ΚΡΗΤΗ

Ιεράπετρα: Πιέζουν να επαναλειτουργήσει το γηροκομείοΣε κοινή δήλωση προέβησαν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης  της περιφέρειας Κρήτης, Μ Συντυχάκης, Ν Μανουσάλης και Α. Μαρινάκης και η δημοτική σ΄υμβουλος Μ. Κοτσυφάκη στον δήμο Ιεράπετρας για την απόφαση διακοπής της λειτουργίας του Γηροκομείου Ιεράπετρας.

“Σήμερα, με την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας η αλήθεια για τις τραγικές ελλείψεις που προϋπήρχαν στην υγεία και την πρόνοια εμφανίζεται μπροστά στα μάτια όλων μας αμείλικτη.  Κι ενώ μέσα στην πανδημία χρειάζεται να δοθεί ξεχωριστό βάρος στην ολοκληρωμένη φροντίδα, νοσηλεία, ασπίδα προστασίας της ζωής των περιθαλπομένων στις Δομές Πρόνοιας, ηλικιωμένων, παιδιών με ψυχοκινητικά προβλήματα, κτλ, η περιφέρεια Κρήτης αποφάσισε  να διακοπεί  η λειτουργία της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Ιεράπετρα.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Μολονότι,  η έλλειψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του Γηροκομείου Ιεράπετρας, που είναι ΝΠΙΔ με διαχειριστή τον «Σύλλογο Φίλων Τρίτης Ηλικίας», είναι γνωστή σε όλους τους αρμόδιους φορείς (κυβέρνηση – δήμο και περιφέρεια) χρόνια τώρα, όπως το ίδιο γνωστά είναι και τα  σοβαρά προβλήματα που η δομή αντιμετωπίζει και για τα οποία δεν έκαναν απολύτως τίποτα, επιλέγεται σε καιρό πανδημίας η επικίνδυνη λύση της διακοπής λειτουργίας και της ανασφάλειας των απόμαχων της δουλειάς  για τη συνέχεια της διαβίωσής τους. Επιπλέον, η μεταφορά τους σε άλλες δομές, τη στιγμή μάλιστα που επιβάλλεται η αποσυμφόρηση και όχι ο συνωστισμός, ή η απομόνωση αυτών των ανθρώπων, μ’ αυτά τα προβλήματα, μπορεί να εξελιχθεί σε υγειονομική βόμβα για περιθαλπόμενους και εργαζόμενους αυτό το διάστημα.

Η απόφαση αυτή, που αντιβαίνει σε αυτά που ακούμε από την κυβέρνηση για τις ευπαθείς ομάδες, δημιουργεί τραγικά προβλήματα και αδιέξοδες καταστάσεις τόσο για τους φιλοξενούμενους όσο και το προσωπικό της δομής, με υπαρκτό τον κίνδυνο  να βρεθούν  γέροντες και  γερόντισσες στον δρόμο, ηλικιωμένοι που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή οι οικογένειές τους αδυνατούν να τους στηρίξουν.

swell adv 2021

Συνυπεύθυνοι είναι τόσο η περιφέρεια που δεν χάνει την ευκαιρία να προπαγανδίζει υποκριτικά  τον «κοινωνικό της ρόλο» όσο και ο δήμος Ιεράπετρας. Χρόνια τώρα και οι δύο δεν πήραν καμία πρωτοβουλία διεκδίκησης από την κυβέρνηση,ώστε το γηροκομείο να περάσει στην ευθύνη του κράτους και να διασφαλιστεί η λειτουργία του με όλες τις προβλεπόμενες παροχές προς τους εκεί φιλοξενούμενους, γέροντες και γερόντισσες, όλο το αναγκαίο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Με καταμερισμένους ρόλους κυβέρνησης, περιφέρειας και  δήμου Ιεράπετρας, η διακοπή λειτουργίας του Γηροκομείου – με πρόσχημα τα υπαρκτά προβλήματα επισφαλούς διαχείρισής του – στην πράξη προωθεί τη διευκόλυνση των ιδιωτικών συμφερόντων, που καραδοκούν να βάλουν και εκεί χέρι. Υπηρετεί την κατεύθυνση της ΕΕ, που θέλει την Πρόνοια στα χέρια των ιδιωτών, την φροντίδα των ηλικιωμένων και των ΑμεΑ στην ίδια την οικογένεια, η οποία καλείται να πληρώσει στις διαφορές ΜΚΟ και στους ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας για τις ανάγκες στήριξης και περίθαλψης των ανθρώπων της. Απαξιώνουν και υποβαθμίζουν τις προνοιακές δομές, για να τις οδηγήσουν στην εμπορευματοποίηση, σε μια εποχή που ο κόσμος της τρίτης ηλικίας, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, άστεγοι και πεινασμένοι έχουν ανάγκη κρατικής στήριξης και φροντίδας.

Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης τονίζουμε πως αυτές οι κοινωνικές δομές πρέπει να αποκτήσουν δημόσιο χαρακτήρα και να περάσουν στην ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και  διασφάλιση του υπάρχοντος προσωπικού με μονιμοποίηση και τήρηση των κανόνων υγιεινής. Η υπεράσπιση του γηροκομείου Ιεράπετρας ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ πρέπει να γίνει τώρα υπόθεση του εργατικού-λαϊκού κινήματος.

Τώρα περισσότερο από ποτέ αναδεικνύεται η ανάγκη, ο λαός της Κρήτης και του δήμου Ιεράπετρας να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση, την περιφέρεια και τον δήμο να παρθούν κατεπείγοντα μέτρα και να υπάρξει σχέδιο με ευθύνη του κράτους,  για την πλήρη κάλυψη της λειτουργίας του Γηροκομείου.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ : 

Να ανακληθεί αμέσως η απόφαση της περιφέρειας για διακοπή της  λειτουργίας της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ιεράπετρας.

Το Κράτος στις παρούσες συνθήκες πανδημίας να αναλάβει την ευθύνη της ασφαλούς λειτουργίας της δομής με ό,τι αυτό συνεπάγεται, με κρατικό σχεδιασμό και έλεγχο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ταυτόχρονα,  άμεσα η κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες με νομοθετική ρύθμιση για τη μετατροπή της δομής από ΝΠΙΔ σε ΝΠΔΔ, την έκδοση άδειας, χρηματοδότηση από το κράτος ώστε να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους εργαζόμενους και να εξασφαλιστεί η τακτική τους μισθοδοσία, χωρίς καμία περικοπή και χωρίς να γίνει καμία απόλυση.

Να στελεχωθεί η δομή με τη μορφή του κατεπείγοντος με μόνιμο προσωπικό όλων των απαραιτήτων ειδικοτήτων για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την πανδημία, με όρους ασφάλειας για τους περιθαλπόμενους και τους εργαζόμενους.

Να εξασφαλιστεί, επίσης, η αξιοπρεπής φιλοξενία και περίθαλψη των ηλικιωμένων με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, χωρίς καμία παρακράτηση από τη σύνταξή τους.

Να γίνουν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις στις υποδομές με βάση τις ανάγκες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση του κτιρίου που προορίζεται για τη μετεγκατάσταση της δομής.”


Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button