ΚΡΗΤΗ

Οι Ιεραπετρίτες γυρίζουν την πλάτη στην κλωστική κάνναβη

Από την Ιεράπετρα ξεκίνησε το 2007, η συζήτηση για την αδειοδότηση της καλλιέργειας κλωστικής βιομηχανικής κάνναβης, σε μια περίοδο όπως τη φετινή, όπου οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών ήταν απογοητευμένοι από τις χαμηλές τιμές διάθεσης των πιστοποιημένων προϊόντων τους, και η ανομβρία είχε αφήσει χωρίς νερό τον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών.

Σήμερα οι ίδιοι αγρότες, σε μια παρόμοια χρονιά, χωρίς βροχοπτώσεις και καλές τιμές παραγωγού, γυρίζουν την πλάτη τους στην αδειοδοτημένη από τον περασμένο Απρίλη καλλιέργεια κλωστικής βιομηχανικής κάνναβης, γιατί δε θέλουν παρά τα προβλήματα, να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια των κηπευτικών υπό κάλυψη, τις ελιές και τα αμπέλια, καθώς γνωρίζουν ότι δεν έχουν διαθέσιμα εκατοντάδες ακαλλιέργητα στρέμματα γης, αφού ο κλήρος στην Κρήτη είναι πάρα πολύ μικρός, και το διαθέσιμο αρδευτικό νερό πολύ λίγο.

«Προς το τέλος του 2007, σε μια περίοδο ανομβρίας, με άδειο από νερό το Φράγμα Μπραμιανών, είχαμε έρθει σε απόγνωση και αναζητούσαμε λύσεις στο πρόβλημα μας.

Στην πίεση που ασκούσαμε τότε στον υπουργό Γεωργίας της Ν.Δ. κ. Κοντό για τη χρηματοδότηση των εγγειοβελτιωτικών έργων, ζητήσαμε να μας δώσει την άδεια να αλλάξουμε τις καλλιέργειες κηπευτικών στο θερμοκήπιο, με την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης που απαιτούσε λιγότερο νερό και λιγότερα έξοδα καλλιέργειας.Διαχρονικά εμείς οι αγρότες, αναζητούσαμε μια καλλιέργεια που να έχει καλύτερη πρόσοδο. Έτσι κάθε φορά που κάτι δεν πάει καλά, ψάχνουμε εναλλακτικές καλλιέργειες, πολλές από τις οποίες δοκιμάστηκαν και απέτυχαν παταγωδώς. Ο τόπος μας εδώ στην Ιεράπετρα, παράγει ποιοτικά κηπευτικά, μέσα στο καταχείμωνο. Είναι προϊόντα που χρειάζεται η κάθε οικογένεια για το καθημερινό τραπέζι. Επειδή όμως σαν χώρα, δεν είχαμε ποτέ αγροτική πολιτική, πρέπει επιτέλους να στηρίξει το κράτος αυτούς τους αγρότες και τις δυναμικές τους καλλιέργειες, με μέτρα που θα μειώνουν το κόστος παραγωγής και να μην συνεχίσει να γίνεται αυτό που γίνεται τώρα και οδηγεί την αγροτιά στην οικονομική εξαθλίωση. Ο παραγωγός κηπευτικών χρειάζεται ενίσχυση και υποστήριξη, γιατί παλεύει τόσα χρόνια, χωρίς να έχει βρει τις σωστές λύσεις στην καλλιέργεια με χαμηλό κόστος, αλλά και στην εμπορία των ποιοτικών προϊόντων που παράγει.

Η Ιεράπετρα δεν ενδείκνυται για την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης. Δεν έχουμε τους απέραντους κάμπους της Θεσσαλίας. Εμείς εδώ, έχουμε μικρό κλήρο. Όσοι σκεφτούν πάντως να την καλλιεργήσουν, να το μελετήσουν πάρα πολύ καλά, για να μην το μετανιώσουν αργότερα», μας είπε ο παλιός αγροτοσυνδικαλιστής τέως πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου «Ησίοδος» κ. Μανόλης Γερακιανάκης.

«Καλύτερα Φραγκόσυκα ή αρωματικά φυτά»

Με σπουδές στην Γεωπονική Σχολή της Ολλανδίας, ο νεαρός γεωπόνος και βιοκαλλιεργητής κ Μάνος Καλύβας, έχει γνώση για την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης και έχει κατασταλαγμένη άποψη.

«Όχι λέω κατηγορηματικά στην καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης στην Κρήτη, με τον μικρό κλήρο. Η καλλιέργεια αυτή αντίθετα με τα όσα λέγονται έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Νομίζω ότι εκείνοι που θα πρέπει να το σκεφτούν είναι όσοι καλλιεργούν στους κάμπους της Θεσσαλίας και την Μακεδονίας.

Για να φτάσει το φυτό στο ύψος των 5 μέτρων και να γίνει ανταγωνιστική η καλλιέργεια του, με απόδοση μεγαλύτερου όγκου και κιλών ίνας, θα πρέπει να καταναλωθούν τρομερά μεγάλες ποσότητες νερού, που δεν υπάρχουν στην ξηροθερμική Νότια Κρήτη. Δεν θα συμβούλευα κανέναν να κάνει τέτοια καλλιέργεια στην Κρήτη. Καλύτερα να φυτέψει φραγκόσυκα η αρωματικά φυτά που θέλουν λιγότερο νερό και δοκιμασμένα ευδοκιμούν στην Κρήτη.

Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που έχει τόσο υψηλό ΦΠΑ στα αγροεφόδια, όπου οι παραγωγοί πουλούν τα κηπευτικά που παράγουν, κάτω από το κόστος παραγωγής. Εάν η πολιτεία ήθελε να κάνει κάτι που να υποστήριζε τα συμφέροντα του παραγωγού, θα μπορούσε να θεσπίσει την κατώτερη τιμή πώλησης στα όρια του κόστους παραγωγής, όπως γίνεται σε όλα τα αγαθά. Θα μπορούσε ακόμη να θεσπίσει μηδενικό ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια. Από τη στιγμή που το κράτος δεν κάνει τίποτε από αυτά, πετά κάποιες φωτοβολίδες για την κλωστική κάνναβη η το ιπποφαές π.χ., παίρνοντας παράταση στην επίλυση των πραγματικών προβλημάτων που απασχολούν τον αγρότη», μας είπε ο κ. Μάνος Καλύβας.

Ρωτήσαμε την ΕΑΣ Ιεράπετρας τώρα που γίνονται οι δηλώσεις καλλιέργειας ΟΣΔΕ πόσοι παραγωγοί δήλωσαν ότι θα φυτέψουν κλωστική κάνναβη και πήραμε την απάντηση: «Κανένας».

Ο γεωπόνος της ΕΑΣΙ κ. Μιχάλης Φερετζάκης μας είπε ότι, «η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης δεν χωράει στην περιοχή μας. Διότι χρειάζεται μεγάλες πεδιάδες που εμείς δεν έχουμε. Εδώ όπως και στην υπόλοιπη Κρήτη ο κλήρος είναι πάρα πολύ μικρός. Αυτή η καλλιέργεια έχει πολύ μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και βιομηχανίες επεξεργασίας της πρώτης ύλης που θα παράγεται. Το κράτος θα έπρεπε να ασχοληθεί περισσότερο με τη στήριξη των υφιστάμενων παραδοσιακών καλλιεργειών των κηπευτικών της ελιάς και του αμπελιού.

Αυτές οι δυναμικές καλλιέργειες που έχουν να κάνουν με την τροφή πιστεύω ότι μπορούν να βοηθήσουν τον παραγωγό να βγάλει ένα καλό εισόδημα», κατέληξε ο κ. Φερετζάκης.

«Η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης έχει πολύ μικρή απόδοση ανά στρέμμα. Λιγότερα από 150 ευρώ. Εδώ στην Ιεράπετρα ο κόσμος καλλιεργεί πρώιμα κηπευτικά και δεν σκέφτεται για την ώρα να ασχοληθεί με την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης. Οι υφιστάμενες καλλιέργειες πιστεύω ότι είναι πιο αποδοτικές και δεν νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον μας να αλλάξουμε τώρα τις παραδοσιακές καλλιέργειες μας», συμπλήρωσε ο συνταξιούχος κ. Κώστας Ροδίτης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close