Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Ηλεκτρική ενέργεια: Διαγωνισμός για μονάδες εφεδρείας στην Κρήτη το 2025

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις του ενεργειακού επιτελείου της κυβέρνησης με την Κομισιόν σχετικά με το σχήμα διατήρησης μονάδων συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής ως εφεδρείες στην Κρήτη, συνολικής ισχύος 500 MW με 550 MW, μετά τη λειτουργία και της μεγάλης διασύνδεσης στο νησί.

Βασικό ζητούμενο αποτελεί το καθεστώς βάσει του οποίου θα δοθεί το δικαίωμα ηλεκτροπαραγωγής στο πλαίσιο της εφεδρείας, αλλά και το πώς πληρώνονται οι εφεδρείες των μονάδων, πλαίσιο που θα πρέπει να καθοριστεί.

Η ηλεκτρική ενέργεια και οι θερμικές μονάδες της ΔΕΗ

NOVA

«Υπάρχει μια πρόταση ως βάση συζήτησης. Καταρχάς, υπάρχουν ήδη στην Κρήτη οι θερμικές μονάδες της ΔΕΗ. Δεν μπορεί να απαξιωθούν και να βάλουμε τον καταναλωτή να πληρώνει νέες μονάδες από το μηδέν. Ωστόσο, πρόκειται για παλαιές μονάδες που βρίσκονται σε διαδικασία απόσυρσης. Θα δούμε ποιες μπορούν να διατηρηθούν, τι κενό προκύπτει από τα 500 MW με 550 MW και θα γίνει διαγωνισμός», σημειώνει στέλεχος του ΥΠΕΝ.

Ο διαγωνισμός, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, θα βγει στον «αέρα» μετά την ολοκλήρωση του μεγάλου καλωδίου Κρήτης – Αττικής τον ερχόμενο Μάιο ώστε τον ερχόμενο Οκτώβριο να έχει ολοκληρωθεί.

Mechanical Solutions

Η αναγκαιότητα διατήρησης συμβατικού παραγωγικού δυναμικού στην Κρήτη  μετά την ολοκλήρωση της διασύνδεσής της με την Αττική είχε επισημανθεί και σε σχετική διερεύνηση της κοινής ομάδας εργασίας  των δύο Διαχειριστών του ηλεκτρικού συστήματος και του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ αντίστοιχα.

Θεωρείται απαραίτητο να παραμείνει στο νησί συμβατική παραγωγή σε καθεστώς εφεδρείας εκτάκτων αναγκών για την αντιμετώπιση ενδεχομένων μερικής απώλειας των διασυνδέσεων ή πρόσκαιρης απώλειας εξοπλισμού του συστήματος μεταφοράς.

Όπως αναφέρεται και στο τελευταίο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ 2025 – 2034, ανεξαρτήτως της συνολικής ικανότητας μεταφοράς των διασυνδέσεων (Κρήτης – Πελοποννήσου που λειτουργεί και Κρήτης – Αττικής που θα λειτουργήσει τον Μάιο 2025) και της δυνατότητάς τους να ικανοποιήσουν τις αιχμές φορτίου, είναι απαραίτητο να παραμείνει στο νησί συμβατική παραγωγή σε καθεστώς εφεδρείας εκτάκτων αναγκών για την αντιμετώπιση ενδεχομένων μερικής απώλειας των διασυνδέσεων ή πρόσκαιρης απώλειας εξοπλισμού του συστήματος μεταφοράς κατά τη διάρκεια των οποίων να καθίσταται επιβεβλημένη η λειτουργία συμβατικής ισχύος για λόγους ασφάλειας δικτύου.

Ο ΑΔΜΗΕ και ο σχεδιασμός του έργου διασύνδεσης

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, ο σχεδιασμός του έργου της διασύνδεσης της Κρήτης διασφαλίζει την απρόσκοπτη τροφοδοσία του νησιού σε οποιαδήποτε   διαταραχή (απώλεια ενός εκ των τεσσάρων διασυνδετικών κυκλωμάτων), ακόμα και χωρίς τη λειτουργία θερμικών μονάδων επί της Κρήτης.

Ωστόσο, για την κάλυψη της ζήτησης σε περιπτώσεις δυσμενέστερων (πολλαπλών) διαταραχών, όσο μικρή κι αν είναι η πιθανότητα εμφάνισής τους, θα απαιτηθεί η λειτουργία συμβατικών μονάδων.

Από τη σχετική  διερεύνηση της κοινής ομάδας ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ είχε προκύψει ανάγκη διατήρησης κατ’ ελάχιστον 200 MW  για την πλήρη κάλυψη της ζήτησης σε ενδεχόμενη απώλεια ενός πόλου υψηλής τάσης και ενός κλάδου εναλλασσόμενου ρεύματος.

Για την πλήρη κάλυψη του φορτίου όμως, στο δυσμενέστερο ενδεχόμενο της πλήρους απώλειας της διασύνδεσης, ιδίως αν συμβεί σε περίοδο υψηλού φορτίου συνδυαστικά με χαμηλή παραγωγή ΑΠΕ, η ομάδα είχε υπολογίσει ότι ενδέχεται να απαιτηθεί και πρόσκαιρη λειτουργία έως και 400 MW συμβατικής ισχύος. Τελευταίοι υπολογισμοί εκτιμούν ότι μπορεί να απαιτούνται 500 ΜW με 550 MW.

Η ανάπτυξη των ΑΠΕ

Η απαιτούμενη ισχύς ενδέχεται σταδιακά να μειώνεται ανάλογα με τον βαθμό ανάπτυξης των ΑΠΕ ή και υβριδικών σταθμών.

Σε κάθε περίπτωση, ο καθορισμός του επιθυμητού επιπέδου ασφάλειας και κάλυψης φορτίου σε περιπτώσεις μερικής απώλειας των διασυνδέσεων, που αποτελούν τα βασικά κριτήρια εκτίμησης των αναγκών διατήρησης συμβατικών μονάδων σε καθεστώς εφεδρείας εκτάκτων αναγκών μετά την ολοκλήρωση της Φάσης ΙΙ διασύνδεσης της Κρήτης, θα καθοριστούν με ρυθμιστική απόφαση.

Συμβατικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα χρειαστούν και για την ενεργειακή ασφάλεια των υπολοίπων ελληνικών νησιών,  μετά την ολοκλήρωση των διασυνδέσεών τους με το ηπειρωτικό σύστημα π.χ. 100 ΜW εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν για την κάλυψη των συγκροτημάτων Βόρειων και Νοτιοδυτικών Κυκλάδων.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Μέσω
Μάχη Τράτσα

Σχετικά άρθρα

Back to top button