ΚΡΗΤΗ

Η τελευταία δεκαετία αύξησε την κατάθλιψη, την βία και την εγκληματικότητα στην ΚρήτηΤα αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης και μάλιστα βαριάς μορφής, που φθάνουν το 12% του γενικού πληθυσμού,πριν 10 χρόνια ήταν 3%-4% και η αύξηση της εγκληματικότητας που έχει διπλασιαστεί στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Κρήτη, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στο πλαίσιο των εργασιών του 25ου πανελληνίου συνεδρίου ψυχιατρικής που πραγματοποίησε η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία.Συμμετείχαν 700 σύνεδροι Έλληνες και ξένοι ενώ τα βασικά θέματα αφορούσαν στην εκπαίδευση, την έρευνα, την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, τη βία, την κατάθλιψη στην περίοδο της κρίσης.

Ο καθηγητής Ψυχιατρικής Βασίλης Κονταξάκης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, είπε ότι ενώ στο παρελθόν είχαμε τα μικρότερα ποσοστά κατάθλιψης στην Ευρώπη, τώρα τα ελληνικά ποσοστά προσεγγίζουν εκείνα των χωρών της βόρειας Ευρώπης.
Ο καθηγητής τόνισε ότι στις μέρες μας περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Έλληνες υποφέρουν από μείζονα κατάθλιψη και χρειάζεται απαραιτήτως να απευθυνθούν σε ειδικό.Από αυτούς που δεν αντιμετωπίζουν με ιατρική βοήθεια το πρόβλημά τους το 15%-20% αυτοκτονεί.

Η Κρήτη έχει αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης και αυτοκτονιών, υπογράμμισε ο κ. Κονταξάκης, συμπληρώνοντας ότι έρευνες που έγιναν και παρουσιάστηκαν στο συνέδριο έδειξαν ότι στο νησί μας τα τελευταία χρόνια της κρίσης τα περιστατικά βίας διπλασιάστηκαν και τα κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων τριπλασιάστηκαν.

Όσον αφορά τους ανθρώπους που υποφέρουν από κατάθλιψη ελαφράς ή βαριάς μορφής, τόνισε ότι ο γιατρός ναι εκείνος που θα κάνει την αξιολόγηση και θα τους υποδείξει πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Σημείωσε ότι η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη για την μείζονα κατάθλιψη (το χρονικό διάστημα θα το κρίνει ο ψυχίατρος) και πρόσθεσε ότι τα αντικαταθλιπτικα φάρμακα δεν προκαλούν εθισμό ούτε είναι επικίνδυνα για την υγεία.

Πρόσθεσε ότι στην ήπια κατάθλιψη αλλά και γενικά στην υγεία βοηθά πολύ η άσκηση, αφού αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών που συμβάλλουν στην καλή διάθεση.

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι πρέπει να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια εάν για τουλάχιστον 15 ημέρες έχουμε συνεχώς κακή διάθεση και ανηδονία, δηλαδή τίποτε δεν μας προσφέρει ευχαρίστηση.

CNA Newsroom

Το να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευτούν είναι δημοσιογραφία. Όλα τα άλλα είναι απλά δημόσιες σχέσεις.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close