομείο «δεν λειτουργούσε οργανωμένο σύστημα και διαδικασία εισαγωγής των ασθενών και δεν τηρούνταν επίσημα κατάσταση αναμονής ασθενών προς εισαγωγή».

501.155 χειρουργικές επεμβάσεις σε δημόσια νοσοκομεία

«Διορθωτικές κινήσεις» για τη λίστα χειρουργείου ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό έχει ζητήσει από τα νοσοκομεία στοιχεία για τις χειρουργικές επεμβάσεις για κάθε γιατρό ξεχωριστά.

Το 2017 πραγματοποιήθηκαν συνολικά στα δημόσια νοσοκομεία 501.155 χειρουργικές επεμβάσεις εκ των οποίων οι 381.096 ήταν προγραμματισμένες. Οι περισσότερες επεμβάσεις αφορούν τη γενική χειρουργική, οφθαλμολογικά, ορθοπεδικά, ουρολογικά περιστατικά και μαιευτικά-γυναικολογικά περιστατικά.

Τα νοσοκομεία με τις περισσότερες επεμβάσεις ήταν το «Γ. Γεννηματάς», το «Παπαγεωργίου», το «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης, το νοσοκομείο Ηρακλείου «Βενιζέλειο-Πανάνειο», και το ΚΑΤ.

Ο χρόνος αναμονής για τη διενέργεια των λεγόμενων «ψυχρών» χειρουργείων συνήθως δεν ξεπερνά τους τρεις μήνες. Ομως σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας σε περίπου 25 χειρουργικά τμήματα νοσοκομείων μπορεί να φτάσει ακόμα και τον ενάμιση χρόνο.

Το νέο σύστημα

Από τον Μάρτιο του 2017, το υπουργείο Υγείας προωθεί ένα νέο σύστημα οργάνωσης των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, με την εφαρμογή της λίστας χειρουργείου για τα τακτικά περιστατικά και την ανάρτησή της στην ιστοσελίδα του κάθε νοσοκομείου για δημόσιο έλεγχο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο σκοπός είναι η προτεραιότητα για τα χειρουργεία να διαμορφώνεται αποκλειστικά και μόνο από την κατάσταση της υγείας του κάθε ασθενούς και όχι από τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε τον γιατρό του, εάν δηλαδή είναι γνωστός του ή εξετάσθηκε στο απογευματινό ιατρείο και όχι κατά την πρωινή τακτική λειτουργία του νοσοκομείου, ή ακόμα και εάν ενεργοποίησε «γρηγορόσημο».

Δέκα μήνες μετά, η λίστα χειρουργείου έχει επιτελέσει τον σκοπό της; Μάλλον όχι. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην «Κ» χειρουργός σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας, «το ερώτημα είναι εάν η λίστα έγινε για τη διευκόλυνση των γιατρών ή των αρρώστων. Εάν έγινε για τους γιατρούς, τότε ας την αφήσουν όπως είναι… Εάν έγινε όμως για τους αρρώστους τότε θέλει τροποποιήσεις».

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, κάθε χειρουργός κατατάσσει την περίπτωση του κάθε ασθενούς σε μία εκ των πέντε κατηγοριών «προτεραιότητας» χειρουργικών επεμβάσεων με βάση τα συμπτώματα, την εξέλιξη της νόσου, τη δυσλειτουργία που αυτή προκαλεί και την εκτιμώμενη δυνατότητα αναμονής.

Εάν ένα περιστατικό μπει στην κατηγορία «1» τότε το χειρουργείο πρέπει να γίνει εντός δύο εβδομάδων, εάν χαρακτηριστεί κατηγορίας «5» μπορεί να γίνει εντός έξι μηνών. Με βάση την κατηγοριοποίηση συντάσσεται από υπάλληλο η λίστα χειρουργείου, η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου. Ο ασθενής λαμβάνει έναν μοναδικό αριθμό, με βάση τον οποίο μπορεί να «ελέγχει» εάν τηρείται η σειρά προτεραιότητας.

Ομως σε μεγάλα νοσοκομεία η διαδικασία δεν ακολουθείται. Ειδικά εάν αυτά «φιλοξενούν» πανεπιστημιακές κλινικές. Οπως ανέφερε στην «Κ» χειρουργός μεγάλου νοσοκομείου του Λεκανοπεδίου, «δεν έχει αλλάξει κάτι.

Συνήθως, ο διευθυντής γιατρός συνεχίζει να φτιάχνει το πρόγραμμα των τακτικών χειρουργείων με βάση το πώς προσέγγισε την κλινική ο ασθενής. Απλώς έρχεται σε συνεννόηση με τον διοικητή ώστε να συντάσσεται ένας κατάλογος-λίστα για να μην υπάρξει πρόβλημα εάν γίνει έλεγχος από το υπουργείο».

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close