GMG Constructions | adv


Κρήτη

Κρήτη: Χαμηλές οι φετινές αποδόσεις στο ελαιόλαδο


Magali-Elounda

Κάτω των τριών γραμμών είναι τα περισσότερα και όχι άνω των 5 γραμμών τα υπόλοιπα ελαιόλαδα που παράγονται μέχρι στιγμής στην Κρήτη, αλλά με τις αποδόσεις του ελαιοκάρπου σε ελαιόλαδο να είναι απελπιστικά χαμηλές, με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Κρήτης, για τις φετινές τους οδηγίες προς τους παραγωγούς για πρώιμη συγκομιδή, μάλλον να διαψεύδονται από τα ίδια τα γεγονότα.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο επιστημονικός συνεργάτης του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, γεωπόνος Νίκος Μιχελάκης, που από την αρχή ήταν αντίθετος με τις εν λόγω οδηγίες!

mechanical adv 2021

zuper adv 2021

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Μιχελάκη, που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ, σε ολόκληρη τη χώρα η συγκομιδή κορυφώνεται σε ποσοστό άνω του 50% των ελαιώνων, με την ποιότητα να διατηρείται σε πολύ καλά έως άριστα επίπεδα, αλλά τις αποδόσεις να εξακολουθούν να είναι απελπιστικά χαμηλές!

Στην Κρήτη, άνω του 80% των ελαιολάδων έχει οξύτητες κάτω από 0,3, ενώ και στα υπόλοιπα δεν υπερβαίνει τους 0,5 οξύτητα. Και αυτό συμβαίνει σε όλες τις περιοχές, ακόμη και σε αυτές που έμειναν έκτος των κρατικών δολωματικών ψεκασμών, δείχνοντας ότι κύριος υποστηρικτής της φετινής δακοκτονίας υπήρξε, ευτυχώς, ο καιρός με τις υψηλές θερμοκρασίες του Αυγούστου, αλλά και τις χαμηλές του Νοεμβρίου.

Αντίθετα οι αποδόσεις, ιδίως στην ανατολική Κρήτη, εξακολουθούν, κυρίως σε περιοχές με υψηλή καρποφορία, να είναι πολύ χαμηλές, φτάνοντας ακόμη και στα 9-10 προς ένα, δηλαδή σε 10-11%, ποσοστό που δεν επιτρέπει ακόμη τη συγκομιδή και δείχνει τι θα γινόταν αν οι παραγωγοί εφάρμοζαν τις συστάσεις για πρόωρη συγκομιδή από τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου!

«Επομένως, αντί για αβασάνιστες συστάσεις, καλό είναι να ακολουθούνται οι εμπειρίες του παρελθόντος και τα ερευνητικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν και στα προηγούμενα ΕΛΑΙΟΝΕΑ (βλ. www.sedik.gr 2/12/20) και καλό είναι, αντί για επάρσεις για επιτυχίες του συστήματος, να υπάρξει σοβαρή μελέτη των δεδομένων και της περσινής καταστροφής αλλά και της φετινής επιτυχίας, με συναγωγή ρεαλιστικών συμπερασμάτων», όπως καταλήγει ο γνωστός επιστήμονας.

Σταθερές τιμές

Στο μεταξύ, στο Παρατηρητήριο Τιμών του Βασίλη Ζαμπούνη στο olivenews.gr, με χθεσινή ημερομηνία, αναφέρει ότι «και αυτή η εβδομάδα ήταν εβδομάδα σταθερότητας τιμών, με σχετική απραξία εμπορικών συναλλαγών.

Έτσι, κινούμενοι πάντοτε στους τρεις άξονες, όπως και στα προηγούμενα Παρατηρητήρια Τιμών, διαπιστώνουμε ότι για τα έξτρα παρθένα οι τιμές ex-factory, βυτίου στην πόρτα του ελαιοτριβείου/ελαιουργείου κινούνται στα εξής επίπεδα:

– Η Μεσσηνία μεταξύ 2,45 και 2,55 €/κιλό.

– Η Κρήτη 2,55 – 2,70 €, με τις υψηλότερες τιμές στα Χανιά.

– Η Λακωνία από 2,80 € έως και μάξιμουμ σε οριακές περιπτώσεις τα 3,20 €, με πρόσφατες δημοπρασίες συνεταιρισμών για πολύ καλά φετινά κορωνέικα, 0,25 βαθμούς οξύτητας, στα 2,92 €/κιλό.

Τέλος, το λαμπάντε, με δεδομένο τη μεγάλη έλλειψή του, όπως γράψαμε και την προηγούμενη εβδομάδα, βρίσκεται στο 1,70 €/κιλό, παράδοση Πειραιά, το βάσης 5ο.

Για την Ισπανία ισχύουν τα όσα γράψαμε προχθές (“Αισιοδοξία για διατήρηση των τιμών ελαιολάδου στην Ισπανία”, 8/12), με τη ροή της προσφοράς να αυξάνεται καθώς οι βροχές σταμάτησαν, οπότε η συγκομιδή προχωρά σε φουλ ρυθμούς.

Δηλαδή, παραμένουμε στις αρχικές εκτιμήσεις του Σεπτεμβρίου για μια ελαιοκομική χρονιά ισορροπίας, με τις τιμές ελαφρά ανεβασμένες σε σύγκριση με πέρυσι».

«Αποποίηση ευθύνης: Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από αξιόπιστες πηγές και έχουν διασταυρωθεί για την ορθότητά τους. Ωστόσο, κατ’ ουδένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρηθούν ως συμβουλές εμπορικών πράξεων, για τις οποίες ο συγγραφέας δε φέρει καμία ευθύνη», όπως αναφέρει ο κ. Ζαμπούνης.

Θα τους βοηθήσει να μην τιμολογούν

Την ίδια ώρα, τόσο η επιδότηση (τσεκ) όσο και το κορωνοβοήθημα στους ελαιοπαραγωγούς εκτιμάται ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο, ώστε να μη συνεχίζουν οι παραγωγοί να τιμολογούν… όσο-όσο το λάδι τους, για να ρευστοποιήσουν και να καλύψουν τις ανάγκες τους, μειοδοτώντας έτσι σε βάρος του δικού τους προϊόντος.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, η δεύτερη δόση της Ενιαίας Ενίσχυσης, συν το πρασίνισμα, μαζί με την ενίσχυση για τους νεοεισερχόμενους γεωργούς (διά στόματος υπουργού) αναμένονται στο διάστημα από τις 16 Δεκεμβρίου, ημέρα Τετάρτη (δηλαδή σε λίγες μέρες), και ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχουν πιστωθεί οι λογαριασμοί όλων των δικαιούχων, αρχής γενομένης βέβαια από τους έχοντες λογαριασμούς στην Τράπεζα Πειραιώς.

Κοντά στην πληρωμή αυτή αναμένεται να είναι και η πληρωμή του κορωνοβοηθήματος των κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγών.

Δεύτερη σε αιτήσεις η Κρήτη

Στο μεταξύ, δεύτερη σε στήριξη έρχεται η Περιφέρεια Κρήτης. Αυτό προκύπτει από τα τελικά αποτελέσματα κατάταξης ανά Περιφέρεια των δικαιούχων έκτακτης στήριξης στους ελαιοπαραγωγούς Μέτρο 21: “Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19” του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, που έδωσε στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κώστας Μπαγινέτας.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν 143.648 αιτήσεις συνολικού ποσού 126.325.577,26 ευρώ.

Οι περισσότερες αιτήσεις (33.110) υπεβλήθησαν στην Πελοπόννησο και ακολουθούν οι Περιφέρειες Κρήτης με 29.251 αιτήσεις και της Δυτικής Ελλάδας με 18.378 αιτήσεις.


Σχετικά άρθρα

Back to top button