Nbaxevanis

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΚΡΗΤΗ

Ιεράπετρα: «Σάλος» με την κακοποίηση και… σφαγή του καρχαρία | +Video

BOX CAFE
Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν στις περιβαλλοντικές οργανώσεις οι εικόνες από την παράνομη αλίευση ενός προστατευόμενου είδους καρχαρία στην Ιεράπετρα της Κρήτης, προχθες Παρασκευή, που έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου.

Πρόκειται για έναν καρχαρία προστατευόμενου είδους βάρους σχεδόν 300 κιλών και μήκους 2,5 μέτρων, ο οποίος μπλέχτηκε στα δίχτυα των ψαράδων στα ανοιχτά της Χρυσής και ο οποίος ξεψύχησε ύστερα από μάχη που έδωσε για να απελευθερωθεί, χωρίς τελικά να τα καταφέρνει.

“IN_AND_OUT

Όλα συνέβησαν το πρωί της Παρασκευής (21/4), όταν οι ψαράδες αντιλήφθηκαν ότι πιάστηκε στα δίχτυα τους ένας καρχαρίας, ο οποίος αποδείχθηκε πως ζύγιζε περίπου… 300 κιλά. Λόγω του βάρους του κήτους, ήταν αδύνατον να τον ανεβάσουν στο κατάστρωμα του αλιευτικού και έτσι οι δύο ψαράδες «έσυραν» τα δίχτυα με το καρχαριοειδές, τον έβγαλαν στη στεριά και συγκεκριμένα στο λιμάνι της Ιεράπετρας.

Mechanical Solutions

Για να αντικρίσουν το πρωτοφανές θέαμα, κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν για να «θαυμάσουν» τη θέα του νεκρού καρχαρία, που σερνόταν στο έδαφος από τους ανθρώπους που τον αλίευσαν με σκοπό να τον «φορτώσουν» στο αγροτικό όχημα και να προχωρήσουν στον τεμαχισμό του απειλούμενου με εξαφάνιση καρχαριοειδούς σε… φέτες τις οποίες στη συνέχεια θα διαθέσουν προς πώληση για βρώση στους καταναλωτές και σε ξενοδοχεία της Κρήτης.

Ύστερα από τη δημοσιοποίηση του περιστατικού, η περιβαλλοντική οργάνωση για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων  iSea προχώρησε σε καταγγελία για «παράνομο εμπόριο άγριας ζωής»  αλιεύοντας έναν προστατευόμενο από την ελληνική νομοθεσία εξαβράγχιου καρχαρία ή εξακαρχαρία hexanchus griseus -είδος που βρίσκεται προ απειλής, με κύρια αιτία την αλιεία-, εξηγώντας πως σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία θα έπρεπε να είχε απελευθερωθεί. Αναφορά κάνουν μάλιστα και στο ότι ο «θαλάσσιος θηρευτής» υπέστη σκληρή κακοποίηση και βασανισμό, με τους συγκεντρωμένους να προτείνουν τη θανάτωσή του ακόμα και με καραμπίνα!

Όπως γράφουν στην ανακοίνωση: «Με δεδομένο ότι το εν λόγω είδος προστατεύεται από το Π.Δ. 67/1981 (ΦΕΚ 23Α), περί προστασίας της αυτόχθονος χλωρίδας και της άγριας πανίδας και σύμφωνα με το οποίο “απαγορεύεται ο φόνος, η απόπειρα φόνου, η κακοποίηση, ο τραυματισμός, η με οποιονδήποτε τρόπο πρόκληση βλάβης, η κατοχή, η σύλληψη, η ταρίχευση, η αγορά, η πώληση, η μεταφορά και η εξαγωγή από τη χώρα των ειδών, καθώς και τμημάτων ή παραγώγων αυτών”, η iSea με καταγγελία της καλεί τις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν τους εμπλεκόμενους στις παραπάνω παράνομες πράξεις και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες».

Παράλληλα, τα μέλη της οργάνωσης κάνουν ιδιαίτερη μνεία στην αναγκαιότητα της ύπαρξης των καρχαριών στις θάλασσες για τη διατήρηση της ισορροπίας στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

«Είναι από τους αρχαιότερους οργανισμούς των θαλασσών με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη νοημοσύνη και κοινωνική δομή. Η αντίληψη του κοινού, σε συνδυασμό με τα βιολογικά χαρακτηριστικά τους (πολύ χαμηλούς αναπαραγωγικούς ρυθμούς, 2-4 μικρά ανά έτος, εκτεταμένη διάρκεια ζωής) και τις σοβαρότατες απειλές που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας της αλιείας, της ρύπανσης και της υποβάθμισης των θαλάσσιων ενδιαιτημάτων έχουν οδηγήσει σε τεράστια μείωση των πληθυσμών τους παγκοσμίως. Στην πρόσφατη έκθεσή του, η IUCN συμπεραίνει ότι περισσότερο από το 50% των καρχαριών της Μεσογείου κινδυνεύουν με εξαφάνιση, χαρακτηρίζοντας τη Μεσόγειο ως το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για καρχαρίες» καταλήγουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι άνθρωποι που απαρτίζουν την οργάνωση  iSea  απέστειλαν επιστολή στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με την οποία ζητούν να πάψουν να συμβαίνουν παρόμοια περιστατικά. Σε αυτή  έχουν συμπεριλάβει 150 περιστατικά παράνομης αλίευσης Εξακαρχαριών.

Δείτε βίντεο του iSea από παλαιότερες απελευθερώσεις εξακαρχαριών στο φυσικό τους περιβάλλον:

Λίγα λόγια για τον εξακαρχαρία – Πόσο απειλητικός μπορεί να γίνει για τον άνθρωπο

Ο εξακαρχαρίας ή γκρίζος νωτιδανός (επιστημονική ονομασία Hexanchus griseus) -αλλιώς γνωστός και ως αλέτρι- είναι ο μεγαλύτερος καρχαρίας της τάξης των εξαγχίμορφων και το μήκος του φτάνει έως και τα 5 μέτρα.

Έχει συγγένεια με τα σκυλόψαρα και τον καρχαρία της Γροιλανδίας, αλλά εντοπίζεται στις θάλλασες της ανατολικής Μεσογείου και συγκεκριμένα στα νερά Ελλάδας και Κύπρου.

Αυτοί οι καρχαρίες έχουν μέσο μέγεθος 3 μέτρα για τα αρσενικά και 4 για τα θηλυκά, ενώ το μέγεθος τους μπορεί να φτάσει έως και τα 5 μέτρα και 600 κιλά το μέγιστο. Έχει ένα ραχιαίο πτερύγιο, κοντά στο ουριαίο πτερύγιο, και έχει έξι ζεύγη από βράγχια.

Συνήθως κολυμπά σε βάθη μεγαλύτερα των 90 μέτρων ενώ έχει καταγραφεί έως και στα 2.500 μέτρα σε εύκρατα και τροπικά ύδατα. Τις νυχτερινές ώρες επιλέγει να πλησιάσει προς την επιφάνεια της θάλασσα, ενώ πριν χαράξει επιστρέφει στα μεγάλα βάθη.

Το συγκεκριμένο είδος καρχαρία, αν και είναι αρκετά μεγάλος για να θεωρηθεί επικίνδυνος, δεν φαίνεται να έχει επιτεθεί σε ανθρώπους.

Τρέφεται με ένα ευρύ φάσμα θαλάσσιων οργανισμών συμπεριλαμβανομένων άλλων καρχαριών, ψαριών, καλαμαριών, καβουριών, γαρίδων, ακόμη και φώκιες. Αλιεύεται κυρίως για το λάδι που παράγει το συκώτι του, ενώ το κρέας του ωμό είναι δηλητηριώδες.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
Πρώτο Θέμα

Σχετικά άρθρα

Back to top button