ΚΡΗΤΗ

ΙΤΕ | Διαδικτυακά το 1ο σχολείο αστροφυσικής Κρήτης

Την έναρξη του 1ου Σχολείου Αστροφυσικής Κρήτης ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Το σχολείο διοργανώνεται διαδικτυακά σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φυσικών Κρήτης και θα πραγματοποιηθεί από τον Μάρτιο έως τον Μάιο 2021. Απευθύνεται σε επιλεγμένους μαθητές που φοιτούν στην Α’ ή στη Β’ Λυκείου σε όλη την Κρήτη και ενδιαφέρονται να αποκτήσουν δωρεάν περισσότερες γνώσεις σε βασικά θέματα αστροφυσικής, καθώς και τις αρχές της φυσικής που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Σύμπαν.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, μέσα από μια σειρά 8 διαλέξεων οι οποίες θα γίνουν διαδικτυακά, μέλη του Ινστιτούτου Αστροφυσικής θα καλύψουν συνοπτικά τη βασική θεματολογία της σύγχρονης αστροφυσικής, βασιζόμενοι στις γνώσεις φυσικής λυκείου που έχουν ήδη αποκτήσει οι μαθητές.

brands heaven2021

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής, καθ. Βασίλης Χαρμανδάρης, επισημαίνει πως το σχολείο αυτό δεν αποσκοπεί απλά στο να καλύψει μέρος από το κενό που έχει δημιουργηθεί στην εκπαίδευση της νέας γενιάς από τη διακοπή της διδασκαλίας του μαθήματος αστρονομίας στο λύκειο.

«Κύριος στόχος του είναι να προσφέρει ένα κίνητρο στους μαθητές, να ανακαλύψουν τη χαρά της κατανόησης του κόσμου που μας περιβάλλει, να εκτιμήσουν τον καθοριστικό ρόλο που έχει η τεχνολογία στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων, αλλά και να εφαρμόσουν τη μεθοδολογία επίλυσης των αστρονομικών ερωτημάτων σε άλλους κλάδους της φυσικής και της ίδιας της ζωής. Η συνεργασία των μελών του ΙΑ-ΙΤΕ με τους συναδέλφους του Συλλόγου Φυσικών Κρήτης, πολλοί από τους οποίους έχουν άμεση επαφή με τους μαθητές, γνωρίζουν το επίπεδο των γνώσεων τους και μπορούν αφενός να τους εξηγήσουν τα οφέλη από τη συμμετοχή στο σχολείο αστροφυσικής και αφετέρου να βοηθήσουν στο να επιλεγούν αυτοί που θα συμμετάσχουν, είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της διοργάνωσης» αναφέρει σχετικά.

neratzoulis neo

Το λεπτομερές πρόγραμμα των διαλέξεων, καθώς και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής βρίσκονται στην ιστοσελίδα http://www.ia.forth.gr/el/astroschool και όπως τονίζεται, οι μαθητές της Κρήτης που θα επιλεγούν και θα παρακολουθήσουν όλες τις διαλέξεις, θα λάβουν επίσημη βεβαίωση συμμετοχής.

Επιπλέον, όσοι μαθητές το επιθυμούν, μπορούν να συμμετάσχουν σε γραπτή διαδικτυακή εξέταση στις 22 Μαΐου 2021, πάνω στην ύλη η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των διαλέξεων.

Οι πέντε πρώτοι στις εξετάσεις θα λάβουν τιμητικό δίπλωμα και βιβλία αστροφυσικής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης. Επιπλέον, οι τρεις πρώτοι θα έχουν την ευκαιρία να μείνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για δύο βραδιές στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα στον Ψηλορείτη και να συμμετάσχουν ενεργά σε παρατηρήσεις, μαζί με τους αστρονόμους του Ινστιτούτου Αστροφυσικής.

Η προθεσμία δηλώσεων συμμετοχής είναι η Δευτέρα 1η Μαρτίου 2021.
Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button