ΚΡΗΤΗ

Ιδρύθηκε Αλβανική κοινότητα στο ΡέθυμνοΑριθμώντας συνολικά 4600 συμπατριώτες τους στο νομό Ρεθύμνου, εκ των οποίων οι 3000 διαμένουν στην πόλη, οι Αλβανοί μετανάστες που ζουν δεκαετίες στον τόπο μας αποφάσισαν να οργανωθούν.

Έτσι, πριν λίγες ημέρες δημιούργησαν και αναγνώρισαν με δικαστική απόφαση το σωματείο τους «Αλβανική Κοινότητα Ρεθύμνου», που ήδη αριθμεί επίσημα πάνω από 900 μέλη, όπως σημειώνει, μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ένας εκ των εκπροσώπων του, Λουάν Πατσάνι.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Όπως σημειώνει ο κ. Πατσάνι, η Αλβανική κοινότητα στο Ρέθυμνο υπήρξε πάντα πολύ ενεργή και κοντά στην τοπική κοινωνία. Άλλωστε, πλέον πάνω από το 35% των Αλβανών μεταναστών του Ρεθύμνου έχουν πάρει την ελληνική υπηκοότητα, ενώ στις περισσότερες οικογένειες που ζουν εδώ δεκαετίες και γέννησαν εδώ τα παιδιά τους, τα παιδιά πήραν και την ελληνική υπηκοότητα και θεωρούν την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα τους.

Πολλοί είναι οι συμπατριώτες τους, που έχουν ανοίξει επιχειρήσεις στο Ρέθυμνο, καταστήματα εμπορικά ή εστίασης στην πόλη, πολλοί έγιναν από εργάτες εργολάβοι και γενικώς θεωρούν ότι η τοπική κοινωνία δεν τους έχει «στιγματίσει» ή περιθωριοποιήσει, έχοντας πάντα ως γνώμονα πως «ό,τι δίνεις, παίρνεις».

swell adv 2021

«Το ότι κάποιοι μπορεί να είναι ρατσιστές, δεν σημαίνει ότι είναι όλοι και δεν πρέπει να μπαίνουν όλοι στην ίδια κατηγορία. Αν κάποιος είναι σωστός, τότε και η κοινωνία έτσι τον αντιμετωπίζει. Εμείς θεωρούμε τον εαυτό μας κομμάτι της κοινωνίας αυτής, το Ρέθυμνο είναι η πόλη μας, είναι η δεύτερη πατρίδα μας», λέει ο κ. Πατσάνι.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Η αλβανική κοινότητα έχει πολλές φορές διοργανώσει δράσεις στήριξης και των Αλβανών μεταναστών στον τόπο μας, αλλά και του αλβανικού λαού, όταν αυτός επλήγη, όπως στην περίπτωση του περσινού σεισμού, ενώ έχει κάνει επαφές με όλους τους τοπικούς φορείς.

Ο κ. Πατσάνι, ο οποίος έχει υπάρξει και ανταποκριτής σε μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας, υπήρξε ο πρώτος Αλβανός υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στην Κρήτη, με τον συνδυασμό του Γιώργου Βλαστού το 2012.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button