ΚΡΗΤΗ

Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει δήμους – ΦΟΣΔΑ για να γίνει πράξη η κυκλική οικονομία

Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει τους Δήμους και τους Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων ώστε σε λιγότερο από μία δεκαετία το νησί να μπορεί να εφαρμόσει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, τόνισε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Ενέργειας Νίκος Καλογερής, μιλώντας στο διήμερο συνέδριο με θέμα «Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων – Πορεία προς την Κυκλική Οικονομία» που πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου.

Ο κ. Καλογερής ανοίγοντας τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου, παρουσία εκπροσώπων των αρμόδιων Υπουργείων, της Περιφέρειας, των Δήμων, Υπηρεσιών και Τεχνικών, αναφέρθηκε στην έγκαιρη προετοιμασία της Περιφέρεια Κρήτης στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η Περιφέρεια Κρήτης ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που απέκτησε περιφερειακό σχεδιασμό κι αυτό της επέτρεψε να διεκδικήσει και να εντάξει έργα με δημόσια χρηματοδότηση.

«Αυτό που καταφέραμε ως Περιφέρεια όπως είπε ο κ. Καλογερής,  «είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί οι περισσότερες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, γίνονται με συγχρηματοδότηση ιδιωτών (ΣΔΙΤ)». Ο κ. Καλογερής δεν παρέλειψε να επισημάνει πως «ο δρόμος είναι μακρύς», καθώς οι Δήμοι και οι ΦΟΔΣΑ έχουν πάρα πολύ δουλειά και η Περιφέρεια θα συνδράμει στο έργο αυτό.

Αναφερόμενος στην κυκλική οικονομία και την ανάπτυξη της ανακύκλωσης – επαναχρησιμοποίησης στο νησί, τόνισε πως «πρέπει να εμπλακεί όλη η κοινωνία στο νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων και φιλοδοξούμε ότι σε ολιγότερο από μία δεκαετία θα μπορούμε να πούμε ότι εφαρμόζουμε τις αρχές της κυκλικής οικονομίας στη διαχείριση των αποβλήτων. Επιπλέον διερευνούμε μαζί με τα επιστημονικά μας ιδρύματα τη δυνατότητα ανακύκλωσης και των άλλων ρευμάτων αποβλήτων. Για παράδειγμα την επεξεργασία των λυμάτων από τα ελαιουργεία μας για τη χρήση τους ως λίπασμα, αλλά και του τυρόγαλου ως ζωοτροφής. Για όλα τα απόβλητα πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε να μην διατίθενται ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον αλλά να επεξεργάζονται ώστε να αποκτούμε και χρήσιμα ανακυκλώσιμα υλικά», σημείωσε ο κ. Καλογερής.Υπενθυμίζεται ότι το Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου, καθώς και με την υποστήριξη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κρήτης, εξέτασε τις διεθνείς τάσεις προώθησης των πολιτικών της κυκλικής οικονομίας καθώς και των προοπτικών εφαρμογής τους σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close