ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Εργοστάσιο ανακύκλωσης – Απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, δεν πήγε ο Βρούτσης

Για απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, χωρίς το παραμικρό μέτρο ασφαλείας και για εργασιακό περιβάλλον στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου με νεκρά ζώα, νεκρά έμβρυα, σύριγγες και ιατρικά απόβλητα, κάνει λόγο η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, σε ανοιχτή της επιστολή ενώ επιτίθενται στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ο οποίος αρνήθηκε συνάντηση μαζί τους.

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου προέβη στην ανοιχτή αυτή επιστολή μετά την άρνηση, όπως υποστηρίζει, του υπουργού Εργασίας να συναντήσει τους εργαζομένους στο Κέντρο Διαλογής Υλικών Ηρακλείου για τα προβλήματα στο εργοστάσιο.

caffeine adv 2021

Στην επιστολή της η Ένωση αναφέρεται στα ελλειπή μέτρα ασφαλείας τα οποία έχουν οδηγήσει σε πολλά εργατικά ατυχήματα στον χώρο του εργοστασίου, όπως η έκρηξη της μπαταρίας στο πρόσωπο του εργοδηγού, το μάσημα του χεριού ενός εργαζομένου από μηχανή που δεν λειτουργούσε το πορτάκι ασφαλείας, και οι μπουκάλες της πρέσας οι οποίες «έσκασαν» τραυματίζοντας έναν εργάτη.

Παράλληλα, τονίζεται ότι οι έλεγχοι του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας δεν βγάζουν πουθενά, καθώς ακόμα και η μήνυση η οποία έχει υποβληθεί για τα απενεργοποιημένα μπουτόν ασφαλείας που διαπιστώθηκαν, δεν έχει οδηγήσει σε αποτέλεσμα. «Για πόσο διάστημα πιστεύετε ότι πρέπει να κάνουν το σταυρό τους οι εργαζόμενοι που δουλεύουν χωρίς μπουτόν μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη;», διερωτάται η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

neratzoulis neo
aporrimmata anakyklosi

Καθυστερήσεις σε πληρωμές μισθών

Επίσης στην επιστολή αναφέρεται και το πρόβλημα των εργαζομένων στο ΚΔΑΥ αναφορικά με τη μισθοδοσία τους, καθώς η εταιρία διαχείρισης συστηματικά καθυστερεί τις πληρωμές μισθών και τις υποχρεώσεις της.

Όπως τονίζεται στην επιστολή, παρόλο που η σύμβαση εργασίας τη δεσμεύει να καταβάλει το μισθό έως τις 10 του επόμενου μήνα, η εταιρία όχι μόνο δεν εξοφλεί τους εργαζόμενους, αλλά δεν τηρεί ούτε καν τις δόσεις τις οποίες μονομερώς ανακοινώνει.

Σημειώνεται ότι πολλές φορές στον παρελθόν, οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Διαλογής Υλικών Ηρακλείου έχον προχωρήσει σε κινητοποιήσεις για τα δεδουλευμένα τους, τονίζοντας πως «παλεύουν για τα αυτονόητα».

iatrika apovlita
Οι εργαζόμενοι στο ΚΔΑΥ έρχονται αντιμέτωποι με σύριγγες και ιατρικά απόβλητα.

«Νεκρά ζώα, πυρομαχικά ακόμα κι έμβρυα»

Όσον αφορά την ασφάλισή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, τονίζουν πως θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης πρέπει να ενταχθούν σε αυτά, και μάλιστα αναδρομικά, καθώς το εργασιακό τους περιβάλλον «εμπεριέχει» πτώματα ζώων και περιττώματα, ιατρικά απόβλητα, δεκάδες σκουριασμένα και μολυσμένα αντικείμενα ενώ στο παρελθόν έχουν εντοπιστεί μία οβίδα αλλά κι ένα νεκρό έμβρυο.

nekro emvryo anakyklosi aporrimmata
Νεκρό έμβρυο είχε βρει μια εργαζόμενη στο ΚΔΑΥ

Επίσης υπογραμμίζεται ότι την ένταξή τους στα ΒΑΕ συμμερίζεται και η τοπική υπηρεσία του ΕΦΚΑ όπως επίσης και το ΠΕΚΑ Κρήτης έπειτα από τον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησε στην επιχείρηση.

nekro zoo anakyklosi aporrimmata
nekro zoo anakyklosi aporrimmata1
Σύνηθες φαινόμενο τα νεκρά ζώα στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου

Τέλος, στην επιστολή γίνεται λόγος και για την «ιδιότυπη ασυλία» της εταιρίας διαχείρισης η οποία έχει την κύρια ευθύνη λειτουργίας του εργοστασίου, η οποία, όπως αναφέρεται, παραμελεί τη συντήρηση του εργοστασίου με αποτέλεσμα να προκαλούνται εργατικά ατυχήματα ή να σταματά η διαδικασία της ανακύκλωσης από βλάβες ενώ παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση την εργατική νομοθεσία.

Οι εργαζόμενοι ζητούν:

  • Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων σε όποια πιθανή εξέλιξη με το εργοστάσιο ανακύκλωσης.
  • Να σταματήσει η καθυστέρηση των μισθών των εργαζομένων. Άμεσα και έως τις 10 του μήνα να εξοφλείτε η μισθοδοσία όπως προβλέπει η σύμβαση.
  • Να ασφαλιστούν αναδρομικά στα ΒΑΕ οι εργαζόμενοι της ανακύκλωσης.
  • Να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες συντηρήσεις του εργοστασίου και να τηρούνται απαρέγκλιτα όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Να οριστούν πρόστιμα και ποινικές ευθύνες για τις παραβάσεις που έχουν ήδη διαπιστωθεί. Να μη δουλέψει ούτε μια ημέρα ξανά το εργοστάσιο με απενεργοποιημένα μπουτόν.
  • Να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΣΕΠΕ του Ηρακλείου και όλης της Ελλάδας καθώς και ο ουσιαστικός έλεγχος των εργοδοτών.

Παρακάτω, παρατίθεται αναλυτικά η επιστολή της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου για το ζήτημα της ΚΔΑΥ Ηρακλείου:

«Την περίοδο που η κυβέρνηση νομοθετεί όλα τα αντεργατικά εκτρώματα, συνεχίζοντας το «έργο» της προηγούμενης, όπως το πρόσφατο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο , το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό που ετοιμάζει , νομοσχέδια που έχουν στο στόχαστρο τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων, την συνείδηση του λαού και της νεολαίας μέσα από το «παραμύθι» της δίκαιης ανάπτυξης ή της ανάπτυξης για όλους που ευαγγελίζεται η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ , έφτασε η απάντηση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο σωματείο μας μετά από την αίτηση μας για συνάντηση για τα προβλήματα των εργαζομένων του ΚΔΑΥ Ηρακλείου.

Με λύπη αλλά χωρίς να εκπλαγούμε αναγνώσαμε την με Α.Π 469 απάντηση του Υπουργείου, στα πολύ σοβαρά ζητήματα που θέσαμε αναφορικά με το ΚΔΑΥ Ηρακλείου και τους εργαζόμενους του. Ζητήματα για τα οποία καλέσαμε εγγράφως σε συνάντηση να αναλυθούν και να επιλυθούν, συνάντηση που το Υπουργείο αρνήθηκε να πραγματοποιήσει.

Τοποθετούμαστε λοιπόν δημόσια, για να γνωρίζουν και οι εργαζόμενοι του νομού μας, και οι πολίτες των τριών νομών της Κρήτης που νομίζουν ότι ανακυκλώνουν, το πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την Ανακύκλωση και τους εργαζόμενους που εργάζονται στα κέντρα διαλογής.

Για τα εργατικά ατυχήματα:

Τρέξατε να υποβιβάσετε τα περιστατικά χαρακτηρίζοντας τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα «στην πλειοψηφία τους ελαφρά» ενώ τα σοβαρά «διερευνώνται..».

Αλήθεια πόσοι πρέπει να κινδυνέψουν κατά τον υπουργό για να θεωρηθούν σοβαρά τα εργοδοτικά εγκλήματα στο εν λόγο εργοστάσιο; Θέλετε νεκρούς; Δεν σας φτάνει το αίμα του άτυχου «αυτοαπασχολούμενου» που ήταν σκαρφαλωμένος σε κλαρκ; Η έκρηξη της μπαταρίας στο πρόσωπο του εργοδηγού; το μάσημα του χεριού συναδέλφου από μηχανή που δεν λειτουργούσε το πορτάκι ασφαλείας; Οι μπουκάλες της πρέσας που έστειλαν συνάδελφο ένα μήνα σε αναρρωτική; Οι σύριγγες αγνώστου προέλευσης που «στράβωσαν» την παλάμη εργαζομένου και δεν έχει φτιάξει ακόμη με δυο χειρουργεία μπροστά κ.ά.

Αλήθεια ποια τα αποτελέσματα από τους ελέγχους του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας της εργασίας από τους συστηματικούς ελέγχους; Σε τί στάδιο βρίσκεται η μήνυση για τα απενεργοποιημένα μπουτόν ασφαλείας που διαπιστώθηκαν; Για πόσο διάστημα πιστεύετε ότι πρέπει να κάνουν το σταυρό τους οι εργαζόμενοι που δουλεύουν χωρίς μπουτόν μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη;

Για τις αμοιβές και τις οφειλές:

Στις 4 Νοέμβρη μας γνωστοποιείτε ότι «έχει γίνει εξόφληση του προσωπικού της έως και τον μήνα Αύγουστο 2019»… ενώ ότι το τοπικό ΣΕΠΕ “παρακολουθεί τα διαλαμβανόμενα στην εταιρία…”.

Γνωρίζετε καλά, όπως γνωρίζει και το τοπικό ΣΕΠΕ που σας ενημέρωσε ότι εδώ και πολλούς μήνες η εταιρία συστηματικά καθυστερεί τις πληρωμές μισθών και τις υποχρεώσεις της. Παρόλο που η σύμβαση εργασίας τη δεσμεύει να καταβάλει το μισθό έως τις 10 του επόμενου μήνα η εταιρία όχι μόνο δεν εξοφλεί τους εργαζόμενους αλλά δεν τηρεί ούτε καν τις δόσεις που μονομερώς ανακοινώνει. Ωθεί με αυτό τον τρόπο τους εργαζόμενους, (που πολλές φορές αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα τους, ακόμα και τη μεταφορά τους από και προς την εργασία τους) σε κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις για το αυτονόητο, την πληρωμή τους για την εργασία που έχουν παράξει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καταπάτηση της έγγραφης δέσμευση της μετά την παρέμβαση των εργαζομένων στο Δημοτικό Συμβούλιο για εξόφληση του μήνα Σεπτέμβρη στις 10 Οκτώβρη και του επιδόματος αδείας που έπρεπε να έχει καταβληθεί από τον Αύγουστο, στις 15 Οκτώβρη. Η πληρωμή του επιδόματος αδείας πραγματοποιήθηκε «τυχαία» την ημέρα που απαντούσε η κυβέρνηση στην σχετική επερώτηση του ΚΚΕ στη βουλή ενώ ο μισθός του Σεπτέμβρη εξοφλήθηκε 4 Νοεμβρίου, ενώ σήμερα 18/11/2019 δε έχουν εξοφληθεί ακόμη το μήνα Οκτώβριο.

Πρέπει οι εργαζόμενοι να οδηγούνται κάθε μήνα σε κινητοποιήσεις ή να προκαλούν επερωτήσεις για να παίρνουν το μισθό τους; Τι ενέργειες έκανε το υπουργείο γι’ αυτό ; Υπενθυμίζουμε στον κύριο υπουργό ότι με βάση το άρθρο 56 του νόμου 4487/2017 «θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης».

Για την ασφάλιση τους στα ΒΑΕ:

Εδώ πέφτει και το τελευταίο φύλο συκής. Κατά τον υπουργό οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης “ασφαλίζονται ως κοινοί ασφαλισμένοι, καθώς οι ειδικότητές τους δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του οικείου Κανονισμού” καθώς “αποκλείεται κάθε διασταλτική ερμηνεία ή αναλογική εφαρμογή των διατάξεών του σε παρεμφερείς περιπτώσεις εργασιών ή ειδικοτήτων.

Στον πίνακα ειδικοτήτων Φ10221/οικ.26816/929/30.11.2011 που επικαλείται ο κύριος υπουργός και συγκεκριμένα στο πεδίο [59 – υπηρεσίες Υγιεινής – εργάτης διαλογής] προβλέπει κανονικότατα την υποχρέωση ένταξης τους στα ΒΑΕ αναδρομικά. Άποψη που συμμερίζεται και η τοπική υπηρεσία του ΕΦΚΑ όπως επίσης και το ΠΕΚΑ Κρήτης έπειτα από τον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησε στην επιχείρηση.

Ακόμα και αν η νομοθεσία δεν είναι ξεκάθαρη στην συγκεκριμένη περίπτωση, κάτι που εμείς δεν συμμεριζόμαστε, ο κύριος υπουργός και η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να διορθώσει το λάθος και να προχωρήσει σε τροποποιητική εγκύκλιο που να εντάσσει την ειδικότητα στα ΒΑΕ!!

Υπενθυμίζουμε στον κύριο υπουργό ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι που εξαιρεί από τα ΒΑΕ εργάζονται καθημερινά εκτελώντας χειροδιαλογή σε σκουπίδια, σύριγγες αγνώστου προέλευσης, πτώματα ζώων και περιττώματα, οβίδες, έμβρυα, ιατρικά απόβλητα και κάθε λογής κίνδυνο για την υγεία τους.

Στο εργοστάσιο τα προηγούμενα χρόνια έχουν παρατηρηθεί κρούσματα ηπατίτιδας, ενώ τα τρυπήματα από ιατρικά απόβλητα, μεταλλικά σκουριασμένα αντικείμενα κ.ά. είναι πολύ συχνό φαινόμενο.

Είναι απαράδεκτο εν έτη 2019 να προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι αυτοί οι εργαζόμενοι σε αυτή την ειδικότητα και το πόστο εργασίας καταπονούνται σωματικά και ψυχικά και πρέπει να ασφαλίζονται στα ΒΑΕ.

Τέλος δημιουργεί πολλά ερωτηματικά αυτή η ιδιότυπη ασυλία της ΕΕΑΑ που έχει άλλωστε και την κύρια ευθύνη λειτουργίας του εργοστασίου παρά την επιλογή της να αναθέτει το έργο σε υπεργολάβους. Δημιουργεί ερωτηματικά η παραμέληση της συντήρησης του εργοστασίου με αποτέλεσμα να προκαλούνται εργατικά ατυχήματα ή να σταματά η διαδικασία της ανακύκλωσης από βλάβες, δημιουργεί ερωτηματικά η απουσία απόδοσης ευθυνών για την κατ’ εξακολούθηση παράβαση της εργατικής νομοθεσίας στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, δημιουργεί ερωτηματικά η μονομερής συνεχής ανανέωση της σύμβασης μεταξύ εργολάβου και ΕΕΑΑ παρά τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του εργοστασίου που έχουν παρατηρηθεί.

Το σωματείο μας και οι εργαζόμενοι, δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν και κυρίως μπροστά στο πιθανό προσωρινό ή μόνιμο κλείσιμο του εργοστασίου. Τώρα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε :

  • Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων σε όποια πιθανή εξέλιξη με το εργοστάσιο ανακύκλωσης.
  • Να σταματήσει η καθυστέρηση των μισθών των εργαζομένων. Άμεσα και έως τις 10 του μήνα να εξοφλείτε η μισθοδοσία όπως προβλέπει η σύμβαση.
  • Να ασφαλιστούν αναδρομικά στα ΒΑΕ οι εργαζόμενοι της ανακύκλωσης.
  • Να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες συντηρήσεις του εργοστασίου και να τηρούνται απαρέγκλιτα όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Να οριστούν πρόστιμα και ποινικές ευθύνες για τις παραβάσεις που έχουν ήδη διαπιστωθεί. Να μη δουλέψει ούτε μια ημέρα ξανά το εργοστάσιο με απενεργοποιημένα μπουτόν.
  • Να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΣΕΠΕ του Ηρακλείου και όλης της Ελλάδας καθώς και ο ουσιαστικός έλεγχος των εργοδοτών.

Η Ε.Ι.Υ.Η. τονίζει προς κάθε κατεύθυνση : πως το οργανωμένο ταξικό εργατικό και λαϊκό κίνημα δεν θα το βάλει στο χέρι κανείς, όπως και δεν κατάφερε ποτέ να το βάλει. Ίσα ίσα θα το βρίσκει μπροστά του όποιος απειλεί τα εργασιακά και όχι μόνο δικαιώματα μας, τις ζωές των οικογενειών μας . Η πολιτική των κυβερνήσεων διαχρονικά είναι απειλή προς τους εργαζόμενους, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργοδοτών και δεν μπορεί να μας πείσει κανένα προπαγανδιστικό παραμύθι για το αντίθετο. Είμαστε σε θέση μάχης για να απαντήσουμε στην εντεινόμενη επίθεση εργοδοτών και της κυβέρνησής τους».

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button