ΚΡΗΤΗ

Η γενική συνέλευση της ένωσης Ευρωπαϊκών περιφερειών και παραγωγών AREPO

H Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε σε σειρά εκδηλώσεων  στις Βρυξέλλες, ως προεδρεύουσα περιφέρεια της ένωσης ευρωπαϊκών περιφερειών AREPO. Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν την κοινή εκδήλωση με θέμα: «Διακυβέρνηση, Κοινή Οργάνωση Αγοράς και Γεωγραφικές Ενδείξεις στη νέα ΚΑΠ μετά το 2020» και τη 2η Γενική Συνέλευση της  ένωσης για το έτος 2019. Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε η Ειρήνη Χουδετσανάκη, περιφερειακός σύμβουλος και νέα πρόεδρος της ένωσης AREPO.

Στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε προήδρευσε η νέα πρόεδρος της ένωσης AREPO Ειρήνη Χουδετσανάκη, μετά τον ορισμό της από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Παρουσιάστηκε η πρόοδος που έχει επιτελεστεί στο σχεδιασμό της  νέας ΚΓΠ, οι συζητήσεις για την επικείμενη τροποποίηση του Καν. 1151/2012, η πρόοδος που έχει επιτελεστεί στον τομέα των μη Γεωργικών προϊόντων και τα ευρωπαϊκά σχέδια τα οποία υλοποιεί η ένωση AREPO. Επιπρόσθετα συζητήθηκε η αναγκαιότητα σύστασης ενός μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων από την ΕΕ στον τομέα των γεωργικών προϊόντων, ως εργαλείο στήριξης στις ραγδαίες εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά (αύξηση δασμών, κ.ά). Τέλος συζητήθηκε η διεύρυνση του δικτύου και στον τομέα του κρασιού με επίκεντρο τις Προστατευμένες Γεωγραφικές Ενδείξεις καθώς και η διερεύνηση συνεργασίας με το δίκτυο AREV που εξειδικεύεται στον αμπελοοινικό τομέα.

brands heaven2021

Η νέα πρόεδρος της ένωσης AREPO κα Χουδετσανάκη στην ομιλία της επεσήμανε: «Η αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής εξακολουθεί να αποτελεί την πλέον σημαντική προτεραιότητα της ένωσης μας, προκειμένου να επιτευχθεί η σωστή υποστήριξη των Γεωγραφικών Ενδείξεων και των ποιοτικών προϊόντων κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο. Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι ότι παρεμβάσεις της ένωσης AREPO σε συνεργασία με το παγκόσμιο δίκτυο ORIGIN, υιοθετούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναδεικνύοντας τον ολοκληρωμένο τρόπο προσέγγισης των ζητημάτων που απασχολούν τα προϊόντα ποιότητας. Η αναγκαιότητα εντατικοποίησης των συνεργασιών της ένωσης AREPO και με άλλα ισχυρά δίκτυα προκειμένου να ισχυροποιήσουμε ακόμα περισσότερες τις θέσεις μας προς όφελος των παραγωγών των ΓΕ είναι πλέον επιβεβλημένη».

Στην κοινή εκδήλωση με θέμα: «Διακυβέρνηση, Κοινή Οργάνωση Αγοράς και Γεωγραφικές Ενδείξεις στη νέα ΚΑΠ μετά το 2020», συνεργάστηκαν τρία ισχυρά ευρωπαϊκά δίκτυα για πρώτη φορά, η ένωση AREPO που εξειδικεύεται στις Γεωγραφικές Ενδείξεις, η ένωση AREFLH που εξειδικεύεται στα λαχανικά και τα φρούτα και η ένωση Γεωργικών Περιφερειών AGRIREGIONS και συμμετείχαν νέα μέλη  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπουργοί  και αντιπρόεδροι των περιφερειών μελών της ένωσης AREPO, ο εισηγητής της νέας ΚΑΠ  Herbert Dorfmann, εκπρόσωπος της Φινλανδικής προεδρίας της ΕΕ  Karl Valonen κ.ά. Στη συνάντηση επισημάνθηκε ο σημαντικός ρόλος των ευρωπαϊκών περιφερειών που μπορούν να αναπτύξουν στην υλοποίηση της νέας ΚΓΠ καθώς και η ευελιξία των κρατών μελών να σχεδιάσουν στρατηγικά σχέδια που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές αναπτυξιακές ανάγκες της υπαίθρου και των αγροτών.

neratzoulis neo

Τη νέα πρόεδρο τόσο στην εκδήλωση όσο και στις διεργασίες της Ένωσης ΑREPO συνόδευσε το στέλεχος της Π.Ε. Ρεθύμνης κ. Πίτερης Χαράλαμπος-Νικόλαος, συνεργάτης σε θέματα δικτύων AREPO και EUROMONTANA.
Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button