Κρήτη

Το κείμενο παρέμβασης του Μ.Θραψανιώτη για το νοσοκομείο Ιεράπετρας

Προγραμματισμένες υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να παραβρεθώ στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Ιεράπετρας.

Δεν θα μπω στον πειρασμό για συγκρίσεις με τα προηγούμενα χρόνια στα ζητήματα πολιτικής υγείας. Για κάποιον που καλοπροαίρετα και ψύχραιμα σταθμίζει τα γεγονότα, οι συγκρίσεις είναι εμφανείς. Από το αναλυτικό Δελτίο Τύπου της ΥΠΕ γίνεται φανερή η προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι στιγμής και οι προοπτικές που υπάρχουν.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Θέλω όμως να κάνω μία επισήμανση στην οποία πιστεύω δεν διαφωνεί κανείς. Οι υπηρεσίες παροχής υγείας στους κατοίκους του νομού Λασιθίου, και κατ’ επέκταση και στην Ιεράπετρα, δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών. Και εδώ είναι το ζητούμενο πώς στις δημοσιονομικές συνθήκες που επικρατούν θα ιεραρχήσουμε τις ανάγκες, θα θέσουμε προτεραιότητες και θα διεκδικήσουμε λύσεις. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της δημόσιας δωρεάν παροχής υγείας συνολικά στο νομό, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα.

Θέλω επίσης να ξεκαθαρίσω σε ότι με αφορά και να διαβεβαιώσω ότι τις σκέψεις μου τις εκφράζω πάντα δημόσια.


Μακριά λοιπόν από εμένα η πρόθεση ότι σκοπεύω να κλείσω το νοσοκομείο της Ιεράπετρας. Δεν είναι καν στην σκέψη μου αλλά ούτε και στην πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Εξάλλου δεν έχω τέτοιες δυνατότητες!

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Το αντίθετο μάλιστα. Είναι και δημόσια διακηρυγμένη η θέση, τόσο δική μου όσο και του ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου, ότι όχι μόνο ΔΕΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ στο Λασίθι αλλά αντίθετα θα αναβαθμιστούν, στην προοπτική της καλύτερης δημόσιας και δωρεάν παροχής υγείας. Δυσκολίες σίγουρα υπάρχουν για ικανοποίηση όλων των ελλείψεων και των αναγκών, γι αυτό και ανέφερα ότι είναι ανάγκη να ιεραρχήσουμε και να διεκδικήσουμε. Σ’ αυτήν την περίπτωση θα είμαι όχι μόνο μαζί σας αλλά και στη πρώτη γραμμή για την ικανοποίηση άμεσων αναγκών.

Προέχει η πλήρης λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής ώστε να παίξει το ρόλο της τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Νομού.

Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να έχουμε ως άμεση προτεραιότητα την τροποποίηση του οργανισμού του Νοσοκομείου. Ενός οργανισμού που φτιάχτηκε το 2012 όχι με βάση τις ανάγκες, αλλά με βάση τον αριθμό των υπηρετούντων τότε γιατρών και νοσηλευτών, για να εξυπηρετηθούν άλλες σκοπιμότητες. Έκτοτε έχουν γίνει δύο τροποποιήσεις χωρίς να ιεραρχηθούν ορθολογικά οι ανάγκες.

Η τροποποίηση του οργανισμού του Νοσοκομείου όπως προτείνεται, είναι χρονοβόρα διαδικασία και αν προκαλεί δημοσιονομικό κόστος μπορεί να μην εγκριθεί από τους Θεσμούς. Για να πετύχουμε την άμεση στελέχωση και λειτουργία της Παθολογικής, προτείνεται εσωτερική τροποποίηση του οργανισμού, (αλλαγή μιας ειδικότητας με μια άλλη που δεν είναι απόλυτα απαραίτητη τώρα), η οποία εσωτερική τροποποίηση μπορεί να εγκριθεί άμεσα. Ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές με την ΥΠΕ και το Υπουργείο προς αυτή την κατεύθυνση.

Για να μην μακρηγορώ, θα ήθελα να επισημάνω ξανά ότι η επωδός «θέλουν να κλείσουν το νοσοκομείο της ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ» κάνει κακό στο ίδιο το νοσοκομείο. Δυσκολεύει την προσπάθεια να έλθουν στο νοσοκομείο οι αναγκαίες ειδικότητες, παρά τα κίνητρα που θεσπίστηκαν με τον πρόσφατο νόμο. Αν κυριαρχήσει μια τέτοια εντύπωση, κανείς γιατρός δεν θα θέλει να έρθει σ’ ένα νοσοκομείο που κλείνει. Ηθελημένα ή όχι, μια τέτοια προσέγγιση δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες, αντίθετα αποδυναμώνει και υπονομεύει την προοπτική του Νοσοκομείου.

Η ανάγκη για επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα είναι απαραίτητη για την διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων.

Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι ανάγκη η συνεργασία όλων μας.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Μανόλης Θραψανιώτης
Βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button