ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Πρότυπο κέντρο αποκατάστασης γυπαετών

Προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, οι εργασίες δημιουργίας του πρότυπου κέντρου αποκατάστασης και επανένταξης των γυπαετών «Γύπας ο πυρόχρους» στο φυσικό τους περιβάλλον, που κατασκευάζεται στο δημοτικό διαμέρισμα Ρούβα του δήμου Γόρτυνας.

caffeine adv2020b

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα -Κύπρος 2007-2013» για την «κατασκευή υποδομών με στόχο τη δημιουργία ενός κέντρου αποκατάστασης – επανένταξης γυπών στην περιοχή του Ψηλορείτη» και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στις 125.000 ευρώ.

Βάσει του προγράμματος, προβλέπονται μια σειρά από παρεμβάσεις σε διάφορα φυσικά τοπία της δημοτικής ενότητας Ρούβα του δήμου Γόρτυνας, που θα έχουν ως στόχο την προστασία των εν λόγω αρπακτικών αλλά και την απρόσκοπτη αναπαραγωγή τους, καθώς οι συγκεκριμένοι γυπαετοί κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω του μεγάλου ποσοστού θνησιμότητας που παρατηρείται στους νεοσσούς τους.

neratzoulis neo

Ειδικότερα, θα γίνουν εργασίες, όπως η κατασκευή μόνιμης περίφραξης, ταΐστρας και κλωβού άγριων πουλιών, διαμόρφωση μονοπατιού και παρατηρητήριου άγριας ζωής στις θέσεις Σέλια, Λέσκα, Αη-Γιάννης εντός των ορίων των δασικών εκτάσεων στο δημοτικό διαμέρισμα Ρούβα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από τον δήμο Γόρτυνας, ο πληθυσμός του πτηνού «Γύπας ο πυρόχρους» δεν ξεπερνάει πλέον τα 400 ζευγάρια στην Ελλάδα, με τους περισσότερους να ζουν στην Κρήτη, ωστόσο αποτελεί και τον μεγαλύτερο νησιώτικο πληθυσμό του είδους στον κόσμο.

Ο «Γύπας ο πυρόχρους» είναι ένα πτωματοφάγο πτηνό. Το μήκος του είναι 1 έως 1,1 μέτρα, ενώ το άνοιγμα των φτερούγων φτάνει τα 2,36 έως 2,8 μέτρα. Έχει καφέ φτερά που καλύπτουν το σώμα του, ενώ ο μακρύς λαιμός του καλύπτεται από μικρά λευκά φτερά για να μη λερώνεται εύκολα καθώς τρώει. Έχει γυμνά από φτερά πόδια και όχι πολύ γαμψά νύχια. Φωλιάζει σε φαράγγια, μέσα σε τρύπες βράχων και γεννάει τον Φεβρουάριο 1 αυγό που κλωσούν και οι 2 γονείς επί 52 ημέρες. Ο νεοσσός πετάει μετά από 3-4 μήνες και ενηλικιώνεται περίπου σε τέσσερα χρόνια Η θνησιμότητά του στην Κρήτη, όπως και στις περισσότερες περιοχές της ζώνης κατανομής του είδους, οφείλονται τόσο σε φυσικά όσο και σε ανθρωπογενή αίτια που στην περίπτωση των νεοσσών που δεν έχουν κλείσει το 1ο έτος ηλικίας, υπερβαίνει το 50%. Με την κατασκευή του κέντρου αποκατάστασης και επανένταξης γυπών στην Κρήτη, στο δήμο Γόρτυνας, θα παρέχεται πλέον η δυνατότητα σύλληψης νεοσσών από τον άγριο πληθυσμό.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button