ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Αρχίζει η μάχη με τα κουνούπια

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ψεκασμούς σε όλη την επικράτεια της Κρήτης με στόχο την καταπολέμηση των κοινών και ανωφελών κουνουπιών αφενός στο υδρόβιο στάδιο (αυγό – προνύμφη – νύμφη) αφετέρου στο τέλειο έντομο.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ), συστηματική εντομολογική επιτήρηση σε όλη την Κρήτη, που περιλαμβάνει την παρακολούθηση της δυναμικής και μοριακής σύστασης των πληθυσμών των κουνουπιών, της παρουσίας και έντασης εντομομεταδιδόμενων ασθενειών, καθώς και της ανθεκτικότητας στα εντομοκτόνα. Τα αποτελέσματα συγκεντρώνονται και προβάλλονται σε διαδραστική γεωχωρική πληροφοριακή πλατφόρμα – Βάση Δεδομένων Εντομολογικής Επιτήρησης.

caffeine adv 2021

Τόσο το έργο καταπολέμησης κουνουπιών όσο και η εντομολογική επιτήρηση στην Περιφέρεια Κρήτης αφορούν την τριετία 2020-2022.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας, εκτός από τις δράσεις των ειδικών συνεργείων ψεκασμών, απαιτείται και οι πολίτες να εφαρμόζουν μέτρα ατομικής προστασίας και αποφυγής ανάπτυξης κουνουπιών στον ιδιωτικό χώρο τους. Αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για την προστασία της δημόσιας υγείας δεδομένου ότι τα κουνούπια αποτελούν πιθανούς φορείς μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που καταγράφονται περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και ελονοσίας σε αρκετές περιοχές της χώρας. Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος εισαγωγής άλλων ιών που μεταδίδονται από τα κουνούπια (π.χ. ιών Zika, Chikungunya, δάγκειου πυρετού).

neratzoulis neo

«Το κυριότερο μέτρο πρόληψης και αντιμετώπισης των νόσων που μεταδίδονται με κουνούπια βασίζεται στη μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών μέσω του περιορισμού των εστιών αναπαραγωγής τους και στην παρεμπόδιση της επαφής μεταξύ διαβιβαστών και ανθρώπων. Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια θα πρέπει να αναδειχθούν σε θέμα προτεραιότητας για την προστασία της υγείας των ευπαθών ομάδων και του τοπικού πληθυσμού αλλά και για την πρόληψη της τοπικής μετάδοσης των παθογόνων που μεταδίδονται με κουνούπια» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Μάλιστα, οι πολίτες, όπως επισημαίνεται, θα πρέπει να προβούν στη λήψη των εξής μέτρων:

  • Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα ή πάνω από τα ρούχα (χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών 1-5 ώρες).
  • Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ).
  • Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων (ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα), πιο αποτελεσματικά είναι τα φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα.
  • Αντικουνουπικά πλέγματα-σίτες, που εμποδίζουν την είσοδο κουνουπιών στα σπίτια.
  • Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγαλύτερη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που δεν ενδείκνυται η χρήση άλλων μέσων, π.χ. σε βρέφη κάτω των 2 μηνών.
  • Απομάκρυνση στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Επίσης, το έδαφος που παραμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.
  • Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (κυρίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
  • Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών διότι είναι σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.
  • Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων διότι προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.

Ακόμη, για τη μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών σε τουριστικά καταλύματα, τα οποία δεν έχουν ξεκινήσει τη λειτουργίας τους δεδομένης και της απαγόρευσης λόγω του κορονοϊού SARS-CoV-2, πρέπει να μην υπάρχουν στάσιμα νερά. Τα τουριστικά καταλύματα, για τεχνικούς λόγους, διατηρούν τις κολυμβητικές δεξαμενές τους γεμάτες με νερό ή ακόμα και αν τις έχουν αδειάσει δέχονται μεγάλους όγκους όμβριων υδάτων, τόσο αυτές όσο και τα υπόλοιπα τεχνητά συστήματα νερού, όπως σιντριβάνια, τεχνητές λίμνες, κ.λπ.

«Για αυτόν τον λόγο, οι ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων καλούνται να φροντίσουν άμεσα για την απομάκρυνση των στάσιμων νερών καθώς και τη λήψη όλων των απαιτούμενων ενεργειών εξυγίανσης αυτών των χώρων», καταλήγει η ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button