Europlan

Xaritakis
ΚΡΗΤΗ

Ιδρύθηκε «Συντονιστικό Αγώνα Λασιθίου» – Προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις για τα αιολικά

BOX CAFE
Αλφαβητάρι

Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Την πραγματοποίηση νέων κινητοποιήσεων στο Λασίθι ενάντια στην εγκατάσταση και λειτουργία ΑΠΕ και ΒΑΠΕ προαναγγέλλει σε ανακοίνωσή του το νεοϊδρυθέν Συντονιστικό Αγώνα Λασιθίου.

Με ανακοίνωση που δόθηκε στον Τύπο, ανακοινώθηκε η ίδρυση του Συντονιστικού Αγώνα Λασιθίου το οποίο αποτελείται από διάφορες συλλογικότητες και πολίτες του νομού.

“IN_AND_OUT

Σαν πρώτο βήμα δημιουργήθηκε ανοιχτό συντονιστικό όπου εκπροσωπούνται συλλογικότητες και πολίτες. Κάθε φορέας που θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα μας θα έχει αυτόματα δικαίωμα να εκπροσωπείται στο συντονιστικό ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη ώστε να εκπροσωπούνται όλες οι περιοχές καθώς και οι πολίτες που δεν εντάσσονται σε φορέα ή συλλογικότητα.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό, το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με ενδιαφερόμενους πολίτες και φορείς θα συγκεκριμενοποιηθούν τα αμέσως επόμενα βήματα και δράσεις.

Mechanical Solutions

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Την Τετάρτη 9/9/20 στην Παχιά Αμμο συναντηθήκαμε εκπρόσωποι συλλογικοτήτων και πολίτες απο όλο τον νομό Λασιθίου. Ηταν συνέχεια μιας σειράς προηγούμενων συναντήσεων που τελικά ευοδώθηκαν με την δημιουργία “Συντονιστικού Αγώνα Λασιθίου”. Τώρα περισσότερο αναγκαίο παρά ποτέ!

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ζούμε μία επέλαση οικονομικών συμφερόντων που στο όνομα της ανάπτυξης επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν κάθε γωνιά γης και θάλασσας. Με αυτό τον τρόπο θυσιάζονται οι φυσικοί μας πόροι, από τα βουνά και τον αέρα μέχρι τα νερά και το υπέδαφος υποβαθμίζεται το περιβάλλον και η ποιότητα της ζωής μας, υπονομεύεται η βιωσιμότητα ολόκληρων περιοχών.

Σε αυτή την καταστροφική επιχείρηση πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η δημιουργία των λεγόμενων ΑΠΕ και ΒΑΠΕ όπου το νησί μας κατέχει εξέχουσα θέση.

Στο νομό μας οι βιομηχανικές μονάδες παραγωγής ενέργειας έχουν κατακλύσει τον Δήμο Σητείας και το ιδιο θα συμβεί σε όλο τον νομό, σε όλη την Κρήτη όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Και θα γίνει σύντομα, πολύ σύντομα!

Το ενεργειακό όμως είναι μόνο μια πλευρά. Στο όνομα της ανάπτυξης, στην ουσία για την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων, και σαν μέρος ευρύτερων γεωπολιτικών παιχνιδιών παραδίδονται οι θάλασσες μας σαν οικόπεδα, ξεπουλιέται ο αιγιαλός για χάρη του μαζικού τουρισμού, δεσμεύονται και ιδιωτικοποιούνται τα νερά, καταστρέφεται η παραγωγική βάση για φαραωνικά έργα όπως στο Καστέλι.

Ετσι, συλλογικότητες και άνθρωποι από όλες τις γωνιές του Λασιθίου (Άγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα, Κριτσά, οροπέδιο Λασιθίου, Σητεία) που θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να παλέψουμε ενάντια στην καταστροφή που έρχεται μεταμφιεσμένη σε πράσινη ανάπτυξη (πράσινη ενέργεια)μαζευτήκαμε για να δηλώσουμε ότι φτάνει πια, φτάνει η απαλλοτρίωση και η αλλοτρίωση του τόπου μας. Καλούμαστε, σήμερα, να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των παππούδων μας που αγωνίστηκαν για να μας παραδώσουν τούτο τον τόπο ελεύθερο.

Είμαστε εδώ ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε προσπάθεια βιασμού και καταστροφής του περιβάλλοντος του τόπου μας. Και βεβαίως περιβάλλον δεν υπάρχει χωρίς τους ανθρώπους, την ιστορία τους, τα μνημεία τους, τα δημιουργήματα, τις μνήμες και τα βιώματα τους. Περιβάλλον λοιπόν με την έννοια του ανθρώπινου και φυσικού περιβάλλοντος, του ιστορικού και αγροτικού τοπίου, των παραλιών και των θαλασσών, των ξερολιθιών, των αρχαίων ελιών και των μνημείων, της ντοπιολαλιάς και τόσων άλλων. Ολη αυτή η διαχρονική ενότητα που είναι χαρακτηριστικό της ταυτότητας της Κρήτης παγκοσμίως.

Στην προσπάθεια μας δεν θα υπάρχει χώρος για εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων, για έκφραση μισαλλόδοξων και ναζιστικών απόψεων. Χώρος υπάρχει για πλουραλισμό απόψεων και ελεύθερη έκφραση θέσεων και ιδεών, για ανάπτυξη κινηματικών δράσεων και παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα.

Σαν πρώτο βήμα δημιουργήθηκε ανοιχτό συντονιστικό όπου εκπροσωπούνται συλλογικότητες και πολίτες. Κάθε φορέας που θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα μας θα έχει αυτόματα δικαίωμα να εκπροσωπείται στο συντονιστικό ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη ώστε να εκπροσωπούνται όλες οι περιοχές καθώς και οι πολίτες που δεν εντάσσονται σε φορέα ή συλλογικότητα. Το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με ενδιαφερόμενους πολίτες και φορείς θα συγκεκριμενοποιηθούν τα αμέσως επόμενα βήματα και δράσεις.

Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια και δηλώνουμε ξεκάθαρα: Θα μας βρούν μπροστά τους! Ραντεβού στα βουνά και στις θάλασσες».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button