ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Προχωρούν την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού

Το βλέμμα της στις ιδιωτικοποιήσεις δέκα περιφερειακών λιμανιών διεθνούς ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και το λιμάνι του Ηρακλείου, στρέφει η νέα κυβέρνηση.

Οι σχετικές εντολές δόθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας υπό τον υπουργό Γιάννη Πλακιωτάκη στην οποία συμμετείχαν οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και ο Διευθύνων Σύμβουλος καθώς και ο επικεφαλής της ομάδας του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων για την αξιοποίηση των λιμανιών και των μαρίνων.

caffeine adv 2021

Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου να ζητήσει από τους συμβούλους του, την αξιοποίηση των δέκα περιφερειακών λιμανιών, Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Καβάλας, Βόλου, Πάτρας και Ηρακλείου. Ειδικότερα ζητήθηκε να επαναξιολογηθεί το καλύτερο δυνατό μοντέλο αξιοποίησης για κάθε λιμάνι ξεχωριστά, με βάση τόσο τις ανάγκες του δημοσίου συμφέροντος όσο και το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι για κάποια λιμάνια θα προκριθεί το σενάριο πώλησης μετοχών, σε άλλα η παραχώρηση του συνόλου των δραστηριοτήτων τους και σε κάποια άλλα η παραχώρηση επιμέρους δραστηριοτήτων.

neratzoulis neo

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε απορρίψει το μοντέλο της πώλησης του 100% των μετοχών των Οργανισμών Λιμένων, παρά την τεκμηριωμένη ύπαρξη σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος, οπότε και είχε προχωρήσει στην επιλογή μοντέλου παραχώρησης επιμέρους δραστηριοτήτων σε κάθε λιμάνι, με διατήρηση των δομών του δημοσίου ως ιδιοκτησία προσθέτοντας μάλιστα ως υποχρέωση των τυχών επενδυτών, την απόδοση σημαντικού ποσοστού του τζίρου τους στους οργανισμούς. Γεγονός που σύμφωνα με πληροφορίες είχε αποθαρρύνει πολλούς εκ των δυνητικών επενδυτών.

Σε σχέση με τα λιμάνια που οι εκτιμητές βεβαιώσουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για συνολική αποκρατικοποίηση, αναμένεται να προχωρήσει άμεσα η προκήρυξη διαγωνισμών για την πώληση του 100% των μετοχών, δηλαδή αποκρατικοποιήσεις ευρύτερες ακόμα και από εκείνες του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button