ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: 450 εκ. ευρώ για δύο τουριστικές επενδύσεις σε Κίσαμο και Λασίθι!Δύο νέες τουριστικές επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 450 εκατ. ευρώ, σχεδιάζονται αυτήν την περίοδο στην Κρήτη, όπως υπενθυμίζει το businessdaily.gr.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για τις δύο από τις έξι στρατηγικές επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 1,05 δισ. ευρώ που ενέκρινε στις 16 Δεκεμβρίου 2019 η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων κατά την πρώτη συνεδρίασή της που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης και στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Οικονομικών, Τουρισμού, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Αδ. Γεωργιάδης, Χρ. Σταϊκούρας, Χ. Θεοχάρης, Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Στο χθεσινό δημοσίευμα τού businessdaily.gr αναφέρονται τα εξής:

Η μεγαλύτερη εξ αυτών, ύψους 300 εκατ. ευρώ, αφορά στην ανάπτυξη του παραθεριστικού θερέτρου Costa Nopia, από την εταιρεία Cretan Sun and Sea Development, μέλος του κυπριακού ομίλου εταιρειών Λεπτός. Το Costa Nopia αφορά στην αξιοποίηση μιας έκτασης 1.130 στρεμμάτων, στην ευρύτερη περιοχή του Κισάμου, στο νομό Χανίων της Κρήτης. Εκεί προβλέπεται η κατασκευή δύο ξενοδοχειακών μονάδων πολυτελείας, παραθεριστικών κατοικιών, ενός τουριστικού καταφυγίου σκαφών, αθλητικών εγκαταστάσεων και ενός γηπέδου γκολφ.

swell adv 2021

Η επένδυση αποτέλεσε μέρος της πιο πρόσφατης «σοδειάς» στρατηγικών επενδύσεων, που έλαβαν το «πράσινο φως» από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή και αναμένεται να επωφεληθεί σημαντικά από τη σημαντική επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών και εγκρίσεων, προκειμένου να μπορέσει να αδειοδοτηθεί, ενδεχομένως και πριν εκπνεύσει το 2020.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Ο όμιλος επιχειρήσεων Λεπτός είναι ένας από τους πλέον εμβληματικούς στην Κύπρο και έχει επενδύσει και στο παρελθόν στην ελληνική αγορά ακινήτων, κυρίως κατά την περίοδο πριν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αναπτύσσοντας κυρίως κατοικίες.

Η Leptos Estates, η οποία αποτελεί τον βραχίονα στον κλάδο της ανάπτυξης ακινήτων, διαθέτει σήμερα ένα χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης πάνω από 300 πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών, όπως επίσης και σημαντική ακίνητη περιουσία (κυρίως οικόπεδα), όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και στην Πάρο και τη Σαντορίνη, αλλά και στην Αθήνα.

Η έτερη νέα τουριστική επένδυση, η οποία επίσης εγκρίθηκε πριν από λίγες εβδομάδες από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, προωθείται από την εταιρεία Maris Hotels Α.Ε. του ξενοδοχειακού ομίλου Μεταξά.

Πρόκειται για έργο των 150 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει την τουριστική αξιοποίηση οικοπεδικής έκτασης 1.400 στρεμμάτων στην περιοχή Θόλος Καβουσίου στο Λασίθι της Κρήτης. Αφορά στην κατασκευή ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος, το οποίο θα περιλαμβάνει δύο ξενοδοχεία, ένα παραθεριστικό-τουριστικό χωριό με κατοικίες, αλλά και μαρίνα ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής.

Ο όμιλος Μεταξά είναι ιδιαίτερα δυνατός «παίκτης» στην ξενοδοχειακή αγορά, περιλαμβάνοντας στο χαρτοφυλάκιό του σειρά ξενοδοχείων, κυρίως σε Κρήτη και Σαντορίνη, όπως τα Candia Maris TUI Magic Life, Creta Maris Beach Resort, Santo Maris Oia Luxyry Suites & Spa. Εντός του έτους θα λειτουργήσει μία ακόμα μονάδα φιλοξενίας στη Σαντορίνη.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη στην Κρήτη δρομολογούνται δύο ακόμα αναπτύξεις σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, συνολικής επένδυσης άνω των 650 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για πιο ώριμα αδειοδοτικά έργα, η έναρξη κατασκευής των οποίων ενδέχεται να ξεκινήσει προς το τέλος του 2020.

Το πρώτο εξ αυτών προωθείται από τον Ρώσο επενδυτή ακινήτων κ. Βιτάλι Μπορίσοφ, μέσω της εταιρείας Mirum Hellas. Το Elounda Hills θα απαιτήσει περί τα 420-450 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός υπερπολυτελούς ξενοδοχείου, με την υπογραφή κάποιου επώνυμου ξενοδοχειακού ομίλου του εξωτερικού, όπως επίσης και 350 παραθεριστικές βίλες, συνολικής επιφάνειας δόμησης 130.000 τ.μ.

Για τον σκοπό αυτό, η Mirum Hellas έχει αποκτήσει συνολική έκταση 840 στρεμμάτων στον Κόλπο Μιραμπέλλου, στην Ελούντα της Κρήτης. Επίσης, το Elounda Hills θα πλαισιωθεί και από μια μαρίνα σκαφών αναψυχής.

Το θετικό είναι ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την πολεοδόμηση της έκτασης, με αποτέλεσμα να απομένει μόνο η έγκριση της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, προκειμένου στη συνέχεια να εκδοθεί και η οικοδομική άδεια. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, θα είναι εφικτή η έναρξη της κατασκευαστικής περιόδου του έργου.

Κοντά στην εξασφάλιση των οικοδομικών αδειών βρίσκεται και το θέρετρο Ιτανός ΓΑΙΑ στη Σητεία της Κρήτης (περιοχή Κάβο Σίδερο). Πρόκειται για έργο που προωθείται από τον βρετανικό όμιλο επενδυτών Minoan Group. Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται η Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η έγκριση της οποίας είναι το τελευταίο βήμα πριν από την έκδοση των οικοδομικών αδειών.

Πρόκειται για επένδυση 270 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά στην τουριστική αξιοποίηση έκτασης άνω των 20.000 στρεμμάτων (ανήκει στη Μονή Τοπλού). Βάσει των όρων της πολεοδόμησης που έχουν εγκριθεί θα αναπτυχθούν 108.000 τ.μ. τουριστικών κατοικιών και ξενοδοχείων.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button