ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Αναφορά Καραταράκη για την αναβάθμιση του ΤΕΙ Κρήτης«Η Επιτροπή, διαβάζοντας όλα τα δεδομένα, έκρινε ότι δικαίως το ΤΕΙ πρέπει να αναβαθμιστεί. Το ΤΕΙ με την αξία του και όχι χαριστικά εντάσσεται στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση», τόνισε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης Νικόλαος Κατσαράκης, καθιστώντας σαφές προς όλους πως το ΤΕΙ πανεπιστημιοποιείται εξαιτίας των άριστων ακαδημαϊκών προδιαγραφών που κατέχει.

Πρόκειται, όπως είπε, για το νέο Πανεπιστήμιο όλης της Κρήτης, όλων των πολιτών.

«Δημιουργείται για τους φοιτητές του, για την Κρήτη, για το μέλλον», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαράκης, ο οποίος παρουσίασε όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ.

Ο πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης απάντησε και στους επικριτές αυτής της προσπάθειας.

«Υπήρξαν τις προηγούμενες ημέρες κάποια δημοσιεύματα άκρως προσβλητικά για το κύρος των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής Διερεύνησης για τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης του ΤΕΙ Κρήτης, το ίδιο το ΤΕΙ Κρήτης και τις ακαδημαϊκές του μονάδες», ανέφερε.

«Στόχος αυτών των δημοσιευμάτων», πρόσθεσε, «ήταν να εμποδίσουν την αναβάθμιση του ΤΕΙ και να δυναμιτίσουν τις άριστες σχέσεις ανάμεσα στις πρυτανικές Αρχές του ΤΕΙ Κρήτης και του Πολυτεχνείου Κρήτης, υποδαυλίζοντας τοπικισμούς και διάσπαση της ακαδημαϊκής κοινότητας. Δεν μπορεί να εξηγηθεί εύκολα η σκοπιμότητα τέτοιων δημοσιευμάτων, που βρίθουν ανακριβειών και αμφίβολης προέλευσης κατηγοριών σχετικά με “χαριστικές διατάξεις”».

Ο κ. Κατσαράκης ξεκαθάρισε ότι «η δημιουργία ενός τρίτου Πανεπιστημίου στην Κρήτη, το οποίο θα προκύψει από την εξέλιξη και την αναβάθμιση του ΤΕΙ Κρήτης, ήταν και παραμένει η μόνη δυνατή λύση, μετά την άρνηση των πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης να συμμετέχουν σε συζήτηση για τη συνένωση των τριών ΑΕΙ του νησιού».

Άφησε, πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής συνένωσης με τα υπόλοιπα Ιδρύματα του νησιού: «Ορθάνοιχτη για το μέλλον, όταν θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, η συνένωση με τα υπόλοιπα Ιδρύματα του νησιού… Το πόρισμα θα αποτελέσει τον κορμό του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή. Ελπίζουμε κι ευχόμαστε το νομοσχέδιο να κατατεθεί ως το τέλος Φλεβάρη, για να προλάβουμε το μηχανογραφικό».

Σχετικά με αντιδράσεις που υπάρχουν για μετά το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής, είπε: «Πολύ σύντομα δε θα υπάρχουν ΤΕΙ σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι ορατός ο κίνδυνος το μοναδικό ΤΕΙ να μείνει στην Κρήτη και να υπάρξουν δυσμενείς συνθήκες, με υποβάθμιση όλων των ΑΕΙ της Κρήτης. Δεν πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τα υπόλοιπα Ιδρύματα, δε βρήκαμε θετικές αντιδράσεις. Η Επιτροπή όμως, διαβάζοντας όλα τα δεδομένα, έκρινε ότι δικαίως το ΤΕΙ πρέπει να αναβαθμιστεί. Το ΤΕΙ με την αξία του και όχι χαριστικά εντάσσεται στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση».

«Τι θα έπρεπε λοιπόν να συμβεί κατά τους εμπνευστές των “επικριτικών” δημοσιευμάτων; Να παραμείνει το ΤΕΙ Κρήτης το καλύτερο Τεχνολογικό Ίδρυμα της χώρας, ως το τελευταίο ΤΕΙ στο μηχανογραφικό του 2019 με προφανή τον κίνδυνο της άμεσης υποβάθμισής του; Να καταργηθούν τα τμήματα των Μηχανικών του ΤΕΙ Κρήτης; Αυτή την αναβάθμιση οραματίζονται; Η πρυτανική Αρχή του Πολυτεχνείου Κρήτης, προς τιμήν της, ποτέ δεν εξέφρασε παρόμοια άποψη, το αντίθετο μάλιστα».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Τι ισχύει για υφιστάμενους φοιτητές και αποφοίτους

Ο κ. Νικόλαος Κατσαράκης, αναφερόμενος στις επικρίσεις που δέχτηκε, υπενθύμισε ότι τα Τμήματα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ενεργειακών Μηχανικών και των Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων «είναι τα καλύτερα ακαδημαϊκά τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης, με πολύ θετικές εξωτερικές αξιολογήσεις, μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, θεσμοθετημένα εργαστήρια, που υλοποιούν ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, και καθηγητές με εξαιρετικό ερευνητικό έργο με βάση διεθνώς αναγνωρισμένους δείκτες».

Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, όπως σημείωσε, που επίσης βάλλεται, δεν έχει επικαλύψεις με κανένα υφιστάμενο τμήμα στην Κρήτη.

«Δε γίνεται αυτά τα εξαιρετικά εύρωστα τμήματα να εξαφανιστούν από τον χάρτη εξαιτίας των εμμονών ορισμένων κύκλων, οι οποίοι εξυπηρετούν μόνο ίδια, μικροτοπικιστικά, μικροπολιτικά συμφέροντα».

Τι γίνεται με τους φοιτητές και απόφοιτους του ΤΕΙ Κρήτης; Ερωτηθείς σχετικά για το μέλλον των φοιτητών και των αποφοίτων του ΤΕΙ Κρήτης, ο κ. Κατσαράκης τόνισε: «Υπάρχουν τρεις κατηγορίες φοιτητών και αποφοίτων: Οι εισακτέοι από το νέο ακαδημαϊκό έτος θα ακολουθήσουν κανονικά το νέο πενταετές πρόγραμμα σπουδών.

Αυτοί που ήδη φοιτούν (φοιτητές ν+2 έτη) αυτή τη στιγμή, προβλέπεται να κληθούν να επιλέξουν αν θα θέλουν να συνεχίσουν το πρόγραμμα σπουδών όπου ήδη βρίσκονται ή εάν επιθυμούν να ενταχθούν στα νέα προγράμματα σπουδών για να λάβουν πανεπιστημιακό πτυχίο, με επιπλέον μαθήματα για την αναβάθμιση του πτυχίου τους.

Για τους απόφοιτους του ΤΕΙ Κρήτης, σίγουρα δεν μπορεί ο πρύτανης του ΤΕΙ να δώσει λύση. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες απόφοιτοι του ΤΕΙ και σίγουρα θα δοθεί συγκροτημένη λύση από την Πολιτεία. Μια λύση που θα αφορά όλα τα ΤΕΙ της χώρας».

Ο πρύτανης του ΤΕΙ και για το νέο όνομα του Πανεπιστημίου απέφυγε να δώσει απάντηση: «Υπάρχουν διάφορες προτάσεις και το όνομα θα ανακοινωθεί από το υπουργείο. Αφού θα κατατεθεί το νομοσχέδιο πολύ σύντομα, σε αυτό σίγουρα θα υπάρχει και το όνομα του νέου Πανεπιστημίου της Κρήτης».

CNA Newsroom

Το να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευτούν είναι δημοσιογραφία. Όλα τα άλλα είναι απλά δημόσιες σχέσεις.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close