ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Αντιδράσεις για τις τουριστικές διαδρομές με άμαξα

Αντιδράσεις φέρνει η πρόθεση του Δήμου Ηρακλείου να εγκρίνει την κυκλοφορία ζωήλατων οχημάτων (άμαξες με άλογα) στο κέντρο της πόλης.

Η ομάδα κυκλοφορίας της «Ηράκλειας Πρωτοβουλίας», μετά από έκτακτη συνεδρίαση με το παραπάνω θέμα, δηλώνει ότι είναι εντελώς αντίθετη στην κυκλοφορία των ιππήλατων αμαξών εντός του κέντρου του Ηρακλείου και κάνει λόγο για εκμετάλλευση σε ταλαιπωρημένα ζώα.

caffeine adv2020b

Στην ανακοίνωση της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας τονίζεται:

«Με ιδιαίτερο προβληματισμό πληροφορηθήκαμε ότι ένα από τα θέματα της Επιτροπής Κυκλοφορίας του Δήμου Ηρακλείου στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της ερχόμενης Παρασκευής, είναι και η κυκλοφορία ζωήλατων οχημάτων στο κέντρο της πόλης.

neratzoulis neo

Η ομάδα κυκλοφορίας της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας, μετά από έκτακτη συνεδρίαση με το παραπάνω θέμα, δηλώνει ότι είναι εντελώς αντίθετη στην κυκλοφορία των ιππήλατων αμαξών εντός του κέντρου του Ηρακλείου με τα παρακάτω επιχειρήματα:

  1. Με την πεζοδρόμηση κεντρικών οδών της πόλης, η κυκλοφορία έχει μετατεθεί στους δρόμους περιφερειακά του κέντρου και εντός των τειχών, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των δρόμων αυτών. Με λίγα λόγια μετά τις κυκλοφοριακές αλλαγές η κίνηση οχημάτων έχει περιορισθεί σε μια λωρίδα μόνο ανά κατεύθυνση κάνοντας απαγορευτικές τις προσπεράσεις. Τυπικό παράδειγμα του προβλήματος ο μικρός δακτύλιος από Αβέρωφ μέχρι και Γιαμαλάκη. Εκτιμούμε, ότι με την κυκλοφορία των ιππήλατων αμαξών στους δρόμους αυτούς θα μειωθεί επιπλέον η ταχύτητα των οχημάτων. Το πρόβλημα αυτό αφορά και τους δρόμους εκτός των τειχών, όπου η κίνηση των οχημάτων γίνεται στην πραγματικότητα σε μια λωρίδα κυκλοφορίας την στιγμή που η δεύτερη λωρίδα, εάν υπάρχει, είναι συνήθως κατειλημμένη από παρκαρισμένα οχήματα. Άρα στα τμήματα των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Δημοκρατίας, για τα οποία έχει προταθεί η κυκλοφορία των ιππήλατων αμαξών, οι ταχύτητες των αυτοκινήτων θα μειωθούν στο όριο της ταχύτητας των αμαξών.
  2. Ακόμα όμως και από φιλοζωική άποψη η Ηράκλεια Πρωτοβουλία είναι αντίθετη στη χρήση ιππήλατων αμαξών στο Ηράκλειο, αφού το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης έχει ανωφέρειες και τα ζώα θα ταλαιπωρούνται κατά την διαδρομή με ανηφόρα και σε πυρωμένη από τον ήλιο άσφαλτο».

Αντιδρούν και οι ζωόφιλοι

Έντονες αντιδράσεις και στους φιλόζωους του Ηρακλείου προκαλεί η πρόθεση του Δήμου για εκμετάλλευση για τουριστικούς λόγους ζωήλατων οχημάτων στο κέντρο της πόλης.

Όπως τονίζει σε σχετική ανάρτησή της στο διαδίκτυο, εκ μέρους της «Ζωόφιλης Δράσης» η Καλλιόπη Μαραβελάκη, πρόκειται για «εκμετάλλευση ιπποειδών για τουριστικούς λόγους», ενώ γίνεται λόγος και για τον τρόπο που θα κινούνται οι άμαξες, δεδομένου ότι στο κέντρο της πόλης ήδη υπάρχουν ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, λόγω των έργων ανάπλασης.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Και όμως, ο Δήμος Ηρακλείου, σε μία περίοδο που υπάρχει παγκόσμια κατακραυγή και κινητοποίηση για να σταματήσει η τουριστική εκμετάλλευση αλόγων και γαϊδουριών  στην Ελλάδα, όχι μόνο εγκρίνει και αδειοδοτεί την εκμετάλλευση ιπποειδών από διάφορους με ζωήλατα οχήματα, αλλά δημιουργεί και τρεις ειδικές διαδρομές για αυτά, μέσα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου οι οδοί είναι μονοδρομημένοι.

Αντιπαρέρχομαι το ζήτημα όπου μια άμαξα με τουρίστες θα κινείται στην οδό Αβέρωφ και στην οδό Αγίου Μηνά και από πίσω της θα ακολουθούν ουρές από αυτοκίνητα και λεωφορεία και δεκάδες οδηγοί να βρίζουν όλοι μαζί για το απίστευτο μποτιλιάρισμα, και έρχομαι στο καθαρά φιλοζωϊκό κομμάτι αυτής της αποφάσεως και αναρωτιέμαι:

Σε μια πόλη που θα μπορούσε και να καμαρώνει ότι δεν υπάρχει εκμετάλλευση ιπποειδών για τουριστικούς λόγους στην περιφέρειά της, οι άμαξες που τις τραβούν κακόμοιρα ζώα μέσα στη ζέστη, ήταν αυτό που έλειπε τουριστικά από το Ηράκλειο αυτή τη στιγμή;

ε μια πόλη που χιλιάδες τουρίστες συρρέουν κάθε χρόνο, είναι δυνατόν κάποιος να πιστεύει πως η εκμετάλλευση και η παθητική κακοποίηση των ιπποειδών είναι αυτό που λείπει και θα συμπληρώσει την ομορφιά της Κνωσού και των εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου;

Σε μια πόλη που η δημοτική αρχή δεν φροντίζει κομμάτια της πολιτιστικής κληρονομιάς της και κινδυνεύουν να χαθούν (μιλάω για την έκθεση «Ελ Γκρέκο – Επιστροφή στην πατρίδα») είναι δυνατόν αντ’ αυτού ο Δήμος να ασχολείται με το πώς θα προωθήσει την εκμετάλλευση ιπποειδών στο ιστορικό κέντρο της πόλης;

Ας κινηθούμε όλοι και ας διαμαρτυρηθούμε για το γεγονός αυτό, τηλεφωνώντας στον δήμο Ηρακλείου. Η απόφαση θα ψηφιστεί από την επιτροπή κυκλοφορίας του Δήμου Ηρακλείου που συνεδριάζει στις 12:30 αυτή την Παρασκευή, στο πρώην Δημαρχείο Αλικαρνασσού και θα περάσει στη συνέχεια προς έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου».

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button