ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Λίστες αναμονής για το αντιγριπικό εμβόλιοΌλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που σπεύδουν στα φαρμακεία προκειμένου να γραφτούν στις λίστες αναμονής για να λάβουν το αντιγριπικό εμβόλιο.

Όπως είπε στο Ράδιο Κρήτη και στη Ρένα Σημειαντωνάκη, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, Αριστοτέλης Σκουντάκης, το εμβόλιο πρέπει να χορηγηθεί κατά προτεραιότητα σε όσους έχουν ιατρική συνταγή και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Προτεραιότητα δίνεται και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού,  σε όσους είναι άνω των 60-65 χρονών, σε όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, στους καρκινοπαθείς, στα βρέφη και στις εγκύους, ομάδες δηλαδή που κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τη γρίπη.

Σύμφωνα με τον κο Σκουντάκη, τα εμβόλια αναμένεται να φτάσουν στα φαρμακεία του Ηρακλείου στα τέλη Σεπτεμβρίου.

swell adv 2021

Επειδή όμως θα έρθουν σε περιορισμένες ποσότητες, κρίνεται αναγκαίο να διατεθούν αυστηρά κατά προτεραιότητα.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Συνολικά για φέτος τα φαρμακεία θα λάβουν 4 εκατομμύρια δόσεις του αντιγριπικού εμβολίου, σε σταδιακές παραλαβές και μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο πλήρης εμβολιασμός.

Φαίνεται ότι φέτος οι ποσότητες των δόσεων αυξήθηκαν, συγκριτικά με τα περυσινά 3 εκατομμύρια εμβολίων γρίπης, αφού η παρουσία του κορωνοϊού ευαισθητοποίησε ακόμα περισσότερο το κοινό ως προς τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Σχετικά με τα λοιπά εμβόλια, αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάγκη οι ενήλικες να λάβουν το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου και του έρπη ζωστήρα. Τα εμβόλια αυτά διατίθενται όλο το χρόνο, προχωρούν κανονικά και υπάρχουν σε διαθεσιμότητα. Αντίστοιχα σε διαθεσιμότητα βρίσκονται και τα παιδικά εμβόλια.

Αντίθετα, εντοπίζονται σοβαρές ελλείψεις σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων, από αυτά που αφορούν σε απλές παθήσεις μέχρι και στις πιο σοβαρές.

Σύμφωνα με τον κο Σκουντάκη, υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν προς αντιμετώπιση του ζητήματος, ωστόσο τα μέτρα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα κέρδη των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών.


Σχετικά άρθρα

Back to top button