ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Κινητοποιήσεις για την φοιτητική στέγη και για την ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια στα ενοίκια

Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησαν την Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη, στις 13.00 στην Πρυτανεία, ο Σύλλογος φοιτητών Επιστημών Υπολογιστών Ηρακλείου, απαιτώντας άμεσα μέτρα στήριξης των πρωτοετών φοιτητών και υλοποίηση των αιτημάτων των πυρόπληκτων εστιακών.

Σε ψήφισμά τους αναφέρουν:

caffeine adv2020b

«Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινάει και έρχεται και πάλι στην επιφάνεια το μεγάλο πρόβλημα της φοιτητικής (και όχι μόνο) στέγης.

Ήδη, οι πάνω από 2.000 πρωτοετείς φοιτητές που κατάφεραν να περάσουν σε μια σχολή των δύο Πανεπιστημίων στο Ηράκλειο. έρχονται αντιμέτωποι με το Γολγοθά της εύρεσης φοιτητικής στέγης, με τα ενοίκια ήδη από πέρυσι να έχουν αυξηθεί σημαντικά. Και σαν να μην έφτανε αυτό, μαθαίνουν ότι από τους 1.217 φοιτητές που περάσανε σε σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο μόλις 20(!!!) δικαιούνται εστία! Ενώ στο ΕΛΜΕΠΑ (πρώην ΤΕΙ) φαίνεται ότι ούτε το 3% των πρωτοετών θα δικαιούται στέγαση και φυσικά με ενοίκιο για δωμάτιο τη φοιτητική εστία!

neratzoulis neo

Την ίδια ώρα, οι συνάδελφοι πυρόπληκτοι εστιακοί ζουν με την αγωνία για το αν θα έχουν δωμάτιο, αν θα μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Ηράκλειο μετά την εξεταστική, αφού μετά από ένα χρόνο απίστευτης ταλαιπωρίας, που γίνανε μπαλάκι στα χέρια των υπευθύνων (υπουργείου Παιδείας, ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Πρυτανικών Αρχών) μαθαίνουν τώρα ότι η σύμβαση που έχει υπογραφεί με το ξενοδοχείο που τους στεγάζει, λήγει σε λίγες βδομάδες χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση! Την ίδια ώρα δεν υπάρχει καμία κίνηση από πλευράς κυβέρνησης και πρυτανείας ούτε για το υπόλοιπο της αποζημίωσης του εξοπλισμού των εστιακών ή επιστροφής των συγγραμμάτων των συναδέλφων.

Την ίδια ώρα, με διάφορους τρόπους και νέα κριτήρια κινδυνεύουν να πεταχτούν εκτός εστιών συνάδελφοι είτε γιατί “δεν αρκούν τα δωμάτια και για τους πρωτοετείς” (κάθε χρόνο εκατοντάδες φοιτητές που κάνουν αίτηση, ενώ πληρούν τα κριτήρια δεν γίνονται δεκτοί), είτε γιατί υπήρχαν συνάδελφοι που δούλευαν όλη τη χρονιά και “δεν κατάφεραν να περάσουν τα μαθήματα” και άλλα τέτοια “κολπάκια” που σκαρφίζονται το υπουργείο και οι διοικήσεις για να κρύψουν το πρόβλημα!

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο! ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!

Χιλιάδες φοιτητές στο Ηράκλειο, στην Κρήτη, σε όλη την Ελλάδα, βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη, την ίδια στιγμή που οι μισθοί των γονιών μας δεν φτάνουν, την ίδια στιγμή που συνεχίζεται η φοροαφαίμαξη των οικογενειών μας!

Το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στην έλλειψη φοιτητικών εστιών! Βρίσκεται στο ότι σήμερα δεν υπάρχει φοιτητική εστία στο Πανεπιστήμιο στο Ηράκλειο και υπάρχουν ελάχιστες κλίνες στο ΕΛΜΕΠΑ (πρώην ΤΕΙ). Αυτός είναι ο πυρήνας του προβλήματος, που γίνεται εκρηκτικό και λόγω της τουριστικής σεζόν στην πόλη μας.

Το πρόβλημα αυτό έχει υπεύθυνους! Διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις, παλιές και νέες (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), που χρόνια τώρα δεν έχουν πάρει στοιχειώδη μέτρα, για να δοθεί χρηματοδότηση, να υλοποιηθεί ένα σχέδιο ανέγερσης νέων εστιών, που ζούμε τόσα χρόνια σε εστίες χωρίς αντιπυρική προστασία (όπως αποδείχτηκε), με κατεστραμμένες υποδομές, και με ενοίκια!

Η νέα κυβέρνηση συνεχίζει στη ρότα των προηγούμενων, αφού κυνικά ομολογεί η ίδια η υπουργός Παιδείας ότι το πρόγραμμά τους “δεν κοστίζει ούτε ευρώ”… άρα θα παραμείνει η υποχρηματοδότηση, θα συνεχίσει αυτή η κατάσταση που όλοι γνωρίζουμε… Βέβαια, την ίδια ώρα, το πρόγραμμά τους για φοροαπαλλαγές και για ενισχύσεις στις επιχειρήσεις κοστίζει πολλά ευρώ!

Οι φοιτητές έχουμε πείρα! Ότι κατακτιέται, κατακτιέται με συλλογικούς ανυποχώρητους αγώνες! Με αιτήματα που είναι δίκαια, γιατί πηγάζουν από τις σύγχρονες ανάγκες μας!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

 • Άμεση χορήγηση έκτακτου στεγαστικού επιδόματος για όλους τους πρωτοετείς φοιτητές που δεν θα μπουν στις εστίες.
 • Να ενοικιαστούν δωμάτια για όσους φοιτητές κάνουν αίτηση για την εστία. Κάνεις φοιτητής να μην παρατήσει τις σπουδές του λόγω έλλειψης κατοικίας ή οικονομικού προβλήματος.
 • Να αξιοποιηθεί ακίνητη περιουσία των ιδρυμάτων, της περιφέρειας, της εκκλησίας και του κράτους, για εστίες.
 • Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες.
 • Κανένας εστιακός φοιτητής να μην πεταχτεί εκτός εστιών. Δεν θα το επιτρέψουμε!
 • Όχι στην εμπορική αξιοποίηση των συγκροτημάτων εστιών.
 • Άμεση ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο και κατάργηση των δημοτικών τελών στη φοιτητική στέγη.
 • Άμεση έναρξη των εργασιών για την ανέγερση νέων εστιών με ευθύνη του κράτους, χωρίς ενοίκια και εργολάβους. Όχι εστίες μέσω ΣΔΙΤ.
 • Άμεση λύση στο πρόβλημα στέγασης των πυρόπληκτων εστιακών φοιτητών για όλη τη χρονιά. Με ευθύνη του υπουργείου και του ιδρύματος να εξασφαλιστεί ξενοδοχείο.
 • Δωμάτια εξοπλισμένα κατάλληλα για την ομαλή διαβίωση των φοιτητών (γραφείο, ψυγείο, αντίστοιχος χώρος).
 • Να μεγαλώσει ο αριθμός των πρωτοετών φοιτητών που θα έχουν θέση στην εστία. Για όσους κάνουν αίτηση να ενοικιαστεί δωμάτιο.
 • Άμεση αναπλήρωση όλων των συγγραμμάτων με βάση τη δέσμευση του Ιδρύματος.
 • Όλοι οι εστιακοί να έχουν δωρεάν κάρτα μεταφορών απεριορίστων διαδρομών.
 • Δωρεάν κάρτα σίτισης για όλους και ιδιαίτερα μέτρα για το Σαββατοκύριακο».

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button