Citron

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Εγκαινιάστηκε η νέα στέγη «θερμή αγκαλιά» των ηλικιωμένων

BOX CAFE
DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Εγκαινιάστηκε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη η νέα και η πλήρως ανακατασκευασμένη πτέρυγα του Γηροκομείου των Ιδρυμάτων Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού στην περιοχή του Αη Γιάννη, στο Ηράκλειο.

Των εγκαινίων προηγήθηκε Αγιασμός στην σύγχρονη υποδομή  “θερμή αγκαλιά “ των ηλικιωμένων, η οποία όπως είπε ο εκπρόσωπος των ιδρυμάτων Αλέξης Καλοκαιρινός, οφείλεται στον Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη που επί προεδρίας του οποίου στα Ιδρύματα ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό ποιοτικό και ευρωπαϊκών προδιαγραφών έργο με όλες τις ανέσεις για τους συνανθρώπους μας της τρίτης ηλικίας. Τους εκπροσώπους της Εκκλησίας των Αρχών, όλους τους παραβρισκόμενους καλωσόρισαν τα εντεταλμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Ιδρυμάτων «Γιώργος και Αλέξης Καλοκαιρινός», ενώ για το έργο και την σημαντικότητα του μίλησαν ο Αλέξης Καλοκαιρινός, ο Περιφερειάρχης Κρήτης και πρόεδρος του ΔΣ των ιδρυμάτων Καλοκαιρινού Σταύρος Αρναουτάκης, όπως και ο αντιπρόεδρος -Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός. Χαιρετισμό επίσης απεύθυνε σε κλίμα συγκίνησης εκπρόσωπος των ηλικιωμένων ευχαριστώντας όλους για τις σύγχρονες συνθήκες διαβίωσης τους.

“ΧΡΥΣΟΣ

«Τα σημερινά εγκαίνια, είναι μια ξεχωριστή, όμορφη και μεγάλη μέρα για τα ιδρύματα, ανήμερα του Αγίου Ανδρέα. Το λέω απερίφραστα. Το έργο οφείλεται στον Σταύρο Αρναουτάκη. Χωρίς αυτόν δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλέξης Καλοκαιρινός. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «Όλοι έχουν δικαίωμα για μια καλύτερη ζωή. Κι είναι υποχρέωση μας, η αποστολή μας, να παρέχουμε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό».

Στ Αρναουτάκης: Προτεραιότητα μας είναι ο άνθρωπος

“IN_AND_OUT

Στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας είναι ο Άνθρωπος, τόνισε στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης και πρόεδρος του ΔΣ των ιδρυμάτων Σταύρος Αρναουτάκης.

Θα συνεχίσουμε, πρόσθεσε «να στηρίζουμε όλες τις κοινωνικές δομές της Κρήτης και ήδη πολλά έργα είναι εν εξελίξει. Στην κορυφή του δικού μας σχεδιασμού είναι και παραμένει ο άνθρωπος. Πρέπει να αποδεικνύουμε διαρκώς το κοινωνικο μας πρόσωπο. Η Περιφέρεια Κρήτης από την πρώτη στιγμή στήριξε τη μονάδα που σήμερα εγκαινιάζουμε με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης με 2,5 εκ ευρώ μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Κρήτης. Το ίδιο κάνουμε και σε ανάλογες περιπτώσεις σε άλλες περιοχές της Κρήτης. Οι άνθρωποι της Τρίτης ηλικίας στέκονται φρουροί στην διατήρηση των αρχών και των παραδόσεων μας. Οφείλουμε να σταθούμε στο πλάι τους, γιατί έχουμε μόνο να κερδίσουμε. Κι έχουμε να κερδίσουμε πολλά. Θα συνεχίσουμε τις πολιτικές που θα εξασφαλίζουν κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη».

Mechanical Solutions

Αναφερόμενος ο Περιφερειάρχης στην μνήμη του ευεργέτη Ανδρέα Καλοκαιρινού, είπε, ότι τα σημερινά εγκαίνια συμπίπτουν με την εορτή του Αγίου Ανδρέα και «τιμούμε έτσι διπλά τη μνήμη του Ανδρέα Καλοκαιρινού, ενός ανθρώπου οραματιστή, ενός Ηρακλειώτη που προπορευόταν από την εποχή του, ενός ευεργέτη της πόλης, εκφράζοντας την πεποίθησή μας πως ο χώρος αυτός έρχεται να συμβάλει στην κάλυψη του κενού που υπάρχει σήμερα σε δομές φροντίδας για ηλικιωμένους. Σε αυτούς τους ανθρώπους στους οποίους οφείλουμε τόσα πολλά, που οφείλουμε την ίδια την ύπαρξή μας. Γιατί οι άνθρωποι που φιλοξενούνται σε αυτόν τον φιλόξενο χώρο είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Είναι ο κρίκος που κρατάει συμπαγείς τις σχέσεις στοργής και αλληλεγγύης που χαρακτηρίζουν την ελληνική οικογένεια. Σε εκείνους λοιπόν που μας μεγάλωσαν και μας φρόντισαν, οφείλουμε να σταθούμε και εμείς με τη σειρά μας με καλοσύνη και ανθρωπιά. Να σταθούμε στο πλάι τους. Γιατί είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε να κερδίσουμε πολλά.»

Τέλος ο κ. Αρναουτάκης ευχαρίστησε θερμά το Δ.Σ, υπηρεσίες και όλους που βοήθησαν στο έργο, λέγοντας: Ως Περιφέρεια Κρήτης συγχαίρουμε ιδιαίτερα και ευχαριστούμε για τη συνεργασία τόσο τη Διοίκηση όσο και τους εργαζομένους στα Ιδρύματα Καλοκαιρινού. Συγχαίρουμε επίσης όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού έργου, διαβεβαιώνοντας πως ως Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όλες τις κοινωνικές δομές της Κρήτης γιατί στην κορυφή του δικούς μας σχεδιασμού παραμένει ο άνθρωπος».

Zuper Service

Αλέξης Καλοκαιρινός για την πορεία του έργου και την αποτελεσματική παρέμβαση της Περιφέρειας Κρήτης

Ο κ. Αλέξης Καλοκαιρινός στην ομιλία του αναφέρθηκε διεξοδικά από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του παλαιού ιδρύματος φιλοξενίας ηλικιωμένων, στην συμβολή και στον σημαντικό του ρόλο. Παράλληλα αναφέρθηκε στο έργο επέκτασης και αναμόρφωσης που «μπλόκαρε», επισημαίνοντας την συμβολή της Περιφέρειας στην μέχρι σήμερα πορεία του έργου, το οποίο, όπως είπε, συναγωνίζονται τις καλύτερες αντίστοιχες δομές στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρθηκε, ένας απίστευτος μαραθώνιος κατέληξε το 2011 στην έκδοση της άδειας οικοδομής με τίτλο «Αναμόρφωση Θαλάμων Γηροκομείου Ηρακλείου & Προσθήκη Νέας Πτέρυγας». Με απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης το 2012 το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη & Νήσοι Αιγαίου» με τίτλο της Πράξης Ένταξης «Αναμόρφωση Θαλάμων Γηροκομείου Ηρακλείου & Προσθήκη Νέας Πτέρυγας». Τον Σεπτέμβριο του 2013 συνάπτεται η εργολαβική σύμβαση με την ανάδοχο εταιρία του έργου, ύψους δυόμιση εκατομμυρίων ευρώ.

Έτσι, από τον Οκτώβριο του 2013 ξεκίνησε ο ριζικός εκσυγχρονισμός του Γηροκομείου ώστε να προσαρμοστεί στις σύγχρονες απαιτήσεις για άνετη και ασφαλή διαβίωση των ηλικιωμένων. Στο νότιο τμήμα του υφιστάμενου κτιρίου άρχισε η κατασκευή της καινούργιας πτέρυγας συνολικής επιφάνειας 1.745 τμ. στην οποία υπάρχουν μονόκλινα, δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια και διαμερίσματα. Συνολικά κατασκευαστήκαν 28 καινούργια δωμάτια συνολικής δυναμικής 50 κλινών με ιδιαίτερους χώρους υγιεινής. Η νέα πτέρυγα παραδόθηκε σε χρήση τον Οκτώβριο του 2017. Αμέσως μετά, το ήδη υφιστάμενο κτίριο ανακαινίστηκε και εκσυγχρονίστηκε και σήμερα πλέον περιλαμβάνει 27 δωμάτια με μία ως τέσσερις κλίνες και με ιδιαίτερους χώρους υγιεινής το καθένα, συνολικής δυναμικής 66 κλινών.

Κατά συνέπεια, από το 2019 υπάρχει ένα καινούργιο Γηροκομείο με συνολικά 116 κλίνες σύγχρονων προδιαγραφών, έτοιμο να φιλοξενήσει άτομα τρίτης ηλικίας που έχουν ανάγκη φροντίδας, με ολόπλευρη υποστήριξη και με την θαλπωρή του πάντα αφιερωμένου στην αποστολή του προσωπικού.

Τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού, που στα χρόνια της κρίσης βγήκαν μπροστά με τον Κοινωνικό Χώρο τους, είναι πλέον σε θέση να παρέχουν στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που βρίσκονται σε ανάγκη προνοιακές υπηρεσίες σε επίπεδα που συναγωνίζονται τις καλύτερες αντίστοιχες δομές στην Ευρώπη.

Η δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού στα εγκαίνια

«H νέα, πλήρως ανακατασκευασμένη πτέρυγα του Γηροκομείου των Ιδρυμάτων Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού, είναι ένα έργο που τιμά την πόλη μας και ανταποκρίνεται εμπράκτως στην ευθύνη της κοινωνίας μας να μεριμνά για την προστασία των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας.

Εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες μου σε όσους συνεισέφεραν στην αποπεράτωση αυτής της δομής υψηλού επιπέδου, η οποία έρχεται να προστεθεί στην έτσι κι αλλιώς σημαντική φιλανθρωπική δράση των Ιδρυμάτων Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού, ειδικά όλα αυτά τα χρόνια της πολυμέτωπης δοκιμασίας της χώρας μας, από την οικονομική κρίση.

Ως Δήμος Ηρακλείου θα είμαστε πάντα δίπλα σε προσπάθειες που προάγουν την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και την συμπαράσταση σε όσους έχουν την ανάγκη μας».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button