Nbaxevanis

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΚΡΗΤΗ

Κόκκινο της ΡΑΕ στον δήμο Οροπεδίου Λασιθίου για τα αιολικά

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Φρένο στις αντιδράσεις του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου έβαλε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργεια σχετικά με τις αντιρρήσεις που εγείρει για αιολικούς σταθμούς που δρομολογούνται στην επικράτεια του.

Πιο συγκεκριμένα, η ΡΑΕ απάντησε αρνητικά στο αίτημα του δήμου για την αναθεώρηση τεσσάρων αδειών για αιολικούς σταθμούς ισχύος 27,6 – 29,9 – 27,6 – 29,9 MW.

“IN_AND_OUT

Η θέση του Δήμου υποστηρίζει πως οι άδειες για τα συγκεκριμένα έργα παραβιάζουν τις διατάξεις για τα κορεσμένα δίκτυα, όπως είναι αυτό της Κρήτης, σύμφωνα με τον αίτηση. Επιπλέον παραβιάζονται οι διατάξεις των άρθρων για τη δυνατότητα αδειοδότησης ειδικών έργων.

Ακόμα, ο προσφεύγων δήμος διατείνεται ότι ο ειδικός όρος της εν λόγω Βεβαίωσης Παραγωγού Ειδικού Έργου είναι παράνομος καθώς το έργο δε συνιστά «συγκρότημα αιολικών πάρκων».

Mechanical Solutions

Τέλος, ο δήμος αναφέρει πως η άδειες των έργων θα έπρεπε να έχουν ανακληθεί από το 2013 καθώς έχει διαπιστωθεί αδυναμία της εταιρείας που προωθεί το έργο να υλοποιήσει τον ειδικό όρο της άδειάς της, που προβλέπει την κατασκευή της ανεξάρτητης υποθαλάσσιας διασύνδεσης του έργου με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας, λόγω της ένταξης της διασύνδεσης στο στρατηγικό σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ για την κατασκευή από αυτόν.

Η θέση της αρχής

Στην απάντηση της η Αρχή αναφέρει πως οι εντάσεις του Δήμου Οροπεδίου – Λασιθίου, εξετάστηκαν ενδελεχώς. Οι υπό κρίση λόγοι αναθεώρησης κρίνονται απορριπτέοι και νομικά αβάσιμοι. Οι αίτηση αναθεώρησης των αδειών υποβάλλεται απαραδέκτως, ελλείψει εννόμου συμφέροντος και οι προβαλλόμενοι λόγοι αναθεώρησης στερούνται στο σύνολό τους βασιμότητας και είναι κατά τούτο απορριπτέοι.

Ο δήμος προβάλει αντιρρήσεις και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.  Συγκεκριμένα ,  εκτιμάει πως οι αιολικές υποδομές θα επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον Στην αίτηση αναθεώρησης αναφέρει πως η κρίσιμη άδεια παραγωγής και η υλοποίηση του εν λόγω έργου βλάπτει δραστικά, καθολικά και ανεπανόρθωτα την ποιότητα της ζωής των κατοίκων του Δήμου, το φυσικό πολιτιστικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, βλάπτοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα του Δήμου, των κατοίκων και των καλλιεργητών του Οροπεδίου Λασιθίου σε ένα περιβάλλον βιώσιμο, αρμονικό και ισορροπημένο.

Από την πλευρά της η ΡΑΕ απαντάει πως κατά την έκδοση της άδειας παραγωγής ερευνάται μεν η δυνατότητα υλοποίησης του έργου σε συμμόρφωση με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Α.Π.Ε. μόνο όμως όσον αφορά στις διατάξεις του για τις περιοχές αποκλεισμού χωροθέτησης εγκαταστάσεων ΑΠΕ, εφόσον οι περιοχές αυτές έχουν οριοθετηθεί. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις εξετάζονται σε μεταγενέστερο αδειοδοτικό στάδιο με τις αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ).

Ταυτότητα του έργου

Οι τέσσερις αιολικοί σταθμοί, για τους οποίους έχει ένταση ο δήμος Οροπεδίου – Λασιθίου, αποτελούν κομμάτια ενός μεγαλύτερου πρότζεκτ, με περισσότερα από 30 έργα, συνολικής ισχύος 975MW. Το έργο προωθείται από την Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ, συγγενική του ομίλου Κοπελούζου. Το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση αιολικών σταθμών και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Η εκκίνηση του πρότζεκτ έγινε από το 2010, όταν η εταιρεία απέκτησε τις πρώτες άδειες από τη ΡΑΕ. Στα σχέδια του έργου περιλαμβάνεται και ανεξάρτητη υποθαλάσσια διασύνδεση των αιολικών με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τις άδειες, τέσσερα πάρκα για τα οποία ενίσταται ο δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, προβλέπονται για κατασκευή στα όρια περισσότερων από έναν δήμο. Η υποδομή ισχύος 29,9 MW θα εγκατασταθεί  στη θέση Σέλενα  των Δήμων Αγίου Νικολάου, Χερσονήσου και Οροπεδιου Λασιθίου. Τα δύο πάρκα ισχύος  27,6 MW θα υλοποιηθούν στη θέση Καθαρό και στη θέση Βαρσάμη των Δήμων Αγίου Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου. Η τελευταία υποδομή, με ισχύ 29,9 MW θα βρίσκεται στη θέση Λουλουδάκι , των Δήμων Οροπεδίου Λασιθίου και Χερσονήσου.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button