ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Καταγγέλουν τις άθλιες συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο ανακύκλωσης

Τις συνθήκες εργασίας μέσα στο εργοστάσιο της Ανακύκλωσης στο Ηράκλειο, καταγγέλλουν για ακόμη μία φορά οι εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας ενώ τονίζουν ότι πλέον τα εργατικά ατυχήματα σημειώνονται σε καθημερινή βάση.

Επίσης, καταγγέλουν τον εργολάβο για συνεχείς καθυστερήσεις στη μισθοδοσία τους ενώ καταγγέλουν και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρία διαχείρισης, ασφαλίζει με απλό ένσημο αντί του βαρέου και ανθυγιεινού, που προβλέπεται για το συγκεκριμένο αντικείμενο.

brands heaven2021

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι θέτουν προ των ευθυνών τους την ΕΕΑΑ και την Δημοτική αρχή Ηρακλείου, καθώς όπως λένε, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες τους και καταγγελίες, δεν έχουν παρέμβει.

Αναλυτικά η καταγγελία των εργαζομένων:

neratzoulis neo

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Το τελευταίο διάστημα  η εργοδοσία ξεδιπλώνει το αντεργατικό της σχέδιο που έχει στόχο να διασπάσει την οργανωμένη δράση  των εργαζομένων. Απειλεί τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους εκπροσώπους τους, προειδοποιώντας  χαρακτηριστικά «ότι έφτασε η ώρα του ξεκαθαρίσματος» , αφήνοντας να εννοηθεί πως «θα ξεμπερδέψει μια και καλή από αγώνες και διεκδικήσεις» !

Την Τετάρτη 21 Αύγουστου η εταιρία “WASTESOLUTIONS Α.Ε.” δεν δίστασε να κάνει την τέταρτη απόλυση του τελευταίου μήνα  και όπως όλα δείχνουν το σχέδιο της για εκκαθάριση -όπως  είχε επικαλεστεί- έχει  ήδη μπει σε τροχιά. Ούτε μία , ούτε δύο  είναι οι φορές  που η εταιρία –εργολάβος στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, αθετεί τις συμφωνίες, δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της, κρατώντας εκδικητική στάση απέναντι στους εργαζόμενους, απέναντι στην απαίτηση και την διεκδίκηση τους να τηρήσει τα μέτρα στα οποία έχει υποχρέωση και μάλιστα έχει η ίδια δεσμευτεί.

Τα τελευταία τουλάχιστον 2 χρόνια, ο εν λόγω εργολάβος συστηματικά καθυστερεί την εξόφληση των δεδουλευμένων των εργαζομένων, ενώ δεν πλήρωσε ποτέ το bonus παραγωγικότητας που είχε συμφωνηθεί, για τη μια ώρα που δουλεύουν οι εργαζόμενοι απλήρωτοι καθημερινά. Ακόμα και σήμερα οι εργαζόμενοι δεν έχουν εξοφληθεί για τον μήνα Ιούλιο, ενώ εκκρεμεί και η καταβολή του επιδόματος αδείας. Η σκληρή καθημερινότητα που ζουν οι εργαζόμενοι είναι φανερά απαίτηση της εργοδοσίας να γίνει και «κανονικότητα», δηλαδή το να μην έχουν να πάρουν γάλα στο παιδί τους ή την φιάλη οξυγόνου στον άρρωστο πατέρα, ακόμη να μην έχουν χρήματα να καλύψουν τις ανάγκες του ερχομού ενός παιδιού, να έρχονται κάθε μήνα αντιμέτωποι με το κόψιμο του ρεύματος στο σπίτι όταν είναι ήδη ασφυκτικοί οι όροι διακανονισμού της ΔΕΗ και φυσικά άλλα πολλά. Η εργοδοσία έχει στόχο να μάθουμε να ζούμε με τα ψίχουλα, να συμβιβαζόμαστε με την φτώχεια και τις χαμηλές απαιτήσεις, εμείς και τα παιδιά μας.

Αποκαλύπτεται διαρκώς ότι η εργοδοσία «κόβει» – οι κυβερνήσεις διαχρονικά «ράβουν», έτσι ώστε όλο και περισσότερα δικαιώματα μας που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και αίμα, να τα αφήσουμε στα «περασμένα-ξεχασμένα» της ιστορίας. Όμως κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχνά πως είναι το νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εργοδοτών σε βάρος αυτών των εργαζομένων. Άλλωστε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε στρωμένο το έδαφος από την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε με γοργά βήματα να χτυπήσει το δικαίωμα μας στην απεργία , να χτυπήσει τη λειτουργία των σωματείων στο όνομα της δημοκρατικής λειτουργίας(κατά την δική τους δημοκρατία!!) καθώς και να απελευθερώσει τις απολύσεις χωρίς καμία προειδοποίηση!

Το ποτήρι ξεχειλίζει όταν συνεχίζει στα 4 χρόνια περίπου που έχει  την εργολαβία του ΚΔΑΥ Ηρακλείου η εν λόγω εταιρία , ασφαλίζει με απλό ένσημο αντί του βαρέου και ανθυγιεινού, που προβλέπεται για το συγκεκριμένο αντικείμενο και παράλληλα δεν παρέχει τις προβλεπόμενες συνθήκες  υγιεινής και ασφάλειας μέσα στο χώρο αλλά και ούτε τα απαραίτητα οργανωτικά μέτρα για την αποφυγή των εργατικών ατυχημάτων . Φυσικά η διασφάλιση των κερδών της εταιρίας προέχει, η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι βαρύ «κόστος» επομένως μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Καταγγέλλουμε ξανά την επικινδυνότητα που έχει χτυπήσει κυριολεκτικά κόκκινο. Η εταιρία δεν ολοκληρώνει τη συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού , με εντολή του εργολάβου τα κουμπιά ασφαλείας στη γραμμή παραγωγής είναι απενεργοποιημένα, δεν συντηρεί το μηχανολογικό εξοπλισμό αφήνοντας τους εργάτες εκτεθειμένους σε κίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα. Το αποτέλεσμα είναι  να προκαλείται ένα ή και δύο εργατικά ατυχήματα, σχεδόν κάθε εβδομάδα. Μάλιστα στον τελευταίο έλεγχο που απαιτήσαμε οι εργαζόμενοι, οι ελεγκτές της  Τεχνικής Επιθεώρησης του Σώματος Επιθεώρησης Ηρακλείου, κατέγραψαν αυτές κι ακόμα περισσότερες παραβάσεις. Παρ’ όλα αυτά, ο εργολάβος συνεχίζει να λειτουργεί το εργοστάσιο με τα μπουτόν ασφαλείας απενεργοποιημένα αδιαφορώντας τόσο για τις υποδείξεις των ελεγκτών όσο και για την ασφάλεια των εργατών.

Σοβαρές ευθύνες έχουν και η ΕΕΑΑ και η Δημοτική αρχή, που σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στο αλώνισμα του εργολάβου , την στιγμή που υπάρχει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου στήριξης των αιτημάτων των εργατών της Ανακύκλωσης . Είναι προφανές πως το σφύριγμα δεν είναι αθώο , αλλά αποτελεί στάση που εξυπηρετεί εντέλει τα κέρδη της εταιρίας εις βάρος των εργατών και των πολιτών του Ηρακλείου. Είναι τουλάχιστον περίεργη η στάση του Δήμου  τις προηγούμενες μέρες, αφού πετούσε το υλικό προς  ανακύκλωση στη χωματερή, αφήνοντας ουσιαστικά την μονάδα άδεια από υλικό, για το οποίο φορολογούνται οι δημότες, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλονται πρόστιμα στο Δήμο, την πληρωμή των οποίων θα κληθούν οι δημότες να πληρώσουν μέσα απ’ την δημοτική φορολογία.

Είναι επίσης να απορεί κανείς γιατί εφόσον Δήμος και ΕΣΔΑΚ έχουν συνυπογράψει την τροποποίηση σύμβασης που εξασφαλίζει τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων έπειτα από κάθε αλλαγή εργολαβίας,  η ΕΕΑΑ (που είναι το τρίτο μέρος)  να μην συνυπογράφει  τη σύμβαση αυτή με αποτέλεσμα σήμερα, περίπου ένα μήνα πριν τη λήξη  της σύμβασης, ο εργολάβος να περνάει σε μπαράζ  απολύσεων.

Έχει τεράστιες ευθύνες η Δημοτική Αρχή γιατί όλο αυτό το διάστημα με τη στάση της ουσιαστικά συναινεί στην τακτική του εργολάβου. Έχει ευθύνη γιατί ενώ γνωρίζει την κατάσταση είναι προκλητικά αδιάφορη  για τους εργαζόμενους στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου και τους δημότες του Ηρακλείου. Είναι η ώρα να πάρει θέση επιτέλους.

Οι εργαζόμενοι, η σωματειακή επιτροπή και η ΕΙΥΗ δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας και απαιτούμε άμεσα :

  • Εδώ και τώρα να παρθεί πίσω η απόλυση της συναδέλφου μας! Καμία απόλυση. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751.
  • Άμεση υπογραφή της τριμερής τροποποιητικής σύμβασης από την ΕΕΑΑ για τη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων μας ένα μήνα πριν την αλλαγή της εργολαβικής εταιρίας.
  • Όχι άλλη καθυστέρηση της μισθοδοσίας! Άμεση εξόφληση της οφειλόμενης μισθοδοσίας. Καταβολή της σε όλους τους εργαζόμενους έως τις 10 του μηνός.
  • Διασφάλιση των συνθηκών εργασίας με όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας μέσα στη μονάδα.
  • Άμεση επαναφορά του Βαρέου και Ανθυγιεινού Ενσήμου για όλους τους εργαζόμενους.
  • Αναδρομική καταβολή της απλήρωτης υπερωρίας για όλο το χρονικό διάστημα που δουλεύουμε με την WasteSolutions σε όλους τους εργαζόμενους. Ενσωμάτωσή του ποσού στον μισθό.
  • Διεκδικούμε την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας με υπογραφή ΣΣΕ».
Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button