Nbaxevanis

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΚΡΗΤΗ

Ιεράπετρα: Για πρώτη φορά εκπονείται σχέδιο δράσης για την Χρυσή

Ζητούμενο η προστασία και η ανάδειξη του νησιού

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Αποφασισμένη να καθαρίσει τη Χρυσή από τις παράνομες παράγκες και κατασκευές είναι η Διευθύντρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαρία Κοζυράκη.

Αυτοψία πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή στη Χρυσή η “Επιτροπή του Σχεδίου Δράσης” (απόντος του εκπροσώπου της δημοτικής αρχής) προκειμένου τα μέλη να έχουν την πραγματική εικόνα της κατάστασης που έχει επέλθει το νησί.

“IN_AND_OUT

Η μεταφορά των μελών έγινε με ιδιωτικό πλωτό μέσο και με δύσκολες καιρικές συνθήκες. Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει η προϊσταμένη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης την καταστροφή που έχει συντελεστεί στο νησί από την Τουριστική υπερεκμετάλλευση των τελευταίων ετών.

Η αθρόα μεταφορά τουριστών στο νησί και η χωρίς έλεγχο παρουσίας πολύ περισσότερου κόσμου από την αντοχή του φυσικού περιβάλλοντος δημιούργησαν τέτοια καταστροφή που θα χρειαστεί πολύς καιρός προκειμένου να μπορέσει να ανακάμψει σύμφωνα με την κ. Κοζυράκη.

Mechanical Solutions

Στη δημοσίευση που έκανε στο Facebook η Διευθύντρια της Αποκεντρωμένης αμέσως μετά την αυτοψία μεταξύ άλλων αναφέρει. “Δεν έχω δει τη Χρυσή πιο «καθαρή», αν και έχει ακόμα αρκετό δρόμο και δουλειά για να αποκτήσει την ταυτότητα που της πρέπει. Ειδικά στο δάσος των θαλασσόκεδρων πίσω από την παραλία «Βουγιού Μάτι», από όπου απομακρύνθηκαν 12 αυθαίρετες κατασκευές, το τοπίο είναι κυριολεκτικά αγνώριστο!!

Η κατάσταση όμως του οικοτόπου του άρκευθου/κέδρου είναι αρκετά ανησυχητική. Δεν υπάρχει καθόλου φυσική αναγέννηση. Μόνο στο βόρειο τμήμα το είδος παρουσιάζει μερική αναβλάστηση, με την ξήρανση όμως να επελαύνει κανονικά και το ποσοστό να υπερβαίνει το 50%. Στο νότιο, νοτιοδυτικό τμήμα, η νέκρωση των άρκευθων είναι ολοκληρωτική και ήδη χωροκατακτητικά είδη έχουν αναλάβει να τον εξαφανίσουν…

Ο σχίνος ακόμα ανθίσταται! Οδυνηρή διαπίστωση είναι η ύπαρξη δικτύου δρόμων (μονοπατιών) πολλών χιλιομέτρων, οι οποίοι διατρέχουν όλη την έκταση και έχουν προκαλέσει εμφανή & ανεπανόρθωτη ζημιά στο ριζικό σύστημα των κέδρων. Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν ίχνη από ρόδες σε αυτά τα μονοπάτια… Οι ξύλινοι διάδρομοι του προγράμματος Med. JuniCoast έχουν καταστραφεί και πρόκειται να απομακρυνθούν καθώς, από του χρόνου, θα υπάρχει διαφορετική προσέγγιση για τη μετακίνηση πάνω στο νησί με σκοπό να ανακάμψουν οι αμμοθίνες”.

Η κ. Κοζυράκη εξέφρασε την αποφασιστικότητα της επιτροπής να καθαρίσει το νησί από τις παράνομες κατασκευές αλλά και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη κατάσταση. “Οι κατεδαφίσεις παραπηγμάτων & σκηνών έχουν ολοκληρωθεί και τα υλικά έχουν συγκεντρωθεί για να απομακρυνθούν τις επόμενες μέρες εκτός νησιού. Την ημέρα που θα προσεγγίσει, γι’ αυτό το σκοπό η πλωτή πλατφόρμα, υπάλληλοι της Α.Δ. Κρήτης και της Δ.Δ. Λασιθίου θα σαρώσουν όλη την έκταση του κεδρόδασους για να συλλέξουν μεμονωμένα μπάζα, σκουπίδια και να καθαρίσουν τις τελευταίες θέσεις”, καταλήγει


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
ΕΡΤ

Σχετικά άρθρα

Back to top button