ΚΡΗΤΗ

Αγιος Νικόλαος: Προτάσεις της Ενωσης Γονέων για το άνοιγμα των σχολείωνΤο Δ.Σ. της Ενωσης Γονέων & Κηδεμόνων μαθητών δήμου Αγίου Νικολάου εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς υπό την απειλή της πανδημίας του COVID 19 εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για τις συνθήκες με τις οποίες θα κληθούν οι μαθητές να επιστρέψουν στις αίθουσες διδασκαλίας.

Όπως κάθε χρόνο, πάγιο αίτημα των γονέων & κηδεμόνων είναι τα παιδιά μας να φοιτήσουν με ασφάλεια και ισότητα, σε κτήρια συντηρημένα που διαθέτουν μεγάλες αίθουσες, ευάερες, ευήλιες, χωρίς κενά στην βασική εκπαίδευση και στην παράλληλη στήριξη, με τις ίδιες υλικοτεχνικές υποδομές.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Οι δυσκολίες ήταν πάντα πολλές και πολλές φορές δυσεπίλυτες: σοβαρές ελλείψεις στη σχολική στέγη, έλλειψη εκπαιδευτικών, έλλειψη βοηθητικού προσωπικού και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας. Η μόνη αύξηση που διαχρονικά παρατηρούμε στο εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι η αύξηση στον αριθμό των μαθητών στα τμήματα, όπως πρόσφατα, 25 μαθητές, εν μέσω πανδημίας, αποφάσισε η αρμόδια υπουργός.

Το εύρημα του αριθμού των 17 μαθητών κατά μέσο όρο στο τμήμα απέδειξε για μία ακόμα φορά ότι το κράτος στρουθοκαμηλίζει και δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί σε μία τόσο σοβαρή κατάσταση. Το παγουρίνο και η μάσκα με κανένα τρόπο δεν πείθουν τους γονείς ότι τα παιδιά τους θα είναι ασφαλή στο σχολείο τους, στο φυσικό τους περιβάλλον. Για άλλη μία φορά καλούμαστε να αναλάβουμε ρόλους που δεν μας αναλογούν και πουμας διχάζουν όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση. Καθώς δεν είμαστε  ειδικοί, γιατροί, ψυχολόγοι, ιατρικοί επισκέπτες,  διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας  για την αποτελεσματικότητα εφαρμογής της χρήσης μάσκας στις μικρές ηλικίες και παρ’ όλα αυτά θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τα παιδιά μας να συμμετάσχουν σε όλη αυτή την προσπάθεια για την προστασία της υγείας της δικής τους, των φίλων και συγγενών τους.

swell adv 2021

Η Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων μαθητών δήμου Αγίου Νικολάου ανέπτυξε μία σειρά από πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των θεμάτων που προκύπτουν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Πρώτα, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον πρόεδρο της δημοτικής επιτροπής Παιδείας, κ. Α. Μαυρή για την εξεύρεση λύσεων και την από κοινού ανάληψη αντίστοιχων δράσεων. Ο κ. Μαυρής διαβεβαίωσε το Δ.Σ. της Ένωσης ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς του δήμου για την έγκαιρη πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας καθώς επίσης και η προμήθεια των αντισηπτικών και των μασκών ώστε οι σχολικές μονάδες να είναι έτοιμες να υποδεχθούν τα παιδιά. Επίσης, ο κ. Μαυρής σε συνεννόηση με τους αντιδημάρχους καθαριότητας και καθημερινότητας, κ. Βάρδα και κ. Καστελλιανάκη αντίστοιχα θα αναλάβουν να προετοιμάσουν τον προαύλιο και εξωτερικό χώρο των σχολείων ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα των διευθυντών των σχολικών μονάδων.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της δημοτικής αρχής και της Ένωσης, ο κ. Μαυρής και η κα. Σπυροπούλου επισκέφθηκαν τους προϊσταμένους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου για να ενημερωθούν αμφότεροι και για να καταγράψουν την κατάσταση των τμημάτων ειδικά στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά του δήμου. Η σχολική στέγη στην δευτεροβάθμια στον δήμο μας νοσεί εδώ και 30 χρόνια με αποτέλεσμα μόνη λύση αποφόρτισης των σχολικών μονάδων να αποτελεί η δεύτερη βάρδια λειτουργίας, η οποία όμως δεν έχει δοθεί ως επιλογή από το υπουργείο.

Στην πρωτοβάθμια, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας χορηγήθηκαν μόνο 5 τμήματα σε σύνολο 26 τμημάτων νηπιαγωγείου έχουν πληθυσμό 17 μαθητών και κάτω, 3 τμήματα έχουν αριθμό 18-20 μαθητών και τα υπόλοιπα 18 τμήματα έχουν αριθμό μαθητών πάνω από 20. Στα δημοτικά, η συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων έχει πάνω από 20 μαθητές ανά τμήμα και σε κάποιες περιπτώσεις αυτό αφορά την Α΄ και Β΄ δημοτικού. Υπάρχουν δε και περιπτώσεις στις οποίες τα τμήματα οδηγούνται σε συγχώνευση λόγω του ανώτατου ορίου των 25 μαθητών (π.χ. 6ο Νηπιαγωγείο) ή η περίπτωση του 5ο Δημοτικού, το οποίο στεγάζεται εξ ολοκλήρου σε λυόμενα και όλα τα τμήματα είναι οριακά.

Ως εκ τούτου, οι προτάσεις της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων μαθητών δήμου Αγίου Νικολάου συνοψίζονται στα εξής σημεία:

–        Να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των σχολικών μονάδων με στόχο την μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα και της αποφόρτισης του συγχρωτισμού του μαθητικού δυναμικού με την δυνατότητα χρήσης αιθουσών εκτός σχολικών μονάδων και μετακίνησης του εκπαιδευτικού προσωπικού καθώς και την χρήση δεύτερης βάρδιας λειτουργίας της εκπαιδευτικής δομής σε περιπτώσεις όπου κρίνεται αναγκαίο (π.χ. σχολικό συγκρότημα Ξηροκάμπου, 2ο & 3ο Γυμνάσιο, 1ο & 2ο Λύκειο)

–        Δυνατότητα αλλαγής του ωρολογίου προγράμματος αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

–        Να υπάρξει χρόνος προσαρμογής δύο εβδομάδων ώστε να δοθεί η δυνατότητα να εκπαιδευθούν οι μαθητές στην χρήση της μάσκας αλλά και γενικότερα για να εντοπισθούν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

–        Να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση των δήμων για την τοποθέτηση ειδικών προστατευτικών στα θρανία (πλεξιγκλάς), ειδικά στα νηπιαγωγεία και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού όπου δεν καταστεί δυνατή η μείωση του αριθμού των μαθητών ως επιπρόσθετο μέτρο πρόληψης.

–        Να δοθεί η δυνατότητα στο διδακτικό προσωπικό κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας να ενημερωθεί εκτενώς και να εκπαιδευθεί για την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης αλλά και για την διαχείριση κρίσεων μέσα στην τάξη.

–        Πρόσληψη επιπρόσθετου εκπαιδευτικού προσωπικού ώστε να μην υπάρξει κενό στην λειτουργία των σχολικών μονάδων.

–        Ενίσχυση του βοηθητικού προσωπικού των σχολικών δομών με την επαναφορά του θεσμού του σχολικού φύλακα για την διευκόλυνση της ομαλής λειτουργίας της δομής.

–        Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και προμήθειας ικανής ποσότητας αντισηπτικού υλικού.

–        Διενέργεια τεστ στο εκπαιδευτικό προσωπικό πριν την έναρξη λειτουργίας των σχολείων αλλά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Στο πλαίσιο αυτών των προτάσεων η Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων μαθητών δήμου Αγίου Νικολάου θα συνεχίσει την προσπάθεια υλοποίησής τους με συναντήσεις εργασίας με την δημοτική αρχή για να βρεθούν από κοινού λύσεις, την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων στους προϊστάμενους των αρμόδιων υπηρεσιών εκπαίδευσης αλλά και με την ανάληψη πρωτοβουλιών υπεύθυνης ενημέρωσης των γονέων και κηδεμόνων από επιστήμονες υγείας και εκπαιδευτικούς.

Για την Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων μαθητών δήμου Αγίου Νικολάου δεν θα πρέπει να τίθεται το δίλημμα στους γονείς για το αν θα πάει το παιδί τους στο σχολείο, η παιδεία είναι ένα δημόσιο αγαθό στο οποίο όλοι οι πολίτες έχουν ίσα δικαιώματα. Οι γονείς και κηδεμόνες θα αναλάβουμε ως υπεύθυνοι πολίτες το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί, δεν δεχόμαστε όμως να μην αναληφθούν και οι αντίστοιχες ευθύνες από τους αρμόδιους φορείς για την εκπαίδευση των παιδιών μας.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Αγίου Νικολάου


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button