ΚΡΗΤΗ

Η Ελούντα στο επίκεντρο ιστορικών γεγονότων

Σε λίγες ημέρες η Κρήτη και συγκεριμένα η Ελούντα θα φιλοξενήσουν ένα κορυφαίο γεγονός σε παγκόσμιο επίπεδο .Την τριμερή συνάντηση των ηγετών τριών χωρών, Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου στρατηγό Αλ Σίσι.

Η Ελούντα στο επίκεντρο ιστορικών γεγονότων 2

Αντικείμενο της συνάντησης αυτής είναι τα ενεργειακά αποθέματα στη Μεσόγειο και η ασφάλεια μέσα και γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ με δεδομένες και τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν.Υπό αυτή την έννοια η συνάντηση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική καθώς στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και των προέδρων Κύπρου και Αιγύπτου θα βρεθεί το ζήτημα των υποθαλάσσιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων και το πλαίσιο συνεργασίας που μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ των τριών χωρών για την εκμετάλλευσή τους.

Η συνάντηση στην Ελούντα που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 10 Οκτωβρίου έχει ιδαίτερο συμβολισμό για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που επέλεξε την τοποθεσία καθώς πριν από 34 ακριβώς χρόνια το 1984, η Ελούντα είχε φιλοξενήσει άλλη μια κορυφαία συνάντηση αυτή του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Φρανσουά Μιτεράν και τον Μουαμάρ Καντάφι.

Η Ελούντα στο επίκεντρο ιστορικών γεγονότων 3

Και μπορεί εκείνη την περίοδο η εμπόλεμη κατάσταση να εκτονωνόταν ανάμεσα στη Γαλλία και την Λιβύη ωστόσο και σήμερα παρά το γεγονός ότι δεν υφίσταται θέμα όπλων εντούτοις υποβόσκει ένας άλλος «πόλεμος»,οικονομικός και ενεργειακός.

Η ιστορική συνάντηση

Οι παλιότεροι στον Άγιο Νικόλαο και την Ελούντα θα θυμούνται την ιστορική αυτή συνάντηση των τριών ηγετών καθώς και τα δρακόντια μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί για την προστασία των προσώπων που εκείνη την περίοδο βρισκόταν στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Δύο μήνες µετά την επίσκεψη του Ανδρέα Παπανδρέου στην Τρίπολη το 1984, ο Κώστας Τσίµας, γενικός γραμματέας του υπουργείου ∆ηµόσιας Τάξης και απολύτως έµπιστος του πρωθυπουργού, καλείται στο Μέγαρο Μάξιµου και του ανατίθεται µια ειδική αποστολή: η ασφάλεια του Καντάφι στην… Κρήτη.

Στις 15 Νοεμβρίου 1984, το ξενοδοχείο «Ελούντα», που µόλις έχει κλείσει για τον χειµώνα, θα ανοίξει επειγόντως για να υποδεχθεί τον συνταγματάρχη και τον πρόεδρο της γαλλικής δηµοκρατίας Φρανσουά Μιτεράν.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου κάνοντας επίδειξη διπλωματικής δεξιοτεχνίας βάζει στο ίδιο τραπέζι δύο ηγέτες που βρίσκονται αντιμέτωποι µε τα όπλα στο Τσαντ.Έχοντας µαζί του ογδόντα γυναίκες σωματοφύλακες, ο Καντάφι ήταν πολύ εριστικός συνομιλητής, όπως διηγήθηκε ο Τσίµας αργότερα.

«Ο Ποµπιντού ήταν πιο σοσιαλιστής από εσένα, που υποστηρίζεις έναν φασίστα στο Τσαντ», είπε στον Μιτεράν.
Για ένα ολόκληρο βράδυ ο Παπανδρέου πηγαινοέρχεται στους διάδρομους του ξενοδοχείου από τη µία αποστολή στην άλλη µέχρι να δώσουν τα χέρια.

Η επιτυχής μεσολάβηση της ελληνικής κυβέρνησης δυσαρεστεί ακόµη περισσότερο τους Αμερικανούς, µε τους οποίους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί ακόµη να βρει σηµεία ισορροπίας. Αλλά ο ελληνολιβυκός άξονας παραµένει. Μετά την εκλογική νίκη του 1985, ο Καντάφι θα στείλει συγχαρητήρια επιστολή στον Ανδρέα Παπανδρέου και επαναβεβαιώνει τον κοινό στόχο για «την τελική νίκη του σοσιαλισμού»CNA Stream

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close